Skip to main content
Slobodan Stojanović

Svedoci misteriozno nestaju: Hoće li Elfeta Veseli odgovarati za MONSTRUOZNO MUČENJE i UBISTVO srpskog dečaka

Foto: Facebook/Podrska za Alexandra Dorina /Untestûtzung fûr Alexander Dorin
Da li će pravda biti zadovoljena

Dvanaestogodišnji Slobodan Stojanović, iz Drinjače, zverski je mučen i ubijen tokom rata u BiH jula 1992. godine. Ubila ga je Albanka s Kosova, pripadnica jedinica pod komandom Nasera Orića. Pravda još uvek nije zadovoljena, a danas je nastavljeno suđenje Elfeti Veseli.

Slobodanova porodica bila je u svom selu, pod opsadom muslimanskih vojnika i pristiglih mudžahedina kao i drugih islamskih fanatika koji su krajem maja 1992. uveliko upadali u srpska sela. Porodica je razmenjena i smeštena u obližnje selo Donja Kamenica kod očevog kuma. Na nekoliko stotina metara od sela, nalazile su se srpske i muslimanske barikade.

Slobodan Stojanović
Slobodan Stojanović
Foto: Facebook/Crkva Friеdrichshafen

Mali dečak je neutešno tugovao i svake noći plakao za svojim psom koji je ostao zavezan pored njihove kuće i sa kojim je, igrajući se, provodio najviše vremena.

Kobne noći 27. jula 1992. Slobodan se išunjao i vratio u svoje selo gde su ga zarobili borci muslimanske Armije BiH kojima je komandovao Naser Orić.

Svedoci, muslimani, potvrdili su da je Elfeta Veseli zvana Kosovka uzela nož i potom se iživljavala nad nevinim detetom. Nakon zverskog mučenja, prema rečima svedoka, uzela je pištolj i iz prislona pucala dečaku u slepoočnicu.

Ova Albanka, rođena u Uroševcu, živela je u istom kraju i poznavala dečaka i njegovu porodicu.

Patolog dr Zoran Stanković koji je vršio obdukciju Slobodana Stojanovića kaže za portal SrbijaDanas.com da su znaci mučenja pre smrti bili očigledni.

- Telo je bilo bez odeće, umotano u plavi radnički mantil. Stomak mu je bio razrezan u obliku krsta, odnosno kvadrata, a nije bilo većeg dela utrobe. Pronašli smo brojne povrede sečivom, odnosno nožem, odsečena ušna školjka. Sve jasno ukazuje da je dečak ubijen na zverski način - priča Stanković.

Zoran Stanković
Zoran Stanković
Foto: Youtube printscreen/Goli Zivot TV HAPPY

Naš sagovornik kaže da ima informacije kako svedoci sada nestaju, nisu na istim adresama, menjaju iskaze i čitav proces ima drugi prizvuk.

- Mi smo dali neoborive dokaze o oblicima nasilja nad malim Stojanovićem. Zapisnik je dostavljen i Haškom tribunalu i sudu u Sarajevu. Očekujem da će Elfeta Veseli, uz sve dokaze i svedočenja, biti osuđena za surovo i teško ubistvo - zaključuje Stanković.

Podsetimo, Vojska Republike Srpske oslobodila je Donju Kamenicu u februaru 1993. godine i tada je počela potraga za posmrtnim ostacima više od 250 ljudi. Telo Slobodana Stojanovića pronađeno je posle skoro godinu dana potrage u jami sa još pet izmasakriranih srpskih vojnika.

Slobodanova majka, Desa Stojanović, preminula je 2006. posle duže bolesti od koje se i razbolela tugujući za sinom. Njeno telo, suprug Ilija i ćerka Slađana, sahranili su je u selu Drinjača, pored voljenog sina.

Skulptura "Dečak i pas", vajara Miodraga Živkovića, trebalo je da bude postavljena na raskršću puteva za Srebrenicu, Sarajevo i Beograd u Drinjači, ali su se muslimanski ekstremisti pobunili protiv ovakve ideje, na neki način, ponovo ubijajući, malog Slobodana.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
27 Beograd