fbpx
Skip to main content
Krivokapić i Patrijarh

"ZAVRŠEN TEMELJNI UGOVOR SA SPC" Mandić otkrio šta će se desiti nakon dolaska patrijarha Porfirija u Crnu Goru

Foto: Profimedia/ilustracija
Danas su sve crkve i hramovi u Crnoj Gori puni.

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve završen je i očekuje se da će vrlo brzo biti potpisan, izjavio je danas lider Demokratskog fronta Andrija Mandić i istakao da će dolazak patrijarha SPC Porfirija u Crnu Goru na potpisivanje tog dokumenta biti veliki događaj za sve pravoslavne vernike u toj zemlji.

Meridian doneo radost u Svratište za decu ulice

Meridian doneo radost u Svratište za decu ulice

FIZIČKI SUKOB MIGRANATA U SARAJEVU: Alžirac izboden nožem, zadobio teške telesne povrede

FIZIČKI SUKOB MIGRANATA U SARAJEVU: Alžirac izboden nožem, zadobio teške telesne povrede

(VIDEO) NEZAPAMĆEN SKANDAL U BOROVU: Provociraju Srbe na pravoslavni Uskrs! Idu ulicama i viču "UBIJ SRBINA"

(VIDEO) NEZAPAMĆEN SKANDAL U BOROVU: Provociraju Srbe na pravoslavni Uskrs! Idu ulicama i viču "UBIJ SRBINA"

Temeljnim ugovorom se regulišu prava i obaveze između države i crkve u Crnoj Gori, a Mandić podseća da je prethodno sporni Zakon o slobodi veroispovesti promenjen i da je "upodobljen" prema standardima koji su neophodni.

- Prema informacijama s kojima raspolažemo, ugovor je u potpunosti završen i verujem da će ga ubrzo potpisati patrijarh Porfirije i premijer Zdravko Krivokapić - rekao je Mandić, koji je danas prisustvovao Uskršnjoj liturgiji u manastiru Morača.

On je kazao da su danas sve crkve i hramovi u Crnoj Gori puni i da se vernici raduju Hristovoj pobedi i pobedi života nad smrću.

- Posle veličanstvenih litija na kojima je progovorila duša Crne Gore, ljudi se vraćaju normalnom verskom životu i proslavljaju sve praznike, bez velikih potresa, ali sa hrišćanskom ljubavlju koja je neophodna u ovim vremenima - rekao je Mandić.

Andrija Mandić
Foto: Profimedia

Na pitanje o predlogu za smenjivanje crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića, Mandić je rekao da je taj slučaj potresao vladu Zdravka Krivokapića i da je u suštini postavio pitanje poverenja sadašnjem premijeru.

- Da li je njegov položaj održiv ako s postojećom većinom ne može da razreši ministra nego će da anagažuje opoziciju za to, a ako se i završi to glasanje, kakva je onda pozicija premijera - upitao je Mandić.

Ocenjuje da je Krivokapić napravio veliku grešku jer je, kako kaže, bez ikakvih konsultacija krenuo u obračun sa minsitrom koga je sam birao.

- Stvar je veoma zamućena i ta politička kriza se mora nekako razrešiti, a najbolji predlog je dao DF, da se Leposavić i Krivokapić pomire, da nađu zajednički jezik i da vlada nastavi da funkcioniše - naveo je Mandić.

Govoreći o odnosima Srbije i Crne Gore, Mandić kaže da Podgorica proteruje ambasadora Srbije jer je, kako navodi, saopštio ono što misli većina građana Crne Gore, ali što nije po meri nekih koji ne pripadaju srpskom narodu i crkvi, dok s druge strane, crnogorski zvaničnici upućuju čestitke rukovodstvu "lažne države Kosovo".

Mandić ističe da je to jedna vrsta provokacije i izdaja izbornog programa koalicije "Za budućnost Crne Gore", koja je pobedila na parlamentarnim izborima prošle godine.

- Uzeti glasove i dobiti poverenje srpskih glasača i pravoslavne većine, a posle toga voditi drugu politiku, nije korektno. Svakom političaru treba da je njegov narod važniji, od svake ambadsade u koje se, očigledno, ide po mišljenja i direktive -  zaključio je Mandić.

Vremenska prognoza
Clear sky
-5 Beograd