fbpx
Skip to main content
F-16

BAGDAD POSLAO ULTIMATUM TURSKOJ: Oborićemo vam avione i dronove, odmah napustite Irak!

Foto: Profimedia
Irak nastoji da sačuva celovitost teritorije koliko god da je to moguće

Irački ultimatum Turskoj glasi: "Srušićemo vam F-16. Odmah napustite Irak". Važnu informaciju pružio je ruski medij Aviapro, jer navodi u članku da je irački predsednik zatražio od Turske da odmah zaustavi tursku vojnu operaciju u toj zemlji.

TURCI UZVRATILI UDARAC KURDIMA: Osvetili se za Afrin, SDF će još dugo pamtiti eksplozije iz Tel Rifata

TURCI UZVRATILI UDARAC KURDIMA: Osvetili se za Afrin, SDF će još dugo pamtiti eksplozije iz Tel Rifata

KURDI POKRENULI PRAVI USTANAK PROTIV TURAKA: Borbe besne na svim frontovima, jedna država pripretila Erdoganu

KURDI POKRENULI PRAVI USTANAK PROTIV TURAKA: Borbe besne na svim frontovima, jedna država pripretila Erdoganu

RUSKA BAZA HMEJMIM NA NOGAMA: Vojnici stajali u stavu mirno, obeležili dan od velikog značaja za njih

RUSKA BAZA HMEJMIM NA NOGAMA: Vojnici stajali u stavu mirno, obeležili dan od velikog značaja za njih

- Nakon što je Turska samovoljno pokrenula vojnu operaciju protiv Kurda na iračkom tlu, predsednik zemlje reagovao je prilično oštro na Erdoganove akcije i iračko Ministarstvo odbrane zapretilo je da će koristiti "Pancir-S" protiv turskih lovaca F-16 i protiv "Bajraktara ​​TB2".

Šta je prethodilo?

Pre samo 24 sata, najmanje tri osobe koje žive u izbegličkom kampu ubijene su na severu Iraka tokom turskog vazdušnog napada, rekao je Rasad Kelali, član stranke Patriotska unija Kurdistana. Operacija, u kampu u kojem su smeštene hiljade kurdskih izbeglica iz Turske, usledila je tri dana nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio Irak da će Ankara "očistiti" kamp. Turska vlada tvrdi da se kurdski borci tamo kriju.

Irački službenik za bezbednost, govoreći pod uslovom da ostane anoniman, potvrdio je medijima da je u vazdušnom napadu ubijeno i ranjeno više ljudi, ne dajući tačan broj žrtava.

Kurdski udari protiv Turaka

Pre nekoliko dana, Kurdi su podelili video napada koji se dogodio između 1. i 3. juna protiv turskih osvajača u oblasti Afrin. Ukupno je ubijeno 12 turskih vojnika i dvojica terorista plaćenika, a sedmoro ih je ranjeno.

U proteklih godinu dana, turske snage pojačale su napade na baze Radničke partije Kurdistana (PKK) u severnom Iraku, uglavnom u pojasu od 30 kilometara dubine unutar Iraka.

U četvrtak je Erdogan rekao da je Mahmur, kamp 180 km južno od turske granice u kojem se već više od decenije nalazi na hiljade izbjeglica, "mrestilište" boraca i da ga se moraju rešiti. Kamp je postavljen 1990-ih, kada je hiljade Kurda iz Turske prešlo granicu, akciju za koju Ankara tvrdi da je namerno izazvala PKK.

Kamp Mahmur bio je na meti Turske pre godinu dana, ali nije bilo izveštaja o žrtvama. Visoki turski zvaničnik rekao je da je to sada prioritet Ankare.

Kasnije prošle subote, držeći kurdske zastave i uzvikujući "naši glasovi su glasovi slobode protiv okupacije", desetine ljudi marširalo je u iračkoj provinciji Sulejmanija, osuđujući tursku intervenciju. "Ubijaju se nevine žene i deca."

- Turska želi da okupira Kurdistan, ali mi, Kurdi ovde zajedno sa PKK, borićemo se do poslednjeg sata svog života - rekao je jedan demonstrant Omid Saleh.

U odvojenom incidentu pet zarobljenika Pešmerga (irački Kurdi) ubijeno je i sedam ranjeno u zasedi PKK, saopštilo je ministarstvo Pešmerga.

Konvoj Pešmerga napadnut je na planini Matin, u blizini grada Amedi, dok je vršio rutinsku proveru u tom području.

- Ministarstvo Pešmerga poziva na hitnu akciju iračke savezne vlade kako bi se okončale tekuće turske vojne operacije u regionu Kurdistana - navodi se u izjavi. Takođe je pozvao PKK da "svoju borbu prenese na drugo mesto, daleko od kurdskih domova i regiona Kurdistana".

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd