Skip to main content
 • Read more Šaban Šaulić Hronika

  Ovo je momenat koji je presudio! Evo šta se dešavalo nekoliko TRENUTAKA pre nesreće u kojoj je poginuo Šaulić

 • Read more Trinkijeri Košarka

  DA SAM PAUK, MALI PAUK: Trinkijeri napravio ŠOU tokom Partizanove proslave uz LEGENDARNI hit (VIDEO)

 • Read more foto VIP

  ONI SU VIDELI DEU PREKO STAKLA: Danas će lekari saopštiti voditeljki OVO, u ponedeljak NOVI OBRT!

 • Read more Haiti Hronika

  NAORUŽANI DO ZUBA! Grupa STRANIH PLAĆENIKA uhapšena na Haitiju: Među njima i Srbin? (VIDEO)

 • Read more Pablo Muče Fudbal

  DELIJE, SEĆATE LI SE OVOG IGRAČA: Zvezdu je PAPRENO koštao, a sada je dao GOL o kome se priča (VIDEO)

 • Read more zadruga Zadruga

  DRAMA U ANINOM DOMU Oglasio se njen DEKA i sav slomljen, U SUZAMA izustio OVO: Dok je ona sa Davidom...

 • Read more Ramuš Haradinaj Kosovo

  Amerikancima se smučio bahati Haradinaj! Spremili NOVE KAZNE, udaraju direktno na ALBANSKE POLITIČARE

Alid Džemaili

EKSKLUZIVNO: SPISAK 250 ISLAMSKIH RATNIKA SA BALKANA U SIRIJI I IRAKU (34): Među poginulim teroristima i Alid Džemaili iz Gnjilana

Foto: MUP Srbije
Otišli u krvavi džihad

Čolić Seid (1976), zvani Biser, iz Doboja živeo je u Tešnju, pa u Ošvama kod Maglaja, a u džihad u Siriju otputovao je avionom preko Turske 14. marta 2013. godine, zajedno sa Eduardom Durgutijem. U BiH se vratio 30. maja iste godine, preko Srbije (granični prelaz Uvac).

Već 22. juna iste godine zabeležen je njegov novi ulazak u Srbiju, zajedno sa suprugom Melom Horić iz Čelića, Elvinom Odobašićem i njegovom suprugom Medinom Delić. Granicu je prešao preko Pavlovića mosta kod Bijeljine. Iz Srbije su otišli u Siriju, gde je Seid poginuo u borbama kod Kabanea u martu 2015. Pojavljuje se u video snimku iz 2015. godine "Čast je u džihadu, poruka Balkancima“. Ratnici sa Balkana kažu da je na Bliskom istoku, sve do smrti, vodio brigu o svom maloletnom sinu, kao i maloletnom sinu svog zemljaka iz Tešnja Ismara Mešinovića, koji je poginuo kao terorista Islamske države.

Čolić Seid
Čolić Seid
Foto: MUP BiH

Ćurić Senad, vehabija iz Čekota kod Zenice, se početkom 2016. godine našao na plavoj poternici Interpola zbog učešća na stranim ratištima. Iz Sirije se vratio 4. septembra 2013. Mediji u BiH su ga više puta pominjali kao jednog od organizatora vrbovanja mladića iz zeničkog kraja radi odlaska u Siriju.

Pre odlaska na Bliski istok Ćurić je intenzivno posećivao nelegalni mesdžid u Zenici, koji funkcioniše u okviru jednog paradžemata.

Meštani Gornje Gračanice su ga opisali kao "vehabiju sa rusakom", koji sela obilazi prodajući parfeme i drugu švercovanu robu i to koristi za vrbovanje verskim ekstremizmom zadojenih zemljaka, radi njihovog odlaska u "sveti rat".

Prijatelji i zemljaci Vernesa Vehabovića iz Roševića kod Zenice, koji je poginuo u Siriji, izjavili su da je upravo Ćurić nagovorio Vernesa i njegovog prijatelja Sejdina Omerdića da s njim krenu u Siriju, ali se ispostavilo da je on na Bliski istok "preko Srbije i Turske, samo otpremio kombi sa pet mladića i tri ženske osobe".

Ćurić Senad
Ćurić Senad
Foto: MUP BiH

Dželko Armen (1991) iz Vrančića kod Hadžića vehabijskom pokretu je pristupio 2012. godine u džematu koji je u tom gradu formirao Bajro Ikanović, sa kojim je u februaru 2013. i otišao u džihad u Siriji. Tamo se borio pod imenom Abdulah Rus, u jedinici kojom je komandovao Ikanović, a koja se bori u sastavu En Nusre, pokreta koji je potčinjen Al Kaidi. Zabeleženo je da živi u Raki, sedištu sirijskog dela Islamske države.

U maju 2013. pojavio se video snimak sa džihadistima poreklom sa Balkana koji u sastavu Islamske države ratuju u Siriji i Iraku. Istraga nadležnih organa BiH je pokazala da se među ekstremistima koji prete narodima u bivšoj Jugoslaviji i pozivaju u džihad "sa sivom kapom na glavi" nalazi i Dželko.

Dželko Armen
Dželko Armen
Foto: MUP BiH

Džemaili Alid (1988) iz Gnjilana poginuo je u Siriji. Pre odlaska u džihad živeo u Nemačkoj, iz koje je podsticao mlade ljude iz bivše SFRJ da idu na ratište, a pojedincima je finansirao i organizovao odlazak. Nadležni organi BiH su došli do zaključka da je ovaj Albanac finansirao odlazak na Bliski istok Enesa Iriškića iz Živinica, koji je u rat poveo suprugu i dve maloletne kćerke, te njegovog zemljaka Amira Selimovića, koji je sa sobom poveo suprugu i tek rođenog sina.

Pojavljuje se u video snimku iz 2015.godine "Čast je u džihadu, poruka Balkancima".

Džemidžić Jasmin iz Sarajeva u Siriju je stigao krajem avgusta 2012. godine. Tamo je bio pripadnik jedinice od 20-30 boraca iz BiH kojom je komandovao Edin Pečenković. Njegovo prisustvo u istoj jedinici pominje džihadista-pokajnik Sedin Huseinović, koji je posle povratka u BiH pristao da sarađuje sa policijom i pravosuđem.

Vesti iz Sirije, Iraka i Jemena pročitajte OVDE.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd