fbpx
Skip to main content
teroristi

"Istočni lavovi" pripremali terorističke napade u Siriji

Foto: Profimedia/ilustracija
Palmira bila na meti

U subotu ujutru su se jugoistočno od Palmire sukobile sirijske vladine snage sa militantima, saopštio je ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji.

- Danas u pet sati ujutru 36 km jugoistočno od grada Palmire došlo je do sukoba sirijskih vladinih trupa sa diverzantsko-terorističkom grupom militanata koji su pokušali da se probiju iz područja naselja El Tanf u pravcu grada Palmire - navodi se u saopštenju.

Pročitajte i:

- U sukobu su poginula dvojica terorista, a dvojica su zarobljena i trenutno su na saslušanju - ističe se u saopštenju ruskog Centra za pomirenje.

Militanti koji su pokušali da se probiju do Palmire rekli su da su iz grupe „Istočni lavovi“, koja broji oko 500 ljudi, i da se njihov kamp nalazi u američkoj vojnoj bazi, objavio je ruski Centar.

Centar za pomirenje je istakao da je „zarobljeni terorista saopštio da su u pripremama njihove grupe učestvovali i američki instruktori, kao i da su oružje i municija dostavljani iz američke baze“.  

Palmira
Palmira
Foto: Profimedia

Pripadnici „Istočnih lavova“ trebalo je da sprovedu terorističke napade u oblasti Palmire i zauzmu grad za nedelju dana, navodi Centar.

- Zadatak militanata bio je da izvedu niz terorističkih napada na području naselja Palmira i da obezbede prolaz glavnih snaga od oko 300 militanata kako bi se zauzeo grad tokom naredne nedelje - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da svedočenje zarobljenih terorista potvrđuje da se u zoni od 55 kilometara oko grada El Tanfa, koji su okupirale SAD, postoji baza za obuku pripadnika militantnih snaga, koje obučavaju i američki instruktori za destabilizuju situacije u Siriji.

Za sve vreme postojanja američke baze u El Tanfu nije se čulo ni za jednu operaciju Amerikanaca protiv terorista IS, dodaje se u saopštenju.

Sirija
Sirija
Foto: Profimedia

Centar navodi da se pored baze terorista nalazi veliki izbeglički kamp Rukban. U njemu se nalazi više od 60 hiljada žena i dece iz Rake i Dejr el Zora. „Izbeglice u Rukbanu su danas praktično taoci, tačnije živi štit za teroriste“, ističe se u saopštenju.

Centar je saopštio da se „nelegalno postavljenu američku vojnu bazu u oblasti El Tanfa na sirijsko-jordanskoj granici Amerikanci javno opravdavaju neophodnošću sprovođenja operacija protiv IS. Pritom za sve vreme postojanja ove baze, nije poznata nijedna operacija Amerikanaca protiv Islamske države u ovom regionu“, stoji u izveštaju.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE

 

Pročitajte i:

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
11 Beograd