Utorak 19. mar 2024.
Vladimir Putin

Amerikanci u strahu! Rusima PREKIPELO: Putin dostavio Siriji S-300

Foto: Profimedia
Istovareni u Tartusu pod ogromnom dimnom zavesom

Pojavile su se informacije da je Rusija upravo isporučila Siriji raketne zenitne sisteme S-300. I  da je to bilo "ono" što je pod dimnom zavesom istovareno u ruskoj pomorskoj bazi u sirijskom gradu Tartusu.

Turski monitoring-resurs "Bosforus obzerver" objavio je da je S-300 u Siriju dovezao najverovantije ruski teretni brod Sparta 2, koji je svoj teret utovario u matičnoj luci Novorosijsk.

Po drugim izvorima i podacima, u Tartus je stiglo već nekoliko ruskih brodova za vreme čijeg istovara je korišćena dimna zavesa.

Postoje pretpostavke da je u Siriju na ovaj način stiglo "i neko drugo naoružanje. A uglavom se ukazuje na vojnu elektroniku koja može da stvarasmetnje i dronovim i satelitima protivnika".

O čemu god da se radi, prethodnih dana su dva velika ruska desnatna broda gotovo istovremeno ušla u Sredozemnog more.

Jedan kroz Gibraltar, a drugi "Nikolaj Filjčenkov" kroz Bosfor.

Turci su objavili da je ovaj drugi bio "veoma natovaren" i da su na njegovoj palubi mogli da se uoče oklopni transporteri  BTR-80 i blindirani automobili "Tigar".

S-300
Foto: Profimedia

Kroz Bosfor su dan, odnosno tri dana ranije prošli i teretnjaci "Aleksandar Tkačenko" i veliki desantni brod "Minsk".

Neki moskovski mediji navode da se radi o operaciji "Sirijski ekspres", odnosno  o dostavljalju vojne opreme ruskim bazama u Hmejmimu i Tartusu i sirijskoj armiji.

Moskva se, prema rečima generala Sergeja Rudskoja, načelnika Glavne operativne uprave ruskog Generalštaba, može vratiti pitanju isporuke Siriji S-300. 

To je nameravala i pre neku godinu, ali je odustala na insistiranje "zapadnih zemalja".

Vesti iz Sirije, Iraka i Jemena možete pročitati OVDE.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd