fbpx
Skip to main content
koronavirus

ZVONI ALARM ZA UZBUNU U KOMŠILUKU: Dvoje umrlo posle vakcinacije u Hrvatskoj 

Foto: Profimedia
U pitanju je populacija u kojoj je mogućnost smrtnog ishoda najveća u odnosu na ostatak stanovništva

U Hrvatskoj su nakon vakcinisanja zabeležena dva smrtna slučaja, a Ivana Pavić Šimetin, zamenica direktora HZJZ-a, kaže da je reč o starijim osobama i da stručnjaci treba da utvrde ima li smrtni ishod veze sa imunizacijom ili je reč o prirodnom toku stvari.

Ona je za hrvatski Javni servis HRT objasnila da su planom vakcinisanja u prvoj fazi obuhvaćene osobe u domovima za starije i nemoćne.

NAJVAŽNIJA DONACIJA NA KiM: Meridian doneo najmodernije pumpe u poplavljena područja

NAJVAŽNIJA DONACIJA NA KiM: Meridian doneo najmodernije pumpe u poplavljena područja

DODIK ĆE ZAMOLITI VUČIĆA DA DEO VAKCINA DODELI SRPSKOJ: "Srbija može da bude lider u vakcinaciji stanovništva"

DODIK ĆE ZAMOLITI VUČIĆA DA DEO VAKCINA DODELI SRPSKOJ: "Srbija može da bude lider u vakcinaciji stanovništva"

SLUČAJ ODBEGLIH MILOVIH AMBASADORA: Ministarstvo spoljnih poslova na potezu, poznata i moguća kazna

SLUČAJ ODBEGLIH MILOVIH AMBASADORA: Ministarstvo spoljnih poslova na potezu, poznata i moguća kazna

Bili su, kaže, svesni da je u pitanju populacija u kojoj je mogućnost smrtnog ishoda najveća u odnosu na ostatak stanovništva.

- Ako bismo gledali u odnosu na 20.000 korisnika domova koje smo mi do sada vakcinisali, smrtni se ishod kod dvoje korisnika poklopio s činjenicom da su pre toga primili vakcinu - rekla je i dodala da su "smrtni ishodi očekivani kada se vakciniše ta populacija".

Ono što, prema njenim rečima, stručnjaci treba da utvrde je može li se uopšte govoriti o povezanosti smrti sa imunizacijom ili se zapravo radi o prirodnom toku događaja i činjenici da se radi o osobama koje su u, kako kaže, u trenutku vakcinacije bile u "terminalnim fazama života".

Brojke iz kliničke studije

Istakla je da je već u kliničkoj studiji na osnovu koje je odobrena upotreba vakcine nju primilo 20.000 ljudi i da niko od njih nije umro.

- Ako mi sada uzmemo 20.000 naših građana i mogućnost da će pet odsto njih u narednom periodu oboleti, to je 1.000 obolevanja. Od toga, prema smrtnosti koju sad imamo, može se očekivati da će 17 preminuti. Kada uporedimo te brojke s brojkama iz kliničke studije, sasvim je jasno da vaksinisanje ima apsolutnu prednost u odnosu na nevakcinisanje, jer se ipak radi o teškoj bolesti - kaže Pavić Šimetin, a povodom polemike koja se u Norveškoj vodi na temu da li su 33 starije osobe umrle nakon primanja vakcine protiv korone i treba li sve smrti povezivati s nuspojavama imunizacije.

Stručnjaci tvrde da nema jasne uzročno-posledične veze, da su te osobe blizu ili preko 80 godina i da su bile lošeg zdravstvenog stanja, prenose hrvatski mediji.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd