fbpx
Skip to main content
F-35

Čitulje Kozaka otkrivaju šta se ZAISTA DESILO: SRBI STRADALI od Amerikanaca u Deir er Zoru?

Foto: Profimedia
Procene o broju žrtava uvećavaju se iz dana u dan

Zahvaljujući čituljama kozačkih društava saznalo se šta se desilo početkom februara kod sirijskog grada Deir ez Zora, kada su američki avioni napali jedinice u službi Damaska i ubile neutvrđen broj boraca. Kozaci otkrivaju da su poginuli plaćenici ruske privatne vojne kompanije "Vagner", u kojoj prema podacima medija iz Sankt Peterburga ima i Srba, navodno njih sedmorica.

Pri tom, jasno se saopštava da su svi Rusi poginuli 7. februara u rejonu sela Hišam, na levoj obali Eufrata kod Deir ez Zora, a pozivna imena većine njih ukazuju da su bili borci Armije Novorosije u Donjecku i Lugansku. 

Samoubilačka akcija

Nije se pojavila nijedna informacija da je neki Srbin poginuo u bombardovanju. Istovremeno, procene o broju žrtava uvećavaju se iz dana u dan, mada je američka vojska saopštila da ih je bilo oko 100. 

Identitet svih poginulih verovatno nikada neće biti utvrđen, jer su se na mostobranu na levoj obali Eufrata osim Vagnera nalazile sirijske plemenske milicije pod komandom predsednika Bašara al Asada, ali i brigade Liva Fatemijun sastavljene od Avganistanaca šiita koje plaća Teheran. Nezavisni ruski izvori s terena već su sastavili scenario masakra.

Navodi se da je plaćeničke formacije pod komandom sirijskog pukovnika angažovao lokalni biznismen kako bi preoteli od Kurda nalazište nafte i gasa Koniko, budući da su energenti deficitarna roba u toj zemlji. Pre tri nedelje Amerikanci i Kurdi zapazili su veliku koncentraciju tehnike na sirijskom mostobranu, kao i da se deo vagnerovaca vratio iz Hame.

Sirijska vojska ušla u Afrin!

Odmah potom puštena je voda kroz branu Tišrin pod kurdskom kontrolom i voda je polomila pontonski most koji je sirijski mostobran povezivao s Deir ez Zorom. Istovremeno su američki avioni uništili sirijsku izviđačku grupu kod nalazišta Koniko.

Rusi ostali po strani

Uprkos tome, 7. februara uveče Sirijci su napali u dve kolone. Prva je uspela da se razvije i podiđe položajima Kurda, među kojima su bili i američki vojni instruktori i savetnici po kojima je raspaljeno iz tenkova. 

Američki savetnici su pozvali vazdušnu podršku i stupili u kontakt s ruskom komandom u Latakiji, na drugom kraju Sirije. Odatle im je saopšteno da na mostobranu ruskih jedinica ili savetnika nema i da ne znaju ko s kim tamo ratuje.

Amerikanci su odmah naneli udare po prvoj koloni i drugoj koja je još bila na maršu, usled čega svako nagađanje o visini gubitaka gubi smisao. Vazdušni udari prekinuti su na zahtev ruske komande u Latakiji dva sata kasnije, kako bi se razjasnila situacija i pokupili mrtvi i ranjeni.

Nastavljene su samo čarke Kurda sa vagnerovcima, Avganistancima i možda sirijskim trupama koje su utihnule oko četiri sata ujutro 8. februara. Od tada Sirijci i Kurdi dovlače velika pojačanja u tu oblast i ostaje da se vidi u šta će sve da se izrodi.

Lovci na Islamsku državu

Trag "Vagnera" u Siriji teško je utvrditi, pošto mnogi izvori s terena navode da oni dejstvuju i pod lažnim nazivima. Navodi se primer Lovaca na Islamsku državu. Zvanično, reč je o Sirijcima osvetnicima kojima su džihadisti pobili porodice, a nezvanično se iza Lovaca na Islamsku državu krije privatna kompanija "Vagner"."Vagner" ne postoji na spiskovima vojnih jedinica ili preduzeća. On se u proleće 2014. pojavio na Krimu, zatim kod Donjecka, a polovinom 2015. u Siriji. Ukrajinska DB objavila je imena, fotografije, gradove porekla, pa čak i brojeve pasoša Srba koji navodno u redovima "Vagnera" ratuju u Siriji.

Vesti iz Deir ez Zora možete pogledati OVDE.

Ostale vesti iz Sirije, Iraka i Jemena možete pogledati OVDE.

 

Pročitajte i:

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd