fbpx
Skip to main content
ISIS, HTS

DŽIHADISTI IZ SIRIJE IDU NA NOVO KRVAVO PUTOVANJE: Posle Libije i Karabaha, poznato je gde će sada mračiti i oblačiti

Foto: Profimedia
Mnogi su već krenuli na zadatak

Teroristi iz Sirije raspoređeni su u redove snaga Saudijske koalicije u Jemenu, zbog borbi protiv pobunjeničkih Huta, izvestio je libanski list "Al-Akbar". Ovo su otkrili neimenovani jemenski obaveštajni izvori. Militanti Al-Kaide na Arabijskom poluostrvu (AKAP) čekaju da teroristi iz Sirije stignu u jemensku južnu provinciju Abijan.

Nezaboravna putovanja za Uskrs i 1. Maj! TOP 5 PONUDA: Najbolje cene omiljenih destinacija Srba

Nezaboravna putovanja za Uskrs i 1. Maj! TOP 5 PONUDA: Najbolje cene omiljenih destinacija Srba

TRI MILIJARDE DOLARA STIŽE U IRAK: Fantastičan potez Bagdada, zna se i za šta će novac biti upotrebljen

TRI MILIJARDE DOLARA STIŽE U IRAK: Fantastičan potez Bagdada, zna se i za šta će novac biti upotrebljen

NEPRIJATELJSKI AVION ULETEO U SIRIJSKI VAZDUŠNI PROSTOR: Podignuta uzbuna, Damask spreman na sve (VIDEO)

NEPRIJATELJSKI AVION ULETEO U SIRIJSKI VAZDUŠNI PROSTOR: Podignuta uzbuna, Damask spreman na sve (VIDEO)

Saudijski komandni centar u Adenu naložio je vođi Al-Kaide u Abijanu da očekuje "nove regrute". Neimenovani izvori za bezbednost i obaveštajne podatke rekli su da su teroristi AKAP-a zaduženi za transport dolazećih militanata i njihovog oružja do Mariba.

Trenutno su teroristi Al-Kaide raspoređeni na ogromnim područjima u blizini obale u Abijanu pod komandom visokog militanta identifikovanog kao Salem al-Šina, s tim da su operacije koordinisane sa Salafističkom strankom Islah i saudijskim komandnim centrom.

Prema "Al-Akbaru", teroristi Al-Kaide pokrenuli su prošle nedelje niz napada na položaje separatista Južnog prelaznog veća (STC) kako bi osigurali dolazak kolega militanata iz Sirije. STC podržavaju UAE i oni su deo Koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, ali Rijad do sada nije uspeo da koordinira njihove aktivnosti.

Prema lokalnim izvorima, teroristi Al-Kaide krstare područjima Vadi Hamra, Jahmas, Marakaša i Vazi i više puta su se sastajali sa visokim saudijskim vojnim ličnostima u svojim bazama.

Sredinom februara teroristička grupa ISIS potvrdila je da se njeni pripadnici bore zajedno sa plaćenicima koje podržava Saudijska Arabija protiv vojske Jemena i snaga narodnih odbora u provinciji Marib.

Muhamed Ali al-Huti
Foto: Profimedia

Jemenski ministar odbrane u Vladi nacionalnog spasa (lojalan Hutima), general-major Muhamad Naser al-Atifi, kaže da Saudijska Arabija i njeni saveznici koji su umešani u tekući rat protiv zemlje traže načine da se izvuku iz jemenskog blata.

- Koalicija agresorskih država članica prolazi kroz teške uslove i sada traži izlaz iz jemenskog blata - rekao je Atifi u ekskluzivnom intervjuu za jemensku televizijsku mrežu "Al-Masirah".

- Imamo informacije i koordinate koje nam daju priliku da energično osporimo koaliciju agresora i da razbesnimo Rijad, Vašington, London, Pariz i Tel Aviv. Neće naći ništa drugo osim osvete zauzvrat sve dok traje njihova agresija.

Visoki jemenski vojni zvaničnik istakao je da vojna alijansa koju predvodi Saudijska Arabija ne želi da prizna poraz u kampanji protiv Jemena, napominjući da oni koji su u agresiju uvukli režim iz Rijada i njegove saveznike sada svoj beg traže skrivanjem.

- Intervencijom Saudijske Arabije nije postignut nijedan od ciljeva. Huti (zvani Ansaralah) i njihovi saveznici sada su, više nego ikad, najvažnija vojna sila u Jemenu. U isto vreme, borci iz Ansaralaha, koji su dobili mnoštvo veoma sposobnih oficira i inženjera jemenske vojske, dalje su razvili svoju sposobnost da grade i lansiraju niz projektila, raketa i dronova - saopštio je Institut za konzervativnu odbrambenu politiku sa sedištem u Vašingtonu, iz Fondacije Džejmstaun.

Dodaje se da, "sporo razumevanje Saudijske Arabije da mora da okonča svoje direktno učešće u ratu, zajedno sa nepovoljnim pomacima u američkoj spoljnoj politici, tera je da smanji podršku svojim saveznicima u Jemenu."

- Saudijska Arabija spremnija je nego ikad da se izvuče iz skupog učešća u ratu u Jemenu. Intervencija Saudijske Arabije u Jemenu koštala je Kraljevinu nekoliko stotina milijardi dolara (Saudijci su u jednom trenutku trošili pet milijardi dolara mesečno na svoj rat u Jemenu) - napisala je Džejmstaun fondacija.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
6 Beograd