fbpx
Skip to main content
Deca džihadisti

Evropa u panici: Šta će biti sa decom džihadista?

Foto: Profimedia
Ideološko i psihološko nasleđe Islamske države ozbiljan problem

Teroristička organizacija Islamska država u Siriji i Iraku je najvećim delom uništena, a prema podacima američke vojske, džihadisti su izgubili čak 98 odsto svoje teritorije.

Za zloglasnom Islamskom državom će ostati veliki problem o kojem se danas malo govori, a to su deca džihadista od kojih se neka vraćaju u Evropu, piše "Dojče vele". Iako je ID u Iraku i Siriji u najvećoj meri fizički uništena - njena ideologija i dalje živi. Stoga bi sada, kako se navodi, trebalo raditi na borbi protiv "imidža" ID.

Džihadisticka organizacija vraća se u stari organizacioni oblik u vidu gerilskih borbi. I dalje brojni dobrovoljci pokušavaju da im se priključe ali im poteškoće stvara prelazak dobro obezbeđene turske granice sa Sirijom koja je ranije za džihadiste bila vrlo propustljiva. Pored dobrovoljaca, koji iz inostranstva dolaze u ID, snage bezbednosti u Siriji i Iraku se suočavaju s još jednim problemom, a to je ideološko i psihološko nasleđe ID na teritorijama koje je kontrolisala.

30.11.2014
Foto: Profimedia

Činjenica je da je ID u većini tih područja vladala tek nešto više od tri godine, međutim, kako DW navodi, za mlade ljude tri godine su dug vremenski period, naročito za decu koja su u najranijoj dobi trpela ili svedočila nasilju džihadista, brutalnim javnim kažnjavanjem i pogubljenjima.

- Sve i da nisu morali da prolaze kroz obuke, mogli bi da nose sećanja na život u ratnoj zoni - kaže Dan Vegemans iz Instituta za bezbednost i globalne poslove na Univerzitetu Lajden za onlajn-magazin Al Monitor. 

Mladi su za to vreme, umesto čitanja i pisanja, učili kako se rukuje naoružanjem. 

Problem "izgubljene generacije" bi u drugoj formi uskoro trebalo da stigne i do Evrope. Reč je o stotinama dece koje su roditelji odveli u Siriju i Irak ili su jednostavno rođena u redovima ID. Još nije jasno na koji način će se evropske države baviti ovom decom, a situacija se razlikuje od zemlje do zemlje.

Belgija, na primer, deci mlađoj od deset godina dozvoljava nesmetan ulazak u zemlju, a preduslov za to je uzimanje DNK uzoraka, kako bi se moglo dokazati da su to zapravo deca belgijskih boraca ID. U decembru se troje dece boraca ID sa francuskim pasošem koja su se do tada nalazila u pritvoru iračkih vlasti, avionom vratila u Pariz. U Holandiju se takva deca načelno mogu vratiti iz inostranstva, ali tamošnja vlada trenutno nema nameru da im omogući dobijanje holandskog državljanstva, piše DW.

Nemačka, kako se navodi, takođe želi da omogući povratak nemačkih boraca ID. No, već sada pripadnici Službe za zaštitu ustavnog poretka upozoravaju na potencijalne opasnosti, naročito po pitanju starije dece.

- Vidimo opasnost u tome što se deca džihadista iz ratnih zona u Nemačku vraćaju islamistički socijalizovana i u skladu s tim ideološki usmerena - rekao je predsednik Službe Hans Georg Masen i dodao da se ta deca mogu iskoristiti za stvaranje nove generacije džihadista.

Taj problem, kako istice Torsten Fos, šef pokrajinskog ureda Službe za zaštitu ustavnog poretka u Hamburgu, morao bi biti rešen pre nego što stvar ode tako daleko da njegova služba mora da interveniše, piše DW.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd