fbpx
Skip to main content
Redžep Tajip Erdogan

ERDOGAN NAJAVIO NAPAD NA IRAK: Turska vojska spremna, Kurdi u velikom problemu, Jazidima preti nestanak! (FOTO/VIDEO)

Foto: SD ilustracija/ Profimedia
Na pomolu ofanziva ogromnih razmera, ugrožen veliki irački grad

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da bi njegova zemlja mogla sama da interveniše kako bi proterala teroriste "PKK" iz okruga Sindžar na severu Iraka.

Gradonačelnik Gračanice: Hvala Meridianu što je spasao najugroženije

Gradonačelnik Gračanice: Hvala Meridianu što je spasao najugroženije

SAUDIJCI USPELI NEKAKO DA SE ODBRANE: Huti udarili sa mora i kopna, bogata monarhija u sosu do guše!

SAUDIJCI USPELI NEKAKO DA SE ODBRANE: Huti udarili sa mora i kopna, bogata monarhija u sosu do guše!

NAPADNUTA ZAPADNA SIRIJA: PVO nije uspeo da obori sve rakete iznad Hame, ima poginulih! (FOTO)

NAPADNUTA ZAPADNA SIRIJA: PVO nije uspeo da obori sve rakete iznad Hame, ima poginulih! (FOTO)

- Imam frazu u kojoj uvek kažem: "Možda ćemo iznenaditi jedne noći" - rekao je Erdogan u izjavi novinarima u Istanbulu, misleći na mogućnost izvođenja iznenadne turske operacije proterivanja "terorista" iz Sindžara, a prenosi agencija "Anadolija".

Pre nekoliko dana, turski ministar odbrane Hulusi Akar održao je razgovore sa zvaničnicima regije Irački Kurdistan. Prema zvaničnim izvorima, razgovori su bili usmereni na načine za unapređenje zajedničke bezbednosti i vojne saradnje dveju strana.

turska vojska
Foto: Profimedia

Dve strane su naglasile važnost primene Sindžarskog sporazuma na način koji garantuje izlazak milicija i neregularnih oružanih snaga iz grada kako bi se normalizovali njihovi uslovi i pružila prilika raseljenima da se vrate svojim kućama.

- Borimo se protiv terorističke "PKK" i moramo da ojačamo našu saradnju u tom pogledu - rekao je Akar.

- Naš cilj je da porazimo teroriste i da bezbedno živimo sa susedima - prenosi "Anadolija".

Kurdi
Kurdi
Foto: Profimedia

Turska je od sredine juna pojačala svoje vojne operacije u severnom Iraku, nazvavši ih "Orlova kandža" i "Tigrova kandža" što aludira na lov na kurdski PKK.

Turska je uspostavila desetine vojnih punktova u oblastima svojih operacija na severu Iraka, ali se Bagdad usprotivio vojnoj operaciji i zahtevao je povlačenje turskih snaga iz Iraka.

Gde se nalazi Sindžar?

Sindžar je grad u okrugu Sindžar u provinciji Niniva u severnom Iraku. Nalazi se na oko pet kilometara južno od planina Sindžar. Njegova populacija u 2013. procenjena je na 88.023 i pretežno su u pitanju pripadnici naroda Jazida.

Masakr u Sindžaru

Masakr u Sindžaru označio je početak genocida nad Jazidima od strane ISIS-a, ubistva i otmice hiljada jazidskih muškaraca, žena i dece. Dogodio se u avgustu 2014. godine u gradu Sindžar i okrugu Sindžar u iračkoj provinciji Ninivi, a izvršila ga je Islamska država.

Masakr je započeo napadom ISIS-a na Sindžar i susedne gradove 3. avgusta, tokom njegove ofanzive na severni Irak. SAD su 8. avgusta 2014. reagovale vazdušnim udarima na konvoje ISIS-a u severnom Iraku, što je dovelo do vojne intervencije nekoliko zemalja protiv ISIS-a.

Dana 17. decembra 2014. godine, kurdske snage Pešmerge, PKK i YPG započele su ofanzivu na Sindžar u decembru 2014. godine uz podršku američkih vazdušnih udara.

Ova ofanziva prekinula je puteve za transport trupa i linije snabdevanja ISIS-a između Mosula i Rake, najvećih gradova tadašnjeg kalifata Islamske države.

Prema Nuri Abdulrahmanu, šefu Odeljenja za koordinaciju i praćenje regionalne vlade Kurdistana, ISIS je želeo da potisne većinu Kurda iz strateških područja i dovede iračke i sirijske Arape sunite koji su u najvećem broju bili lojalni ISIS-u.

Islamska država
Islamska država
Foto: Profimedia
Ko su Jazidi?

Jazidi su endogamna manjina koja govori uglavnom kurmanđijskim dijalektom kurdskog jezika, starosedeoci su gornje Mesopotamije. Većina Jazida koji danas žive i preživljavaju teška vremena na Bliskom istoku žive na spornim teritorijama severnog Iraka, pre svega u provincijama Niniva i Dohuk. Postoji neslaganje oko toga da li su Jazidi verska podgrupa Kurda ili posebna etnoreligijska grupa, među naučnicima i samim Kurdima i Jazidima. Jazidska religija je monoteistička i može se pratiti od drevnih mesopotamskih religija.

U avgustu 2014. godine, Jazidi su postali žrtve genocida od strane Islamske države u kampanji za iskorenjivanje neislamskih uticaja.

Jazidizam je monoteistička vera zasnovana na verovanju u jednog Boga, koji je stvorio svet i poverio ga na čuvanje Heptadi od sedam svetih bića, često poznatoj kao Anđeli ili "Heft sirr" (Sedam misterija). Među njima je najistaknutiji Tavuse Melek (poznat i kao "Melek Taus"), Paunov anđeo.

Tradicionalno se smatra da su Jazidi koji se venčaju za ne-Jazide prešli u religiju supružnika i izdali svoje korene. Od strane boraca ISIS-a su smatrani "obažavaocima đavola" i zato su bili na udaru, a sada mogu postati ponovo meta i doživeti novi genocid ukoliko Turska otpočne napad na Sindžar.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd