fbpx
Skip to main content
Rok i Boštjan

EKSKLUZIVNO: SPISAK 250 ISLAMSKIH RATNIKA SA BALKANA U SIRIJI I IRAKU (39): Fatima Mahmutović poginula tražeći sina po ratištu

Foto: MUP Slovenija
U potragu je krenula sa mlađim sinom Jasminom

Podvorica Bljerim (1988) iz Lipljana poginuo je oko 18. juna 2017. godine kao bombaš samoubica Islamske države. U Siriji je ratovao pod imenom Abu Zaid Kosovi. Podvorica je u automobilu koji je bio natrpan eksplozivom uleteo na položaj sirijske vojske i tako postao treći Albanac iz okupirane južne srpske pokrajine, pripadnik Islamske države, koji je u smrt otišao raznoseći se eksplozivom. Bljerimovu smrt potvrdio je njegov rođeni brat Krešnik Podvorica.

Mahmutović Fatima iz Srebrenika je potkraj 2013. otišla u Siriju, zajedno sa svojim mlađim sinom Jasminom, u pokušaju da pronađe i vrati kući svog starijeg sina Mirzeta, koji je otišao u džihad u Siriju sredinom maja 2013. godine. Njihovi rođaci kažu da je nesrećna žena sve pokušavala da ubedi sina da ne ide u rat i "ne gine u tuđoj zemlji, za tuđe ljude", ali uzaludno. Na kraju, krenula je da ga traži i našla – smrt.

Krajem septembra 2014.  mediji su objavili da je u bombardovanju Rake poginula Fatima Mahmutović, a ranjena Dora Bilić iz Zagreba. Vest o Fatiminoj smrti potvrdio je i Mirzet, koji se javio majčinoj sestri koja živi u Beču.

EKSKLUZIVNO: SPISAK 250 ISLAMSKIH RATNIKA SA BALKANA U SIRIJI I IRAKU (35): Amir Džinić u rat odveo suprugu i devetoro dece!

Šuman Šemso se pominje u izjavi jednog džihadiste iz BiH, koji je nakon povratka iz Sirije pristao da sarađuje sa policijom i tužilaštvom BiH, kao neko ko je bio u Raki u Iraku sa Ramom Grahovićem, koji se u Siriji bori od 2014. godine.

Žavbi Rok iz Slovenije u Siriju je otišao 12. jula 2013. redovnom avionskom linijom Sarajevo – Istanbul. U istom avionu na ratište su otputovali Mirza Kapić,  Begzad Spahić, Senad Kasupović, te slovenački konvertit Boštjan Škubić.

EKSKLUZIVNO: SPISAK 250 ISLAMSKIH RATNIKA SA BALKANA U SIRIJI I IRAKU (34): Među poginulim teroristima i Alid Džemaili iz Gnjilana

Odlazak je organizovao vođa vehabija u BiH Husein Bilal Bosnić. Po povratku u Sloveniju, na novinarsko pitanje da li je nekad ratovao u Siriji, Rok je odgovorio negativno. Međutim, nakon što se u medijima pojavila fotografija sa Bliskog istoka, na kojoj su Škubić i on u uniformama, zagrljeni i sa automatskim puškama u rukama, Rok je promenio priču. Priznao je da jeste bio u Siriji, ali da nije ratovao, već da je radio kao bolničar.

Karameloski Munifer (1988) iz Makedonije, išao je na predavanja u Islamski centar Assalam Ponte u Alpama, a zatim je otišao u Siriju. Sa sobom je odveo celu porodicu.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd