fbpx
Skip to main content
Al-Hol

KAMP AL-HOL: Upoznajte mesto svirepih zločina, mučenja, bede i velike nevolje za svakog ko ne pripada ISIS-u

Foto: Profimedia
Jezivo mesto na severoistoku Sirije

Kamp Al-Hol je bomba koja otkucava za ono što su ostaci ISIS-a i njihove porodice pod ovom kurdskom administracijom na severoistoku Sirije.

Nezaboravna putovanja za Uskrs i 1. Maj! TOP 5 PONUDA: Najbolje cene omiljenih destinacija Srba

Nezaboravna putovanja za Uskrs i 1. Maj! TOP 5 PONUDA: Najbolje cene omiljenih destinacija Srba

DŽIHADISTI IZ SIRIJE IDU NA NOVO KRVAVO PUTOVANJE: Posle Libije i Karabaha, poznato je gde će sada mračiti i oblačiti

DŽIHADISTI IZ SIRIJE IDU NA NOVO KRVAVO PUTOVANJE: Posle Libije i Karabaha, poznato je gde će sada mračiti i oblačiti

TRI MILIJARDE DOLARA STIŽE U IRAK: Fantastičan potez Bagdada, zna se i za šta će novac biti upotrebljen

TRI MILIJARDE DOLARA STIŽE U IRAK: Fantastičan potez Bagdada, zna se i za šta će novac biti upotrebljen

Kamp je prvobitno osnovan za smeštaj iračkih izbeglica početkom 1991. godine tokom Drugog zalivskog rata, a kasnije je ponovo otvoren nakon priliva iračkih izbeglica u Siriju nakon invazije na Irak 2003. godine, kao jedan od tri kampa na sirijsko-iračkoj granici.

Nakon ponovnih poraza ISIS-a u Siriji na svim borbenim pravcima, porodice i ostaci organizacije nisu imali drugog izbora nego da potraže utočište u kampu Al-Hol, jednom od kampova postavljenih u južnom predgrađu grada Al-Hola, koji se nalazi u provinciji Hasaka na severoistoku Sirije.

Red je uspostavljen sa 10.000 ljudi, a do aprila 2019. godine ovaj broj se naglo povećao, dostigavši procenjenih 74.000 ljudi, uključujući 50.000 dece. Nisu svi stanovnici kampa porodice militanata ISIS-a. Posle bitke kod Al-Baghuz Favkanija, poslednje bitke SDF-a sa ISIS-om, mnogi stanovnici okolnih područja pobegli su u logor da bi izbegli bombardovanje i nasilje.

Neki od onih u logoru bili su žrtve ekstremističke ideologije ISIS-a, a protiv njih su se borili, mučili ih i ubijali ostaci elemenata organizacije rasuti po logoru. Tamo su raseljeni i oni koji prihvataju religiju Jazida, a ukoliko nisu postali muslimani, zaslužuju pogubljenje, kako je rekao tamošnji član ISIS-a.

ISIS-ove pretnje ljudima u kampu nisu bile prazna priča, jer su tokom prva tri meseca 2021. zabeležena 34 ubistva.

Kurdi
Kurdi
Foto: Profimedia

Kampu ne prete samo ubistva. Pogoršanje životnih uslova i nesigurnost pod krhkim i mlitavim rukovodstvom koje predstavljaju pripadnici Sirijskih demokratskih snaga napustili su kamp u stanju haosa i pretnji. Stanovnici strahuju i ginu od ISIS-a ili od teških životnih uslova poput gladi i hladnoće.

U 2019. godini devojčica je umrla od teške prehlade i loše zdravstvene zaštite. Ovo je bila samo jedna među mnogim smrtnostima dece usled pogoršanja zdravstvene situacije i vremenskih uslova.

To je ono što je nateralo UNICEF da pozove na povratak dece i žena koji su bili zapadni i evropski građani u njihove zemlje. U isto vreme vlade ovih zemalja odbijaju da ih vrate natrag zbog straha od širenja ekstremističke ideologije u njihovim zemljama.

Naročito nakon što su se pojavili strahovi da su deca iz ovih porodica počela da prihvataju vehabijske ideje ISIS-a, i čuli su ih kako skandiraju slogane ISIS-a u celom kampu, jer su mnogi tinejdžeri iz kampa postali ekstremisti koji mogu predstavljati pretnju zemlji iz koje su otišli u džihad.

Američki zamenik ministra odbrane Majkl Melori rekao je u intervjuu Savetu za spoljne odnose da mnoga deca iz kampa uče ideologiju i verovanja ISIS-a i da stanovnici kampa imaju samo jedno gledište i jednu filozofiju. Tvrdio je da ako međunarodna zajednica ne iznađe način da ih rehabilituje i integriše u društvo, njihova sledeća generacija biće novi ISIS.

Treba napomenuti da je nedavno SDF najavio hapšenje više od stotinu pripadnika ISIS-a, uključujući odgovorne za ubistva, koja su se učestalo povećavala od početka godine, rekao je Ali Al-Hasan, zvanični portparol snage+a bezbednosti SDF tokom konferencije za štampu održane u njegovom sedištu u gradu Al-Hol.

Dana 4. aprila uhapšeno je 125 militanata koji su počinili više od 47 ubistava u kampu od početka 2021. godine.

Dana 31. marta, SDF je uhapsio 70 pripadnika ISIS-a, uključujući šerijatskog sudiju u kampu Al-Hol. To je bio Abu Muhamad Al-Jumaili, irački državljanin rođen u provinciji Anbar, gde je prethodno radio kao šerijatski sudija u redovima Al-Kaide u Iraku, pre nego što se preselio u Siriju da bi se pridružio organizaciji ISIS kao verski sudija.

Humanitarni i vojni posmatrači veruju da će ekstremističko terorističko stanje koje traje u kampu pogubno uticati na napore koji se ulažu u globalnoj borbi protiv ISIS-a, a posebno u Siriji.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd