broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Ko su pripadnici iračkih Jedinica narodne mobilizacije (PMU) i šta oni rade u sirijskom Abu Kamelu?

06.11.2017. 08:29
Piše:
Vladan Milosavljević
PMU
PMU / Izvor: Profimedia
I zbog čega velike sile lome koplja oko tog grada na Eufratu - Abu Kamela?

Kao što je poznato, pre tačno dva meseca, 5.septembra sirijska vojska je izvršila uspešnu deblokadu strateški važnog grada na reci Eufrat - Deir ez Zora. Grad je tri godine pre tog momenta odolevao žestokim napadima džihadista Islamske države, koji su sirijsku pustinju i gradove duž reke Eufrat koristili kao bazu za napade na "sirijski Lenjingrad" kojeg je snažno branio proslavljeni sirijski general Isam Zahredin (kasnije poginuo). Više o generalu Isamu Zahredinu pročitajte OVDE.

Islamska država ostaje bez NAFTNIH POLJA u Siriji: Asad i Kurdi u TRCI za preuzimanje Abu Kamela

KLANICA U KIRKUKU: Džihadisti IS izveli dva SAMOUBILAČKA NAPADA, najmanje 6 MRTVIH!

Sirijska vojska
Sirijska vojska / Izvor: Profimedia

Sirijska vojska je potom, uz snažnu podršku ruske avijacije, pre svega strateških bombardera, ali i ruskih podmornica i brodova (lansiranje krstarećih raketa) u Mediteranu uspela da oslobodi i drugi grad u nizu, "prestonicu" tzv. kalifata Islamske države - grad Al Majadin ( pre toga je prestonica ove teroritičke kvazi države bio grad Raka dok ga Kurdi u potpunosti nisu opkolili i izolovali od ostatka teritorije IS). Više o oslobađanju grada Al Majadina pročitajte OVDE.

U međuvremenu su Kurdi zauzeli Raku i nakon toga sve svoje napore i snage usmerili na provinciju Deir ez Zor, delove Sirije na istočno od reke Eufrat. U napredovanju su uspeli da zauzmu značajna naftna polja i tako dodatno osakate i finansijski potkopaju islamiste. Više o zauzimanju grada Rake pogledajte OVDE.

Kurdi
Kurdi / Izvor: Reuters

U trenutku kada sirijske snage nadiru duž reke Eufrat (nizvodno) prema iračkoj granici, predvođeni Hasanovim sirijskim Tigrovima, značajan deo sirijskih snaga zajedno sa šiitskim dobrovoljcima iz Irana, Avganistana, Libana (Hezbolah) nadiru sa zapada iz pravca čuvene crpne stanice T-2 prema istoku u susret snagama na Eufratu. Više o Suheilu al Hasanu, komandantu Tigrova pročitajte OVDE.

Huti u POTPUNOSTI uništili VOJNU BAZU agresora: Saudijski vojnici BEŽALI koliko ih NOGE NOSE (VIDEO)

Islamska država
Islamska država / Izvor: Profimedia

Cilj združene ofanzive sirijskih snaga iz pravca Deir ez Zora i onih iz pravca stanice T-2 jeste zauzimanje strateškog grada Abu Kamela, koji se nalazi na samoj granici sa Irakom. U isto vreme i Kurdi imaju taj cilj, tj. zauzimanje ovog strateškog bastiona Islamske države na reci Eufrat kako bi pored uništavanja ekstremista IS, mogli i da eventualno preduhitre i tako zaustave nadiranje Asadovih snaga.

Stiče se opšti utisak da se Amerikanci i Rusi uveliko utrkuju za ovaj granični punkt, na šta ukazuje i intenziviranje vazdušnih udara po položajima IS od strane i jednih i drugih (udari na gradove na Eufratu), jer ko zauzme Abu Kamel, taj će uspostaviti kontrolu nad značajnim delom oblasti bogatom naftom i glavnim čvorištem puteva koji prolaze kroz Siriju i idu ka velikim gradovima na severu i zapadu zemlje i na istok prema Iraku. Pa da kažemo nešto više o Abu Kamelu i njegovoj ulozi tokom Sirijskog građanskog rata.

Proslavljeni IRANSKI general stigao u POMOĆ sirijskim trupama: Komandovaće napadom na Abu Kamel

Sirija
Sirija / Izvor: Profimedia/ilustracija

Grad Abu Kamel

Abu Kamel ili Al-Bukamal je grad na reci Eufrat u provinciji Deir ez-Zor u istočnoj Siriji blizu granice sa Irakom. To je administrativni centar okruga Abu Kamal. Odmah pored je i irački granični prelaz Al-Kaim u provinciji Al Anbar.

Tokom osmanskog vremena, Abu Kamel se zvao "kišla", lokalno proglašen kao "kašla", što je turska reč za "vojne barake". Ovo ime "Kašla" još uvek koriste neki stanovnici ovog područja, pogotovo stariji ljudi iz okolnih sela. Naziv "Al-Bukamal"  znači "porodica Kamal", Kamal je pleme koje živi tamo, a ime "Abu Kamel" znači "otac Kamela".

ISIS SPREMAO HEMIJSKI NAPAD: Sirijska vojska je ZGRANUTA onim što je zatekla u skladištima IS

Islamska država
Islamska država / Izvor: Profimedia

Grad tokom građanskog rata

Tokom građanskog rata u Siriji, krajem jula 2012. godine, Slobodna sirijska vojska (FSA) je preuzela grad, zajedno sa graničnim punktom. Početkom septembra 2012, "Francuska 24" je objavila da je vojni aerodrom Hamdan napadnut od strane FSA.

Dana 16. novembra 2012. godine, FSA je preuzeo obližnji vojni aerodrom Hamdan, koji je nekad bio korišćen za transport poljoprivrednih proizvoda, ali je pretvoren u bazu za helikoptere i tenkove. Zauzimanje Hamdana značilo je da su snage sirijske vojske držale samo jednu vazdušnu bazu u provinciji - onu na glavnom vojnom aerodromu u gradu Deir ez-Zoru.  Od 2014. godine, Islamska država je preuzela kontrolu nad Abu Kamelom.

Al Nusra Front
Al Nusra Front / Izvor: Profimedia

Dana 3. jula 2014. SOHR (Sirijska opservatorija za ljudska prava) je javila da je grad Al Majadin, drugi po veličini grad u provinciji Deir ez Zor, pao"pod kontrolu IS, nakon što je Al-Nusra front evakuisao svoj štab, a gde je IS podigla svoj štab". Dana 3. jula 2014. godine, svi gradovi i sela na putu od Abu Kamela do Al-Baba, prolazeći kroz pokrajinu Raka, bili su pod kontrolom Islamske države.

Grad je bio meta neuspelog napada sirijske opozicije tokom 2016. godine. Dana 3. novembra 2017. godine IS je preselila svoje sedište u Al-Bukamal, nakon što je izgubila svoje ranije "prestonice" - gradove Raku i Al Majadin.

Uskoro počinje majka svih ofanziva: SIRIJCI se spremaju da zadaju ZAVRŠNI UDARAC džihadistima IS

ISIS
ISIS / Izvor: Profimedia/ilustracija

Istorija grada

U 17. veku, Abu Kamel je bio sedište otomanskog sandžaka u vilajetu Ar Ruha. To je bio centar distrikta unutar okruga Zor do kraja osmanske vladavine 1918. Godine 1896. staro selo napravljeno od blata i trske, prebačeno je na oko kilometar uzvodno, jer je bilo u opasnosti da bude poplavljeno nabujalom rekom Eufrat. Novo selo izgrađeno je od kamena i ima široke ulice. Selo je formirano kao centar arapskog plemena Ukajdata i uglavnom su u njemu živeli sunitski muslimani, izuzev male hrišćanske zajednice iz Deir ez-Zora i Mosula. Početkom 20. veka selo je imalo oko osamdeset kuća, rezidenciju guvernera, policijsku stanicu, trajekt, i imalo je oko 500 stanovnika. Oblast Abu Kamela 1890. godine imala je oko 15.000 stanovnika.

Francuska je okupirala Abu Kamel zajedno sa Deir ez-Zorom 1921. godine i mesto postaje sedište velikog garnizona. Godine 1946. postaje deo nezavisne Sirije. Pozicija grada na granici Sirije i Iraka, posebno nakon invazije u Iraku, učinila ga je važnim komercijalnim i političkim centrom.

Iračke snage se spremaju za POSLEDNJU BORBU sa Islamskom državom

Kobane - vazdušni napadi
Kobane - vazdušni napadi / Izvor: Profimedia/ilustracija

Prvi američki napad na grad Abu Kamel

Dana 27. oktobra 2008. godine, četiri američka helikoptera izvršila su napad na selo Sukarijeh u okrugu Abu Kamel. To je bio prvi poznati napad SAD na suverenu Siriju. Izveštaji su tada pokazali da je poginulo najmanje sedmoro ljudi, od kojih su četvoro bila deca. Abu Kamel se nalazi blizu Al-Kaima, iračkog prelaza i grada i na lokaciji čuvene američke vojne operacije "čelične zavese" u novembru 2005. godine.  Ministar inostranih poslova Sirije Valid Mualem izjavio je povodom tog napada da je ubijanje civila prema međunarodnom pravu teroristička agresija.

Prpa, BATO: Hariri izneo SVE NAJGORE o Iranu i Hezbolahu, pa zbrisao kod Sudijaca da traži SPAS

Američka vojska
Američka vojska / Izvor: Profimedia

Trka za uspostavljanje kontrole nad gradom

Ovih dana je naročito porasla temperatura oko toga ko će kontrolisati grad. Na jednoj strani su anti-sirijski nastrojeni Kurdi podsticani od strane SAD da prvi zauzmu grad i uspostave kontrolu nad granicom i tako spreče širenje predominantno šiitskog i iranskog uticaja koji je očigledan u Siriji, dok sa druge strane Asad nastoji da prvi stigne do Abu Kamela kako bi ojačao granicu i ostvario još jaču povezanost sa prijateljskim Irakom i Iranom. Uz sve to, ima i snažnu podršku Rusije, kojoj to takođe ide u prilog u vidu jačanja ruskog uticaja u Siriji, pa i u Iraku.

Ulazak jedinica PMU-a u Abu Kamel

Ipak, desilo se to, da su baš iračke paravojne formacije Hašd al Šabija ili Jedinice narodne mobilizacije (PMU) prve ušle u Abu Kamel, odnosno njegova istočna predgrađa i na taj način zakoračili po prvi put na tlo Sirije. Analitičari smatraju da je razlog njihovog ulaska u Siriju, upravo u pripremanju terena za dolazak savezničkih Asadovih sirijskih trupa i onemogućavanje američkim štićenicima iz redova kurdskog SDF-a da prvi zauzmu ovaj strateški značajan punkt. Više o ulasku Al Hašd al Šabija u predgrađa sirijskog Abu Kamela pročitajte OVDE.

Huti UMALO da naprave POKOLJ u Rijadu: Saudijci u zadnji čas OBORILI smrtonosni projektil!

PMU
PMU / Izvor: Reuters

Ko su pripadnici Jedinica narodne mobilizacije ili "Al Hašd al Šabija" - PMU

Jedinice narodne mobilizacije (PMU), poznate i kao "Al-Hašd Al-Šabi", su glavna organizacija finansirana i podržana od strane iračke države koja se sastoji od oko 40 milicija, koje su uglavnom sačinjene od šiitskih muslimanskih grupa, ali takođe uključuju i sunitske muslimane, hrišćane i Jazide. Više o Jazidima pročitajte OVDE.

Uloga ajatolaha Ali al Sistanija u formiranju jedinice

Ova formacija je stvorena na ne-sektaškoj fatvi od strane iračkog vrhovnog šiitskog vođe ajatolaha Ali al-Sistanija koji je pozivao na nacionalnu mobilizaciju protiv Islamske države. Organizacija je formirana objedinjavanjem postojećih milicija pod "Narodnim mobilizacijskim komitetom" iračkog ministarstva unutrašnjih poslova u junu 2014. godine.

STRAVIČNA EKSPLOZIJA U RIJADU: Saudijci oborili raketu lansiranu iz Jemena

Ali al Sistani
Ali al Sistani / Izvor: Profimedia

Optužbe za ratne zločine

Snage PMU-a su do sada optuživane i zbog kršenja ljudskih prava protiv civila sunita i pripadnika manjih sekti, ali irački zvaničnici su opisali ove događaje kao sporadične i potom preuzele neposredne mere kaznjavanja, a irački šiitski imami su odmah pozvali članove da izbegavaju da vrše ratne zločine.  Dana 19. decembra 2016. godine, irački predsednik Fuad Masum odobrio je zakon koji je parlament usvojio u novembru, a koji je PMU uvrstio u oružane snage zemlje.

Uključivanje PMU-a u sastav Oružanih snaga Iraka

Ovim aktom PMU sada odgovara vrhovnom komandantu nacionalnih oružanih snaga i više neće biti povezan sa bilo kojom političkom ili društvenom grupom.  Dana 21. marta 2017. godine, PMU je najavio pokretanje kursa specijalnih snaga, kako bi se formiralo Odeljenje za specijalne operacije. Program obuke će obuhvatiti razne misije sa uputstvima iračkih snaga za specijalne operacije. 

Deir ez Zor je potpuno OČIŠĆEN od terorista IS: Ostala još samo šačica BANDITA koji se polako predaju

iračka vojska
iračka vojska / Izvor: Profimedia

Milicije u sastavu PMU-a

Ustanovljene su sledeće milicije: Organizacija Badr, Asaib al-Hak, Kataib Hezbolah, Kataib Saidžid al-Šuhada, Harakat Hezbolah al-Nujaba, Kataib al-Imam Ali i Kataib Džund al-Imam. Sve one su dobile blagoslov premijera Al-Malikija 2014. godine.  Prema Falehu A. Džabaru i Renadu Mansouru sa "Karnegijevog centra za Bliski istok", Al-Maliki je ove snage koristio za borbu protiv Islamske države.

Fatva al Sistanija

PMU je formiran od strane iračke vlade 15. juna 2014. godine nakon fatve ajatolaha al Sistanija koji je pozvao na odbranu iračkih gradova, naročito Bagdada. PMU je učestvovao u ofanzivama protiv Islamske države, u Mosulu, itd. Snage su okupile niz šiitskih milicija, od kojih većina dobija direktnu podršku od Irana, uz podršku i malog broja sunitskih plemena. Snage su bile pod budnim okom državnih službi bezbednosti i funkcionisale su u zakonskim okvirima i prema praksi Ministarstva unutrašnjih poslova. Neke od ovih grupa su krenule drugačijim putem, i delovale su nezavisno.

Irački general koji je 2014. godine Mosul predao u ruke Islamskoj državi OSUĐEN JE NA SMRT!

iračka vojska
iračka vojska / Izvor: Profimedia

Odanost iranskom ajatolahu Ali Hamneiju

Glavna šiitska frakcija u PMU je grupa koja održava jake veze sa Iranom i obavezuje se na duhovnu vernost Vrhovnom ajatolahu Ali Hameneiju. Pro-Hamnei frakcija se sastoji od već uspostavljenih stranaka i relativno malih paramilitaraca: Saraja Hurasani, Kataib Hezbolah, Kataib Abu Fadhl al-Abas, Organizacija Badr i Asaib Ahl al-Hak. Ove grupe služe kao vrsta "čuvara granica Irana" - neka vrsta iranske politike osiguranja od pretnji pred njihovim vratima. Njihovi lideri se javno ponose takvim vezama, izgovaraju versku lojalnost Hameneiju i njegovom pojmu Vilajat al-Fakih.

Prema Falehu A. Džabaru i Renadu Mansouru, pro-Sistanijeva frakcija se sastoji od onih oružanih grupa koje su formirane al Sistanijevom fatvom, a sve s namerom da odbrane šiitske svetinje.

Premijer Libana podneo OSTAVKU, uplašen za život: Pre toga IŠAO po instrukcije u Rijad

iračka vojska
iračka vojska / Izvor: Profimedia

Grupe iz Nadžafa

Postoje četiri glavne grupe koje su organizovane u iračkom Nadžafu: Saraja al-Ataba al-Abasija, Saraja al-Ataba al-Husainija, Saraja al-Ataba al-Alavija i Liva Ali al-Akbar, koji odgovaraju šiitskim centrima u Kadimiji, Karbali, i Nadžafu. Islamsko Vrhovno veće Iraka takođe je položilo zakletvu Ali al Sistaniju. Nakon što je Organizacija Badr napustila islamsko Vrhovno veće Iraka, njen lider Amar al-Hakim formirao je nove paravojne jedinice, uključujući Saraja el-Džihad, Saraja el Akida i Saraja Ašura. 

iračka vojska
iračka vojska / Izvor: Profimedia

Bitka za Tikrit

PMU su uključene u nekoliko bitaka i vojnih intervencija protiv Islamske države od njihovog osnivanja, a najvažnija je druga bitka kod Tikrita. Nakon završetka bitke kod Tikrita, predali su uspostavljanje mira i kontrolu nad gradom regularnim snagama.

Dana 6. aprila 2015, irački premijer Hajder al-Abadi rekao je da, dok su u velikoj meri uključeni u osvajanje Tikrita, snage PMU-a neće pristupiti planiranom osvajanju Mosula.  Ova izjava je preokrenuta u martu 2016. godine, kada je al-Abadi navodno odbio pozive Ninevskog provincijskog veća da zabrani PMU da učestvuju u napadu na Mosul. 

Šiiti dobrovoljci su navodno ušli u provincu Anbar prvih dana maja 2015, a nakon protesta lidera tamošnjih sunita oni su ograničili svoje operacije u oblasti, ali su one ipak nastavljene 2016. godine.

Ruski bombarderi poleteli iz Rusije, preleteli Iran i Irak, pa izručili SMRTONOSNE poklone za IS

Hajder al Abadi
Hajder al Abadi / Izvor: Profimedia

Napad na Mosul

U jesen 2016. godine učestvovali su u ofanzivi na Mosul, kada su delovali kao levo krilo združenih iračkih snaga protiv IS, a do novembra su zauzeli veliki broj manjih gradova i sela od IS, i tako su napredovali duž linije od Kaijaraha do Tal Afara, uz zadržavanje na odstojanju od 20 i više kilometara od samog grada Mosula. U oktobru 2017. godine, PMU je bio deo snaga iračke vlade koja je ponovo zauzela grad Kirkuk, koji je od 2014. godine bio pod kurdskom kontrolom.

Vojnički kodeks i uputstva ajatolaha Sistanija

Zakoni i ponašanje kojima se PMU mora povinovati jesu oni iračke vlade, jer irački premijer ima potpunu kontrolu nad PMU-om. Međutim, ajatolah Ali al-Sistani je izdao "Savet i uputstva borcima na bojnom polju", koji sadrži upute kako bi borci PMU morali da se ponašaju.

Plan ZA PODELU Sirije postiji: Raka će preći pod kontrolu sirijskih vladinih snaga

iračka vojska
iračka vojska / Izvor: Profimedia

Poštovanje moralnog uputstva Poslanika Muhameda

Glavne tačke su bile da PMU treba da tretira oslobođena područja i lokalno stanovništvo prema islamskom zakonu, citiranom u jednom od hadisa poslanika Muhameda, a koji glasi:

 - Ne prepuštajte se akcijama ekstremizma, ne ponižavajte mrtve, ne pribegavajte prevari, ne ubijajte starije ljude i starešine, ne ubijajte decu, nemojte ubijati žene i nemojte uništavati drveće osim ako nužnost ne zahteva drugačije.

 Druge tačke su uključivale slične etičke smernice kako da se ophode prema nemuslimanima, a borci PMU-a su to poštovali čak i kada su u pitanju bili i sami članovi porodica boraca IS-a .

Islamska država će JAČATI NAPADE u Evropi: Haos tek predstoji

iračka vojska
iračka vojska / Izvor: Reuters

Zaključak

Jedinice PMU-a su po svemu sudeći poštovale u značajnijoj meri odluke vrhovnog verskog vođe i premijera Iraka (sem nekih manjih frakcija, koje su se odvojile od PMU-a). Danas ove jedinice učestvuju u operaciji širokog obima u iračkoj provinciji Anbar, sa namerom da isteraju ekstremiste Islamske države iz Iraka, osiguraju granicu i puteve prema Siriji, da ne dozvole eventualno širenje "sirijskog Kurdistana" prema i na teritoriji Iraka i kao jedan od možda najvažnijih razloga može se navesti i dodatno jačanje njihovog uticaja u susednoj Siriji. Tom povezanošću se formira izvestan šiitski luk kojim se uspostavlja (gde ranije nije postojala) i jača (gde je već ima) dominacija Irana u Iraku, Siriji, pa i u Libanu. U toj ekspanziji šiita, najveću pretnju po svoje interese vide: Izrael (tradicionalni neprijatelj Irana), Saudijska Arabija (pokušava da upravlja muslimanima u celom svetu), SAD (neprijatelj Irana i glavni suparnik Rusiji u Siriji).

Sve u svemu, za Abu Kamel će uslediti velika trka i bitka, a potom i prekrajanje mapa i uticaja velikih sila na Bliskom istoku i u svetu generalno.

Vesti iz Sirije, Iraka i Jemena pogledajte OVDE.

 

Piše:
Vladan Milosavljević
06.11.2017. 08:29