fbpx
Skip to main content
Crna Gora

ZVANIČNO PODGORICA NIJE PRESTONICA CRNE GORE, VEĆ JE TO CETINJE: Pitate se verovatno o čemu je reč, ali OVAJ odgovor niste očekivali

Foto: Profimedia
Koja je razlika između prestonice i glavnog grada Crne Gore?

Glavni grad Crne Gore - Podgorica smešten je u centralnoj Crnoj Gori, u predelu ispresecanom rečnim koritima. Reke Morača i Ribnica protiču kroz sam grad, dok Zeta, Cijevna, Sitnica i Mareza protiču u njegovoj neposrednoj blizini. 

Za razliku od većeg dela zemlje, glavni grad Crne Gore se nalazi u predelu koji je mahom ravan, odnosno u severnom delu Zete, sa izuzetkom okolnih brda koja okružuju grad. Jedno od tih brda je Gorica, po kom je Podgorica i dobila ime. 

Ali, ukoliko ste mislili da je Podgorica prestonica Crne Gore, prevarili ste se.

Zašto je Cetinje prestonica Crne Gore?

 Iako znamo da je prestonica sinonim za glavni grad neke države, ipak to u Crnoj Gori ne važi.

Iako je Podgorica glavni grad, prestonica podno planine Lovćen simbolički je koren čitave države, ali i razgranato stablo modernih crnogorskih razdvajanja.

Cetinje se vodi kao prestonica Crne Gore usled istorijske važnosti ovog grada vezanog sa samu crnogorsku državu, koji je sve od 1878- godine, pa do završetka Drugog svetskog rata, bio glavni grad, kada je prepustio tu funkciju Titogradu, odnosno, Podgorici kako se danas zove.

Ovaj grad je u centru pažnje i zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Cetinjski manastir
Cetinjski manastir
Foto: Profimedia

O Cetinju se zato govori ali ne samo u verskom, već daleko više u političkom, pa čak i bezbednosnom kontekstu - i neretko van granica Crne Gore.

U simboličkom smislu, Cetinje je centar i duša Crne Gore, bez njega ne bi ni postojala ni ondašnja ni sadašnja država.

Kako je sve počelo?

Koreni današnjih tenzija sežu u srednji vek.

Cetinje je postalo sedište tadašnje Zete, odnosno Crne Gore 1482. godine, kad je zetski vladar Ivan Crnojević tu sagradio dvor.

U vreme izgradnje manastira, Zeta još nije pala pod osmansku vlast.

Njegovo osnivanje dešava se u epohi pada Carigrada (1453), kada se mala Zetska država, napadnuta od moćne Osmanlijske imperije, povlačila iz ravnice oko Skadarskog jezera u teže pristupačne predele, tražeći spas za svoj opstanak.

Taj istorijski i, po mnogo čemu prelomni događaj, jedan je od najznačajnijih datuma istorije Mitropolije crnogorsko-primorske i Crne Gore", navodi se na sajtu Mitropolije čije je sedište u ovom manastiru od osnivanja.

Mitropolit, koji se nalazi na čelu mitropolije, predstavlja visoko rangiranu titulu u pravoslavnoj crkvi.

To je arhiepiskop na čelu manje, nezavisne crkvene provincije.

- Cetinje je istorijska prestonica Crne Gore i simbol njene vekovne slobode i državnosti - ističe prota Gojko Perović, bivši dugogodišnji rektor Bogoslovskog fakulteta na Cetinju.

Pad Zete pod osmansku vlast formalno će se desiti 1496. godine kada Đurađ, sin Ivana Crnojevića osnivača Cetinjskog manastira, napušta Crnu Goru.

Prethodno je tri decenije, zahvaljujući savezništvu sa Venecijom, od 1455. do 1485. godine odolevala turskim napadima.

Borba za oslobođenje trajala je više od tri veka, gotovo 400 godina.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd