Utorak 19. mar 2024.
Sivi vukovi, Turska, Redžep Tajip Erdogan

KAD BUDU KRENULI - JAO TURCIMA, BIĆE TO ŽESTOK CUNAMI: Dve zemlje se ozbiljno spremaju da zbrišu turske snage

Foto: Profimedia
Trenutno ih u tome sprečavaju aktuelni unutrašnji problemi, ali nisu odustali

Čim "umerena opozicija" Velikog Idliba, povezana sa Al-Kaidom, smatra da bi mogla imati malo slobode da deluje, Sirijska arapska vojska podseća da situacija nije takva.

SIRIJSKE SNAGE "OČERUPALE" MILITANTE: Zaplenili ogromnu količinu oružja na jugu zemlje (VIDEO)

SIRIJSKE SNAGE "OČERUPALE" MILITANTE: Zaplenili ogromnu količinu oružja na jugu zemlje (VIDEO)

IZRAEL JAKO UDARIO NA HEZBOLAH: Gori jug Sirije, helikopterske formacije bombarduju bez milosti

IZRAEL JAKO UDARIO NA HEZBOLAH: Gori jug Sirije, helikopterske formacije bombarduju bez milosti

KO JE VAS UOPŠTE I ZVAO? Ameri kritikovali Ruse zbog operacija u Siriji, oni im brutalno odgovorili (FOTO)

KO JE VAS UOPŠTE I ZVAO? Ameri kritikovali Ruse zbog operacija u Siriji, oni im brutalno odgovorili (FOTO)

Hajat Tahrir al-Šam i druge frakcije pokušavaju da deluju, misleći da je Damask preokupiran u svom nastojanju da uz pomoć Rusije zadrži ISIS u centralnom regionu. Izgleda da se varaju.

Dana 3. maja, najmanje 4 militanta pokreta Ahrar al-Šam u blizini područja Burnas u severnom delu Latakije poginula su u operaciji Sirijske arapske vojske (SAA) koja je napala vođenim raketama.

Sledećeg dana, vojska je ATGM-om napala pikap i motocikl Turkistanske islamske stranke (TIP), povezane sa Al-Kaidom, u blizini sela Karkur. I Arhar al-Šam i TIP saveznici su Al-Kaidinog Hajat Tahrir al-Šama, koji vodi operativnu grupu Al-Fateh al-Mubeen u Idlibu.

Operativna grupa vrlo je verovatno iza svih kršenja prekida vatre koja se dešavaju u Idlibu, a položaje frakcija koje koordinira neprestano napada SAA i ruska avijacija. Štaviše, verovatno je pitanje vremena kada će se naporima Turske i frakcijama koje ona podržava stati na put.

Peti maj je bio sedmi dan zaredom u kojem je nastavljena restrikcija struje u provinciji Hasaka zbog kontrole turskih snaga nad vodom koja snabdeva branu Eufrat. Povrh svega, SAD nastavljaju krijumčarenje resursa koji pripadaju sirijskom narodu.

Petog maja, 35 kamiona natovarenih pšenicom ispraćeno je u konvoju prema severnom Iraku i dalje od provincije Hasaka.

Na severu Iraka nestabilnost je takođe konstantna. Neidentifikovani militanti su 5. maja napali naftna polja Bai Hasan u severnoj iračkoj provinciji Kirkuk, gde se nalaze velike rezerve nafte.

Militanti su eksplozivnim uređajima digli u vazduh dve bušotine na naftnim poljima dok su napadali obližnju bezbednosnu stanicu kako bi odvratili pažnju čuvara. U napadu je poginuo policajac, a još troje je ranjeno.

Turska vojska
Turska vojska
Foto: Profimedia

Incidenti poput ovog nisu retki. Ranije su još dve bušotine minirane na istom polju i ISIS je preuzeo odgovornost za napad, što nije rezultiralo stvarnim materijalnim gubicima.

Damask i Bagdad su nedavno održali razgovore o bilateralnim odnosima i saradnji u različitim oblastima. Bezbednost je verovatno jedna od njih, i samo je pitanje vremena dok ne započnu koordinisane akcije, najpre protiv ISIS-a, a zatim vrlo verovatno protiv turskih snaga čijem se zadiranju suprotstavljaju i Sirija i Irak.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd