Skip to main content
Vladimir Putin

Ameri skupili 30.000 TERORISTA: Spremaju podelu Sirije i UDAR na Putina!

Foto: Profimedia
Moskva to neće mirno gledati

Koalicija na čelu sa SAD za borbu protiv Islamske države (IS) počela je formiranje takozvanih "pograničnih snaga bezbednosti" na teritoriji pod svojom kontrolom u Siriji, izjavio je portparol Koalicije za Difens post.

- Koalicija radi zajedno sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF) na stvaranju i obučavanju novih sirijskih pograničnih snaga bezbednosti. Trenutno se u prvoj klasi obučava oko 230 ljudi, a krajnji cilj je stvaranje snaga od oko 30 hiljada ljudi - rekao je portparol koalicije Tomas Vil.

Prema njegovim rečima nove snage će se nalaziti duž doline reke Eufrat, odnosno uz zapadnu ivicu teritorije u Siriji koju trenutno kontroliše SDF, kao i duž granica sa Irakom i Turskom.

Erdogan je OPASNO BESAN zbog američke obuke Kurda u Siriji!

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: Reuters

Da podsetimo, SDF je formiran su uz aktivnu podršku Sjedinjenih Američkih Država 2015. godine, kako je zvanično navedeno, za borbu protiv IS. Formacije koje se sastoje uglavnom od sirijskih Kurda, kao i nekih arapskih plemena, dobijale su oružje i logističku podršku od američke koalicije i uspele su da preuzmu čitav niz područja od terorista ID na severu i istoku zemlje, odnosno kompletnu teritoriju istočno od reke Eufrat. 

Osim teritorije, po svemu sudeći, od IS SDF je preuzeo i dobar deo ljudstva, koji sada vrše preobuku u ibegličkim kampovima koji se nalaze na njihovoj teritoriji.

Amerikanci PRAVE VOJSKU u Siriji: Formiraju takozvane "Pogranične snage bezbednosti"!

Američka vojska
Foto: Profimedia

Iako je Islamska država u Siriji uveliko poražena, a na mapi su ostala samo dva mala džepa pod njihovom kontrolom duboko unutar Sirijske pustinje i tri enklave na zapadu zemlje, "koalicija" je nastavila da dovlači naoružanje, na šta često upućuju i turski i sirijski zvaničnici.

Osim toga, američka vojska i formacije sirijske opozicije pod njenom kontrolom pod kontrolom imaju i područje na jugu zemlje, sa centrom u gradu Tanf. Na ovoj teritoriji se nalazi i najveći izbeglički kamp u Siriji, a čiji su žitelji taoci koalicije, odnosno njihov živi štit i nije im dozvoljen povratak svojim kućama.

Provincija Alepo posvedočila NOVOJ POBEDI sirijske vojske: Za 100 SATI oslobođeno 80 GRADOVA i SELA!

Kurdi
Foto: Profimedia

U kampu se, prema svedočenju logoraša koji su uspeli da pređu 55 kilometara pustinje kojom patroliraju američko-terorističke snage, takođe nalazi i kamp za obuku bivših prpadnika IS. Ruske jedinice za specijalne operacije koje obezbeđuju područje oko ove teritorije već su spremne da izvedu operaciju oslobađanja civila iz kampa, a diplomatija je poslala i upozorenje da je takav scenario zaista i moguć.

Osim formiranja "pograničnih snaga bezbednosti", Amerikanci su najavili i osnivanje "Severne sirijske armije", sa nepoznatim brojem ljudstva.

Loše vesti iz Idliba: Al Kaida NOVOM OFANZIVOM nanela SNAŽAN udarac sirijskim snagama! (FOTO/VIDEO)

Kurdi
Foto: Profimedia

Sve to, uz činjenicu da se SAA lako probija kroz Idlib, bez većeg mešanja koalicije, upućuje da se u Siriji uveliko odvija američki "plan B", odnosno da će SAD, za početak, svim silama pokušati da spreče ponovno ujedinjenje Sirije i da zadrže najveći deo sirijsko-iračke granice pod svojom kontrolom.

Vesti iz Sirije, Iraka i Jemena možete pogledati OVDE.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
11 Beograd