fbpx
Skip to main content
Iranska vojska

NAJVEĆA NOĆNA MORA IZRAELA I AMERIKE: Iranski general i predsednički kandidat predstavio novi projekat za Bliski istok

Foto: Profimedia
Ne deli isto mišljenje sa aktuelnim iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem

Vojni zapovednik i iranski predsednički kandidat poziva na "Iranski zlatni pojas" na Bliskom Istoku. Generalni sekretar Saveta za privredu i predsednički kandidat ove godine, general Mohsen Rezai, pozvao je na "izgradnju novog iranskog projekta", koji je opisao kao "Iranski zlatni pojas", u regionu Bliskog Istoka.

IRAN PRIPREMIO VELIKU OFANZIVU U IRAKU: Tramp grmi da će osvetiti smrt svakog američkog vojnika

IRAN PRIPREMIO VELIKU OFANZIVU U IRAKU: Tramp grmi da će osvetiti smrt svakog američkog vojnika

IZRAEL BOMBARDOVAO ASADOVE SNAGE: Sirijski vojnici ginu, eksplozije su odjekivale Deir ez-Zorom (VIDEO)

IZRAEL BOMBARDOVAO ASADOVE SNAGE: Sirijski vojnici ginu, eksplozije su odjekivale Deir ez-Zorom (VIDEO)

TURSKA VOJSKA IZVRŠILA SNAŽNU OFANZIVU: Gorelo nebo nadomak Ajn Ise, napali su dva mesta (VIDEO)

TURSKA VOJSKA IZVRŠILA SNAŽNU OFANZIVU: Gorelo nebo nadomak Ajn Ise, napali su dva mesta (VIDEO)

U intervjuu za agenciju "Fars", Rezai je odgovorio na izjave predsednika Hasana Rohanija u kojima je pozvao na narodni referendum o ključnim pitanjima koja direktno utiču na život građana, poput otvaranja nuklearnog dosijea i normalizacije odnosa sa Amerikom, rekavši:

- Ne treba da održavamo referendum. Moji ljudi, bolje je biti za projekat Zlatni pojas, da u potpunosti kontrolišemo Bliski Istok i utičemo na svetske sile. Verujem da bi Iran trebalo da postane prva ekonomska, naučna i tehnološka sila na Bliskom istoku do 2025. godine.

Povodom svoje vizije u predsedničkom izbornom programu s osvrtom na iransku politiku u regionu Bliskog Istoka, Rezai je rekao:

- U našoj strateškoj viziji koju smo stavili u našu analizu i izborni program, iranski projekat Zlatni pojas u regionu Bliskog Istoka. Ovaj pojas će se protezati od Avganistana do Irana, preko Iraka i Sirije, sve do obala Sredozemnog mora u Libanu.

- Primetno je da se većina stvari tokom poslednjih 20 godina dogodila u ovom pojasu, a istovremeno sam jasno stavio do znanja da ako postoji regionalna sila koja kontroliše ovaj pojas, ona će moći da nadgleda i upravlja poslovima čitavog regiona.

- Iako nismo zemlja sa međunarodnom moći, raspoređivanjem u ovaj pojas možemo uticati na međunarodne sile.

Kandidat na predsedničkim izborima u Iranu kritikovao je bivše predsednike zbog nezainteresovanosti za ovaj projekat, rekavši:

- Nismo videli nijednog iranskog predsednika koji je to primetio i nisu razumeli veličinu i prirodu onoga što se dogodilo u ovom regionu, nisu išli u tom pravcu.

Mohsen Rezai se kandidovao na predsedničkim izborima 2009. godine, a poražen je od bivšeg predsednika Mahmuda Ahmedinedžada, a u iranskim krugovima je bilo reči o njegovoj kandidaturi za izbore koji će se održati 18. novembra 2021. godine.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd