fbpx
Skip to main content
Zagreb

ZAGREB ČEKA JOŠ JEDAN RAZORAN ZEMLJOTRES: Stručnjaci upozoravaju da će ovaj potres biti 30 PUTA JAČI

Foto: Profimedia
Seizmolosi kažu da se "najveći" potres još nije dogodio i da bi u narednih šest meseci prestonicu Hrvatske mogao da pogodi razoran zemljotres.

Koliko god da su posledice zemljotresa u Hrvatskoj u martu bile drastične, to nažalost nije maksimalna energija koju se u zagrebačkom području može očekivati da bi se mogla osloboditi, rekao je seizmolog Tomislav Fiket o potresu koji je proletos pogodio Zagreb i okolinu.

Tlo se u Hrvatskoj neprestano trese još od velikog potresa 22. marta ove godine.

LJILJANA NIJE SPALJENA! Obdukcija tela Kanađanke srpskog porekla otkrila pravi razlog smrti

LJILJANA NIJE SPALJENA! Obdukcija tela Kanađanke srpskog porekla otkrila pravi razlog smrti

DA LI JE DOŠAO KRAJ OVOJ OPAKOJ BOLESTI? Pčelinji otrov pokazao se kao efikasan u borbi sa karcinomom dojke

DA LI JE DOŠAO KRAJ OVOJ OPAKOJ BOLESTI? Pčelinji otrov pokazao se kao efikasan u borbi sa karcinomom dojke

POTRES U KOMŠILUKU! Hrvate pogodio novi zemljotres: Mukama nema kraja već mesecima!

POTRES U KOMŠILUKU! Hrvate pogodio novi zemljotres: Mukama nema kraja već mesecima!

Stručnjaci, najpre seizmolozi, tvrde da su žitelji Zagreba i okoline dobro i prošli jer je, s obzirom na trusno područje, pitanje je vremena kada će Zagreb pogoditi jak potres.

Fiket je za RTL Direkt rekao da, kada tlo počne da se trese, nema ikakvog rešenja, jer se ništa ne može preduzeti.

- Sve zavisi od čoveka do čoveka - objašnjava Fiket.

zagreb
Foto: Profimedia

Na pitanje "koliko će se tlo još tresti", Fiket je odgovorio: "Kad bih znao kad će stati, bio bih u jako dobroj poziciji."

- Situacija je takva da se ovo još može nastaviti. Relaksacija se još događa. (…) Sam potres je posledica napetosti koja se dogodila i ta energija se u trenutku potresa oslobodila pa se to polako poravnava i to je ono što i dalje osećamo kao potres - objasnio je seizmolog.

Nažalost, kako je rekao, ne može da uteši javnost tvrdnjom da sada neće biti snažnijeg potresa neko duže vreme.

- To bih mogao reći da se taj jači potres dogodio. Koliko god da su posledice bile drastične, to nažalost nije maksimalna energija koju se u zagrebačkom području može očekivati da bi se mogla osloboditi - rekao je Fiket.

Zagreb "čeka" potres od 6,3 po Rihteru

Pojasnio je nadalje da se Državna seizomološka mreža sastoji od 17 stalnih stanica i da su četiri donacija Grada Zagreba i čine zagrebačku mrežu.

- To je ono što održava Seizomološka služba, koja radi non-stop. Susedna Italija, na primer, ima hiljade stanica. Slovenija ima više od 50.  Jednostavno se radi o tome da smo država koja ima nezahvalan oblik i da bi se moglo kvalitetnije pokriti teritorija, treba nam gusta mreža stanica, za koje nemamo sredstava - rekao je Fiket u RTL Direktu, ali i priznao da se ni s tim potresi ne bi mogli predvideti.

Na koncu, upitan kakav bi to bio veliki potres koji bi mogao pogoditi Hrvatsku, seizmolog Fiket je odgovorio da bi bio snage 6,3 do 6,5 po Rihteru za područje Zagreba i 7 stepeni za dubrovačko područje.

- To je tridesetak puta jače od potresa 22. marta - zaključio je Fiket.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
20 Beograd