fbpx
Skip to main content
Dražen

"ZA USTAŠE NEMA MESTA U SRBU!" Vređa žrtve i sećanje na ustanak: Nezapamćeno divljanje Dražena Keleminca

Foto: TV Loki/Printscreen
Ovo je ozbiljan propust onih koji treba da štite zakon, upozorio je Pupovac

Ustaše u Srb ne mogu, naći ćemo način, izjavio je danas Milorad Pupovac, čelni čovek Srpskog narodnog veća (SNV) na vanrednoj konferenciji za novinare održanoj povodom "nezapamćenog divljanja filoustaške stranke A-HSP Dražena Keleminca" koje već nekoliko dana uznemirava stanovnike Srba.

Travelland vas vodi u Grčku: HOTELI 4*, 5* od 560€ za 7 polupansiona

Travelland vas vodi u Grčku: HOTELI 4*, 5* od 560€ za 7 polupansiona

JEZIVO! U Hrvatskoj za vikend 12 poginulih u saobraćaju i više od 4.000 prekršaja

JEZIVO! U Hrvatskoj za vikend 12 poginulih u saobraćaju i više od 4.000 prekršaja

VOZAČ PRIŠTINSKOG "AUTOBUSA SMRTI" DANAS PRED TUŽIOCEM: Pravdao se da je "samo zaspao", zaprećena mu velika zatvorska kazna

VOZAČ PRIŠTINSKOG "AUTOBUSA SMRTI" DANAS PRED TUŽIOCEM: Pravdao se da je "samo zaspao", zaprećena mu velika zatvorska kazna

Ove godine kao i ranijih godina, neko ko je osuđivan prekršajno i simboličnim kaznama, neko kome je zabranjeno zadržavanje oko spomenika žrtvama i ove godine aktivnije zastrašuje i vređa žrtve i sećanje na ustanak, rekao je Pupovac.

On pritom podstiče na mržnju i snima ljude neovlašćeno i objavljuje snimke na Fejsbuk stranici, kazao je on.

- Policija potom postupa prema nekome ko je dva puta trubio nakon zabave, dok neko ko dolazi u ustaškoj majci i vređa u dvorištu na nacionalnoj i drugoj osnovi ne postupa - naveo je Pupovac i dodao da Keleminc već peti dan kampuje ispred stare zgrade policije bez dozvole, mokri po javnoj površini, pušta pse da po selu uznemiravaju životinje i ljude, a istovremeno to radi suprotno Zakonu o ugostiteljstvu.

Ovo je ozbiljan propust onih koji treba da štite zakon, upozorio je Pupovac.

- Bilo da je reč o policiji ili sudovima, koji ne vide razlog da mu zabrane prilazak Srbu, ali očito su imali potrebu da kazne dva dečka koji nemaju veze ni sa ustaškom niti četničkom ideologijom, baš nikakve - kazao je Pupovac.

Prema njegovim rečima, za to što su popili, postoji postupak, a ne da ih drže od 3.00 ujutro do 17.00 časova popodne drugi dan u stanici, dok onaj koji širi mržnju i negira genocid, taj može da u istim majicama dođe na sud u Gospiću.

Milorad Pupovac
Foto: Profimedia

On je naveo da za ustaše u Srbu nema mesta.

- Želimo da se to čuje i da nismo sami u ovome. Pročitao sam odredbe zakona koji bi mogao biti osnova za rešenje kada govorimo o boravku Kelemineca u Srbu - naglasio je on.

Prema njegovim rečima, što se tiče ustaškog znamenja u Hrvatskoj, to je već dublji problem, nije to problem samo ove koalicije, već bivših koalicija.

- Treba konačno smoći snage da se kaže što je to i koji je status toga u ovom društvu. Jedan od razloga zašto se okupljamo u Srbu je i taj. Antifašizam koji to dopušta nije antifašizam u pravom smislu reči - kazao je Pupovac i dodao:

- Želimo da se to čuje i da nismo sami u toj priči, taj ustanak nije bila samo gola odbrana života srpskog naroda na tom prostoru, taj ustanak je bio početak u kojem su slogu u oružanom bratstvu našli Dalmatinci i Ličani, Hrvati i Srbi i stvorili slobodnu teritoriju na bosanskoj i hrvatskoj strani koji je trajao do kraja rata, uz povremene nemačke i ustaške ofenzive, ali je trajao. Tu slobodu nijedan antifašistički pokret ne zapostavlja - zaključio je on.

Glavni sekretar Saša Milošević podsetio je da su protiv Klemineca podneli prijavu pre šest godina.

- Već godinama smo pod opsadom Dražena Kelemineca i njegovih pravasa. 2015. godine smo tužili Kelemineca zbog pozivanja na nasilje prema pupovcu.Rekao mu je tada da će mu to biti poslednja poseta Srbu. Naša advokatica je na toj raspravi videla sudiju kako sama raspravlja s okrivljenim. Advokatici je sudija odbila da da zapisnik, a Keleminac je došao u majici Tito je zločinac što je kršenje kućnog reda - podsetio je Milošević.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd