Skip to main content
Zoran Zaev

ZAEV PRETI! Oprostio sam onima koji su me tukli, ali država ne sme - moraju u zatvor!

Foto: Reuters
Očekuje da pred lice pravde budu izvedeni svi za koje postoje dokazi

Lider SDSM i koalicioni partner albanskih partija u Makedoniji Zoran Zaev izjavio je danas da je šest poslanika suparničkog VMRO-DPMNE organizovalo ulazak građana u Sobranje krajem aprila navodno s ciljem da ubiju političke rivale.

On je to rekao na saslušanju u državnom tužilaštvu koje je počelo da uzima izjave poslanika u status oštećenih u neredima u Sobranju, kada su građani, pristalice VMRO-DPMNE, upali u Sobranje nakon što je nelegalna parlamentarna većina izabrala Talata Džaferija za predsednika skupštine.

- Sobranje ima pet ulaza, demonstranti su pokušali da uđu samo na glavni ulaz, jer su im dvojica poslanika (VMRO DPMNE) otvorila vrata. Na drugim ulazima čelične šipke i obezbeđenje su uradili svoje - rekao je Zaev.

IAKO MU NIJE POVEREN MANDAT: Džaferi najavio sednicu Sobranja - hoće da postavi Zaeva za premijera

Zoran Zaev
Foto: Profimedia

Onda je rekao da očekuje da pred lice pravde budu izvedeni svi za koje postoje dokazi, kako izvršitelji, tako i naručioci i organizatori nasilja u Sobranju 27. aprila.

- Ja sam lično nasilnicima oprostio već sledećeg dana, ali ne smemo da dozvolimo i da institucije oproste - rekao je Zaev koji je bio jedan od poslanika koje su napali demonstranti.

PROTESTI U SKOPLJU: Građani traže od Ivanova da vrati pismo Džaferiju

Makedonija
Foto: Reuters

Izjavu o događajima u Sobranju 27. aprila pre dva dana je dao poslanik albanske strane Demokratska unija za integraciju (DUI) Artan Grubi, a očekuje se da izjave daju poslanica zamenica predsednika SDSM Radmila Šekerinska i poslanik te stranke Petre Šilegov.

Tokom upada pristalica VMRO-DPMNE u Sobranje, nakon što je parlamentarna većina oko SDSM nasilno izabrala Talata Džaferija iz DUI za predsednika parlmenta, povređeno je više poslanika, među kojima i lider Alijanse za Albance Zijadin Sela.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd