fbpx
Skip to main content
Akcija Oluja

Za zločine u akciji "Oluja" OSUĐEN SRBIN: Na robiju ide i JEDAN ALBANAC, ali NE I HRVATI!

Foto: Profimedia
Do sada nijedan Hrvat nije osuđen za zločine u akciji "Oluja" u kojoj su stradale 1.863 osobe, među kojima 1.213 civila, a od kojih 549 žena

Županijski sud u Rijeci osudio je Srbina Rajka Kričkovića, pripadnika 118. Domobranske pukovnije Hrvatske vojske, na 10 godina zatvora za zločin nad srpskim civilima nakon hrvatske akcije "Oluja" u avgustu 1995. godine, saopštio je Informativno-dokumentacioni centar Veritas iz Beograda.

NE ODRIČU SE USTAŠTVA: Hrvati finansiraju manifestaciju u Blajburgu

NE ODRIČU SE USTAŠTVA: Hrvati finansiraju manifestaciju u Blajburgu

Prema optužnici iz novembra 2014. godine, Kričković je ubio troje civila u selu Kijani kraj Gračaca. Kričković je bio optužen da je brata i sestru, Radomira (43) i Miru Sovilj (45), usmrtio hicima iz automatske puške, dok je njihovu majku Maru Sovilj (72), zapalio zajedno sa kućom i stokom, zaključanu u prizemnom delu kuće.

Optuženi se branio sa slobode, a prema podacima "Veritasa", do rata 90-tih, često je dolazio u Kijane, gde mu je rođen otac i dobro je poznavao porodicu Sovilj. Pre podizanja optužnice, Kričković je često boravio na području Novog Sada i na zgražavanje izbeglih Ličana, slobodno se šetao po gradu, zbog čega su ga prijavljivali srpskoj policiji i tužilaštvu, ističe "Veritas".

Oluja
Foto: Srbija Danas

Pripadnici Hrvatske vojske su posle akcije "Oluja" u selu Kijani ubili 14 civila prosečne starosti 66,5 godina, koji su ostali u tom selu, a selo je porušeno i popaljeno do temelja. Osim Radomira, Mire i Mare Sovilj, u Kijanima su ubijeni i Sava Blanuša (75), Dane Bolta (95) i Milica (72), Smiljana (80), Branko (66) i Marija Jelača. Ubijeni su i Dušan Kesić (56), Mileva Kolundžija (70), Vlade (64) i Danica (63) Sovilj, kao i Ana Surla (50).

Do sada je identifikovano devet žrtava, među kojima i porodica Sovilj, za čije ubistvo je nepravosnažno osuđen Rajko Kričković. Iz "Veritasa" ističu da je za zločine počinjene u "Oluji" i "postoluji" do sada hrvatsko pravosuđe donelo samo jednu pravosnažnu, osuđujuću presudu i to protiv Bože Bačelića, pripadnika 113. brigade Hrvatske vojske.

Da li je ovo RAMIN KRAJ? Hiljade Albanaca na ulicama Tirane!

Da li je ovo RAMIN KRAJ? Hiljade Albanaca na ulicama Tirane!

On je za trostruko ubistvo osuđen na sedam godina zatvora, koliko je Vrhovni sud Hrvatske procenio da je dovoljno da odrobija za stravičnu smrt Nikole Damjanića (76) i njegove supruge Milice (76) iz sela Prokljan u zaleđu Šibenika, kao i za ubistvo zarobljenog srpskog vojnika Vuka Mandića (42) iz Đevrsaka kod Knina, navodi "Veritas".

Prema saznanjima "Veritasa", osuđeni Bačelić je etnički Albanac, koji je živeo u Šibeniku i koji je, kada su počeli sukobi devedesetih, uzeo hrvatsko ime.  To znači da do sada nijedan Hrvat nije osuđen za zločine u akciji "Oluja" u kojoj su stradale 1.863 osobe, među kojima 1.213 civila, a od kojih 549 žena, navodi "Veritas".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd