fbpx
Skip to main content
Isam Zahredin tokom odbrane Deir ez Zora

BITKA DO POSLEDNJEG DAHA: Podsetimo se kako su Zahredinovi junaci krvavo branili Deir ez Zor (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/Ivan Sidorenko
Spas za branioce je stigao u poslednjem trenutku

Bitka kod Deir ez-Zora bila je opsada velikih razmera koju je Islamska država nametnula protiv nekoliko okruga u gradu Deir ez-Zoru, a koje je držala sirijska vojska.

Mozzart nudi najveće kvote na svetu: RB Lajpcig 1,80, Bešiktaš 1,45, Barselona 1,60!

Mozzart nudi najveće kvote na svetu: RB Lajpcig 1,80, Bešiktaš 1,45, Barselona 1,60!

RAFINERIJA, SKLADIŠTA I KONVOJ CISTERNI DIGNUTI U VAZDUH: Rusi jednom za svagda pomrsili konce Turcima (FOTO/VIDEO)

RAFINERIJA, SKLADIŠTA I KONVOJ CISTERNI DIGNUTI U VAZDUH: Rusi jednom za svagda pomrsili konce Turcima (FOTO/VIDEO)

RAZBIŠE IH, NE DAJU IM NI KORAK DALJE: Rusi satanizovali džihadiste, ISIS izgubio najvatrenije borce

RAZBIŠE IH, NE DAJU IM NI KORAK DALJE: Rusi satanizovali džihadiste, ISIS izgubio najvatrenije borce

ISIS je tada pokušavao da zauzime grad kao i da osigura potpunu kontrolu nad istočnom provincijom Deir ez-Zor. Opsada grada od strane ISIS-a trajala je 3 godine i 2 meseca, nakon čega je sirijska vojska započela uspešnu ofanzivu koja je grad potpuno deblokirala devet nedelja kasnije.

Podsećanja radi, u aprilu 2014. godine, ISIS je započeo veliku ofanzivu protiv sirijskih pobunjeničkih snaga u provinciji Deir ez-Zor. To je rezultiralo potpunim porazom pobunjeničkih grupa u tom području, a ISIS je stekao kontrolu nad gotovo celom provincijom Deir ez-Zor u julu 2014. godine.

Snage sirijske vlade ostale su opkoljene u džepu teritorije koju su nastavile da kontrolišu. Vladine snage su 10. septembra 2017. godine u potpunosti prekinule opsadu. 

Posle još dva meseca borbi, sirijska vojska je do 17. novembra 2017. u potpunosti zauzela delove grada Deir ez-Zor koji su još uvek bili pod kontrolom ISIS-a i njegovu okolinu.

Islamska država
Islamska država
Foto: Profimedia

Tokom opsade, ISIS je isključivao napajanje grada. U februaru 2016. godine oko 200.000 ljudi boravilo je u Deir ez-Zoru. Opsada je rezultirala širokom neuhranjenošću i izgladnjivanjem civila u gradu. 

Kao odgovor na to, Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija sproveo je 177 vazdušnih mostova dostave hrane i druge humanitarne pomoći u opkoljene četvrti grada od aprila 2016. godine.

Od januara 2017. godine ostalo je 110.000 - 120.000 civila, kada je počela ofanziva ISIS-a na aerodrom na koji se pomoć dostavljala.

U novembru 2017. UN su procenile da je na početku opsade oko 200.000 civila opkoljeno u okruzima Deir ez-Zor pod kontrolom sirijske vlade, što se smanjilo na 90.000 pred kraj opsade, pri čemu je većina tih civila pobegla ili je prokrijumčarena iz grada tokom opsade ISIS-a. 

Kao rezultat prekida napajanja električnom energijom, bila je dostupna samo jedna pumpa za vodu na električni pogon i voda nije tretirana. Sirijski arapski crveni polumesec je kao odgovor instalirao nekoliko rezervoara za vodu. 

Između februara 2015. i marta 2016. godine, više od 63 civila ubijeno je neselektivnim gađanjem od strane ISIS-a u vladinim naseljima u Deir ez-Zoru, pored 32 civila koji su umrli od neuhranjenosti i sličnih bolesti.

Najvažniju ulogu u odbrani Deir ez Zora odigrao je general-major Isam Zahredin, koji je bio vođa sirijske Republikanske garde koja je odigrala glavnu ulogu u Sirijskom građanskom ratu, vodeći sirijske vladine snage na nekoliko frontova. 

Isam Zahredin
Isam Zahredin
Foto: Profimedia

Njegova najistaknutija uloga bilo je vođstvo opkoljenih sirijskih snaga tokom više od tri godine opsade Deir ez-Zora. Zahredine je 18. oktobra 2017. godine poginuo u eksploziji nagazne mine tokom operacija protiv Islamske države na ostrvu Sakr u Deir ez-Zoru. 

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
18 Beograd