Utorak 19. mar 2024.
Bašar al Asad, sirijska vojska

ABHAZIJA I SIRIJA POTPISALE ISTORIJSKI SPORAZUM: Ovaj postupak će posebno razbesneti jednu državu!

Foto: Profimedia
Dve zemlje žele da dodatno ojačaju bilateralne odnose

Sirija i Abhazija su potpisale sporazum o jačanju parlamentarne saradnje. Predsednik Narodne skupštine Hamuda Sabah primio je u utorak predsednika Narodne skupštine Republike Abhazije Valerija Kvarčija i prateću delegaciju.

MERIDIAN I UNICEF UDRUŽILI SNAGE: Stiže novčana pomoć Indiji

MERIDIAN I UNICEF UDRUŽILI SNAGE: Stiže novčana pomoć Indiji

OTAC I SIN BRUTALNO UBIJENI: Američki saveznici uleteli u selo u ranu zoru, maltretirali ljude pa ih likvidirali

OTAC I SIN BRUTALNO UBIJENI: Američki saveznici uleteli u selo u ranu zoru, maltretirali ljude pa ih likvidirali

ASADOV SUPARNIK PREDSTAVIO SVOJ IZBORNI PROGRAM: Ukoliko postane predsednik Sirije sprovešće radikalne poteze!

ASADOV SUPARNIK PREDSTAVIO SVOJ IZBORNI PROGRAM: Ukoliko postane predsednik Sirije sprovešće radikalne poteze!

Tokom sastanka, Sabah je sa Kvarčijom razgovarao o načinima razvoja sirijsko-abhaskih parlamentarnih odnosa putem odbora za prijateljstvo pri Narodnoj skupštini i Abhaškoj nacionalnoj skupštini.

Obe strane su izrazile nadu da će se veze prijateljstva i bilateralna saradnja povećati na svim međunarodnim forumima kako bi služile zajedničkim interesima.

Sabah je gostujuću delegaciju informisao o zaveri i univerzalnom ratu kojem je Sirija izložena na svim političkim, vojnim i medijskim nivoima, pored jednostranih prinudnih ekonomskih mera nametnutih sirijskom narodu.

Kvarčija je sa svoje strane naglasio da poseta delegacije Siriji u velikoj meri doprinosi unapređivanju odnosa dveju zemalja na svim poljima, ističući da će njegova zemlja ići na predsedniče izbore zakazane za ovaj mesec preko delegacije iz Narodne skupštine. 

Kvarčija je najavio da će njegova zemlja i dalje biti uz Siriju i podržavati njene opravdane ciljeve, posebno u borbi protiv terorizma.

Tokom sastanka, ministar spoljnih poslova Abhazije Daur Kofi i određeni broj članova delegacije potvrdili su uverenje da će ga Sirija, koja se odlučno suočava sa terorizmom, neizbežno u potpunosti poraziti, ceneći topao prijem koji je delegacija dobila od početka posete Siriji.

Nakon sastanka, sirijska i abhaška strana potpisale su "sporazum o jačanju i razvoju zajedničkog parlamentarnog rada".

Da podsetimo, Abhazija je faktički nezavisna država na Kavkazu. Proglasila je nezavisnost početkom devedesetih godina 20. veka, nakon raspada Sovjetskog Saveza i rata sa Gruzijom.

Vlasti Abhazije smatraju Abhaziju nezavisnom republikom, dok je vlasti Gruzije smatraju autonomnom republikom u sastavu Gruzije i osporavaju joj nezavisnost.

Posle rata u Južnoj Osetiji 2008. godine, nezavisnost Republike Abhazije priznalo je sedam država: Ruska Federacija (priznaje Abhaziju od 26. avgusta 2008. godine), Nikaragva, Venecuela, Nauru, Vanuatu, Tuvalu i Sirija.

Abhazija se graniči sa Gruzijom i Rusijom, a ima površinu od 8.600 km² i 242.862 stanovnika.

Vesti iz SIrije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd