fbpx
Skip to main content
S-300

AMERIKANCI TVRDE: S-300 u Siriji spreman za paljbu! POSTAVLJENI! IZRAEL ZAZIRE VIŠE NEGO IKAD! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Uticajni američki list The National Interest objavio je da je Sirija konačno postavila na "borbeno dežurstvo" svoje zenitne raketne sisteme S-300 dobijene od Rusije.

List tvrdi da će izraelska avijacija odsad zazirati da upada u sirijski vazdušni prostor.

OPŠTI PROTEST U SIRIJI! JEDAN JEDINI ZAHTEV: Hitno povlačenje AMERIKE!

The National Interest navodi da je snimke postavljenih S-300  napravio izraelski vojni špijunski satelit "Eros-B".

Američki list naglašava da su ti ruski raketni sistemi sada – po prvi put – "spremni za paljbu".

List podseća da se to dogodilo tek sada, zato što su posade sirijskih S-300 morale da prođu obuku da bi mogle da njima efikasno upravljaju. Dodaje se da Rusija nije žurila sa njihovom obukom jer je računala da će Izrael biti suzdržaniji nego što se ispostavilo.

Sve je bilo ubrzano nakon što je izraelska avijacija po drugi put za kratko vreme raketirala aerodrom kod Damaska i pritom jedan sirijski raketni sistem malog dometa "Pancir" (ruske proizvodnje).

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu objavio je u u oktobru 2018-te da je Moskva isporučila Siriji četiri kompleta S-300 i da će sirijski raketaši proći u Rusiji tromesečnu obuku za rukovanje njima.

Rusija se odlučila za isporuku koja znatno podiže mogućnosti PVO Sirije nakon što su izraelski avioni tukli okolinu sirijskog lučkog grada latakija krijući se iza ruskog izviđačkog aviona Il-20 i tako navukli vatru sirijske protivvazdušne odbrane na tu letelicu koja se vraćala u avio-bazu Hmejmim.

Najnovija dešavanja u Siriji možete pratiti klikom OVDE

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd