fbpx
Skip to main content
Islamska država

EKSKLUZIVNO: SPISAK 250 ISLAMSKIH RATNIKA SA BALKANA U SIRIJI I IRAKU (38) Među dželatima Islamske države i četvoro Šabića

Foto: Profimedia/ilustracija
Cela porodica krenula u džihad

Šabić Zlata iz Brigova kod Bužima na ratište u Siriju je otišla 11. septembra 2014. godine, avionskim letom Sarajevo-Istambul, zajedno sa suprugom Nerminom Šabićem (1982) i troje njihove maloletne dece, koja su rođena 2007. 2008. i 2013. godine. 

Crnogorska "Pobjeda" u članku od 19. juna 2016. o gospođi Šabić piše sledeće:

- Jedna od, po monstruoznosti prepoznatljivih negovateljica zla među devojkama i ženama sa prostora takozvane Islamske države je i Zlata Šebić, majka troje dece uzrasta devet, osam i dve i po godine, koja se za relativno kratko vreme nametnula kao neprikosnoveni autoritet mežu ženama iz Srbije i BiH.

Nermin Šabić
Nermin Šabić
Foto: MUP BiH

Pod njenim uticajem, a u organizaciji saradnika njenog supruga Nermina, na sirijsko ratište je, početkom prošle godine, otišla i maloletna maturantkinja novopazarske medrese Lejla Brahović.

Šabić Muaz (1972) iz Puhovca kod Zenice, pripadnik selafija, u Siriju je otišao 15. marta 2013. a poginuo je 29. aprila iste godine u borbama oko Alepa. U borbi protiv regularnih oružanih snaga sirijske države ranjen je u rebra i nogu i brzo je iskrvario. Bio je pripadnik zloglasnog Fronta Al Nusra. Na vest o smrti, ukućani su izjavili da su znali da je otišao u Siriju, da je odlazak organizovan preko vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči i da mu je "poslednja želja bila da bude šehid".

- U Siriju je otišao preko Nusreta Imamovića, kojeg je poznavao i pre rata. Bio je uporan, hteo se boriti. Znamo da je otišao sa nekoliko momaka iz Kaknja i Zenice. Majka ga je odgovarala od odlaska, ali nije uspela - izjavio je njegov brat Ilijas.

Turska pruža podršku pobunjenicima: Formira se nova "Nacionalna armija" na severu Sirije

Muaz je pokopan u Siriji, a porodica nije tražila njegovo telo. Inače, on je jedan od četvorice pripadnika selafijskog pokreta koji su svojevremeno napali ministra bezbednosti u Sarajevu Sadika Ahmetovića.

Internet portal Live Leak je 25. februara 2015. objavio video snimak grupe selafija iz BiH, među kojima je i Muaz, koji pevaju pesmu "Domovina", nezvaničnu himnu Islamske države, a u kojoj su i sledeći stihovi:

-Avganistan, ljuta rana, žubor krvi u žilama. 

Kašmir, Bosna, Palestina, sve je naša Domovina. 

Džihadisti
Foto: Profimedia

U ratu u BiH, na ratištu kod Visokog, poginuo je Muazov i Ilijasov brat Nijaz, dok su Ilijas i još jedan brat ranjeni.

Šabić Nermin (1982) iz Drenove Glavice kod Bosanske Krupe, živeo je u selu Brigovi kod Bužima, a sa suprugom Zlatom Šabić i troje dece u Siriju je otišao 11. septembra 2014. godine, letom Sarajevo – Istambul. Pojavljuje se u video snimku iz 2015. godine pod nazivom "Čast je u džihadu, poruka Balkancima". Kao džihadista koristio je ime Ebu Kenan. Poginuo je u leto 2015. godine u borbama oko Rake.

Šabić Suad iz Bosanske Bojne kod Velike Kladuše poginuo je u Siriji 11. januara 2015. godine. Boravio je u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči. Na ratište je otišao u novembru 2013. bez znanja porodice. Posle dve sedmice javio se putem interneta ocu Rifatu i saopštio mu da se nalazi u vojnom kampu za obuku u Siriji.

Vest da je izgubio sina Rifatu Šabiću saopštio je telefonom njegov prijatelj iz Sanskog Mosta, koji je takođe otišao na ratište u Siriji. Nesrećni mladić pokopan je negde na Bliskom istoku.

Ostale vesti iz Sirije, Iraka i Jemena pogledajte OVDE.

 

Pročitajte i:

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd