Skip to main content
Džihadisti

EKSKLUZIVNO: SPISAK 250 ISLAMSKIH RATNIKA SA BALKANA U SIRIJI I IRAKU (48): Sirijska vojska zarobila braću Osmanoviće iz Bara

Foto: Profimedia
Džihadisti sa Balkana sejali smrt po Siriji

Ramadani Safet iz Skoplja, prošao je vojno-terorističku obuku Islamske države u Siriji, a zatim se borio u redovima te terorističke organizacije. Nakon antiterorističke akcije makedonske policije "Ćelija 2" u julu 2016. godine, kada su uhapšena četvorica Makedonaca, pod optužbom da su učestvovala u ratu u Siriji,  policija je saopštila da toj grupi pripada i Safet Ramadani, ali da operativna saznanja govore da se on nije vratio u Makedoniju.

Damask zauzeo jasan stav: Sarađivaćemo ako izaslanik UN-a ne koristi "metode" prethodnika

Buhran Sefer iz Aračinova kod Kumanova učestvovao je u ratu u Siriji na stani islamskih terorista. Vratio se u Makedoniju, ali policija nije uspela da ga uhapsi.

Palmira
Foto: Profimedia

Osmanović Adnan iz Bara je najverovatnije 14. jula 2016. godine, u borbama kod Palmire, pao u ruke regularne sirijske vojske, lojalne Bašaru al Asadu, zajedno sa svojim bratom Feridom Osmanovićem.

Osmanovići su rođeni u Baru, a zatim su živeli u BiH. U poslednjoj deceniji prošlog veka preselili su se u Libiju. Iz Libije su otišli u Irak, gde su se zaposlili u vojnoj fabrici za proizvodnju tenkova i protivoklopnih mina. Sedište fabrike je u Bagdadu. Koliko je poznato, nakon odlaska u Irak nisu dolazili u rodni grad i Crnu Goru.

SITUACIJA SE ZAKUVAVA, Turci spremni za napad: Kurde očekuje nova "Maslinova grančica"? (MAPA)

Kada su Amerika, zapadne obaveštajne službe i radikalni islamisti počeli rat u Siriji, Osmanovići su prešli u tu zemlju i pridružili se Islamskoj državi.

Sirija
Foto: Profimedia/ilustracija

Osmanović Ferid iz Bara je u Siriji ratovao kao pripadnik Islamske države sve do 14. jula 2016. kada je zajedno sa bratom Adnanom pao u zarobljeništvo sirijske vojske. Nema podataka o njihovoj daljoj sudbini.

Borovac Enes (1984) iz Prijedora je u Siriju otišao u novembru 2013. godine, gde se borio zajedno sa svojim rođakom Amirom Crljenkovićem, koji je poginuo u svojoj 23. godini. U maju 2015. u akciji "Ruben" , u kojoj su hapšena lica osumnjičena za terorizam, policija BiH privela ji Enesovog pedesetšestogodišnjeg oca Muharema.

Nastavlja se stradanje nedužnih ljudi u istočnoj Siriji: Amerikanci u vazdušnim napadima ubili ŽENE I DECU (MAPA)

Na suđenju vođi vehabija BiH Huseinu Bilalu Bosniću, Muharem je izjavio da mu sin jeste u Siriji, ali da zbog loših veza ne komuniciraju često. S Enesom češće komunicira njegov brat koji živi u Sloveniji.

Islamska država
Foto: Profimedia

-Drugi sin mi je kazao da je Enes bio ranjen, ali da je sada dobro i da je zdrav.

Borovec je izjavio da je Enes išao na razna mesta da klanja džumu-namaz, između ostalog i kod Bosnića, da je ponekad išao sa sinom ali da u tim prilikama nikada nije pominjan odlazak u Siriju.

Novi izazov za SDF: Arapske plemenske vođe odlučile da ZARATE sa američkim saveznicima?

Maliljaj Halit (1982) iz Tirane poginuo je u avgustu ili septembru 2013. godine u Siriji, kao pripadnik islamskih terorista.

Ostale vesti iz Sirije, Iraka, Jemena čitajte OVDE.

Pratite nas na našem instagramu SrbijaDanas.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd