Skip to main content
 • Read more Kosovo Kosovo

  ANTISRPSKA KAMPANJA ODJEKUJE JUŽNOM MITROVICOM: Pogledajte prevod SRAMNOG letka koji dele ALBANCI (FOTO)

 • Read more Patrijarh Kiril Svet

  Ruski patrijarh POSLAO PORUKU papi i Ujedinjenim nacijama, evo šta im je PORUČIO

 • Read more Telefon Vesti

  Trećina korisnika u Srbiji ne koristi internet na mobilnom telefonu

 • Read more FK Crvena zvezda Fudbal

  VEST KOJA SE ČEKALA NA MARAKANI: Evo kada UEFA odlučuje o utakmici na Parku Prinčeva! (FOTO)

 • Read more Zadruga Zadruga

  "VODE!!!" Zadrugari skočili na noge! OSTAO JE BEZ DAHA! Prolomio se uzdah! (VIDEO)

 • Read more Sloba Radanović Zadruga

  SLOBA SE SKINUO I POKAZAO... OPAA! Golim telom OTOPIO SNEG! Devojke, otpašće vam VILICA (FOTO)

 • Read more Scena iz filma Druga strana svega Vesti

  VELIKI USPEH SRPSKOG FILMA: Mila Turajlić nagrađena u Americi, a smeši joj se i OSKAR!

Novi Sad 2021

Nezavisni eksperti: Odlične ocene za pripremu prestonice kulture

Foto: Promo
Lepe vesti iz Novog Sada

Novi Sad je dobio odlične ocene u dosadašnjim pripremama za 2021. godinu kada će poneti prestižnu titulu Evropske prestonice kulture.

Predstavljajući izveštaj nezavisnih eksperata panela Evropske komisije, kao i istraživanja tima za evaluaciju sačinjenog od nezavisnih eksperata profesora sa Univerziteta u Novom Sadu, Fondacija „Novi Sad 2021“ obeležila je dvogodišnjicu od dobijanja titule i najavila nove prostore i programe koji će obeležiti naredni period njihovog rada.

Novi Sad 2021
Foto: Promo

Poslednji izveštaj panelista nezavisnih eksperata Evropske komisije, iz juna meseca, vrlo afirmativnim pristupom daje pozitivne ocene o napretku projekta Evropska prestonica kulture, ističe Vuk Radulović rukovodilac sektora za razvoj programa Fondacije „Novi Sad 2021“:

- Izveštaj upućen Novom Sadu jedan je od najpozitivnije ocenjenih, kažem to iz iskustva jer sam imao priliku da pročitam veliki broj izveštaja i drugih dokumenata koji su usmereni ka evaluaciji projekata Evropske prestonice kulture. U izveštaju o našem projektu panelisti su istakli značajan napredak u razvoju programa projekta „Novi Sad 2021” i jasno definisanu umetničku viziju. Takođe, pohvaljen je napredak najznačajnijih servisa koji se razvijaju u okviru projekta, poput Novosadskog volonterskog servisa, ali i započetih radova u okviru infrastrukturnih projekta. Pozitivne ocene stigle su i za nezavisnost tima Fondacije i timski duh koja vlada među članovima tima.

Novi Sad 2021
Foto: Promo

Radulović ističe da je ovakva ocena samo dodatno potvrđena dolaskom Tibora Navračiča, Evropskog komesara za kulturu, mlade i obrazovanje u Novi Sad, kada je i on sam izjavio da se projekat „Novi Sad 2021” sprovodi na najbolji mogući način te naglasio da su rezultati veoma vidljivi i to samo dve godine od dobijanja ove prestižne titule. 

Novi Sad 2021
Foto: Promo

Doc. dr Miroslav Vujičić i doc. dr Sanja Kovačić, ispred tima za evaluaciju sačinjenog od nezavisnih eksperata sa Univerziteta u Novom Sadu predstavili su način istraživanja i rada ovog tima ističući značaj ovakvog pristupa i preliminarne rezultate istraživanja lokalne zajednice.

Novi Sad 2021
Foto: Promo

- Veoma je dobro da se  sa procesom evaluacije krenulo na vreme kako bi se jasno iskazali rezultati gde je Novi Sad bio na početku procesa, a gde će biti posle 2021. godine, jer će se time ocenjivati značaj dobijanja titule za naš grad. Pored dugoročnog karaktera, kombinacije kvantitativnog i kvalitativnog istraživanja i učešće multidisciplinarnog tima eksperata predstavlja dodatnu vrednost praćenja efekata Evropske prestonice kulture na sve aspekte života grada - rekao je profesor Vujičić. Dr Sanja Kovačić ističe da se već sada među građanima beleži jasno pozitivan stav o tituli koju je poneo naš grad (više od 80% građana), dok se efekti po grad percipiraju kao pozitivni pogotovo kada je reč o razvoju kulturne ponude u gradu, decentralizaciji kulture, uključivanja (participativnosti) građana kao i o razvoju turizma sa 96% građana koji ističu pozitivne efekte.

Novi Sad 2021
Foto: Promo

U novootvorenim prostorijama Fondacije „Novi Sad 2021“, direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković najavio je novu, ključnu fazu u obnovi i razvoju Kineske – kreativnog polisa i to simbolično od 13. oktobra, na dvogodišnjicu titule Evropske prestonice kulture.

- Kineska je metafora projekta „Novi Sad 2021“. Baveći se činjenicama, utisci su ostali u delu subjektinih interpretacija. Tako i sada, pozitivne činjenice o našem radu od strane nezavisnih eksperata nama ostavljaju samo prostora za utisak da smo na dobrom putu i da ćemo na taj način nastaviti da radimo sve do 2021. godine,” rekao je Milenković i najavio, pored već otvorenih kulturnih stanica „Karavan” i „Eđšeg”, otvaranje kulturne stanice „Svilara” 23. oktobra ove godine, ali nove dve kulturne stanice „Opens“ i „Klisa“ koje će početi sa radom tokom 2019. godine.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD beograd

SD društvo

SD beogradski izbori

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Snow
0 Beograd