Skip to main content
 • Read more Jelena Krsmanović Hronika

  Izveštaj o ubistvu Jelene Marjanović: Ubica pevačice ostavio još nešto na nasipu!

 • Read more dinar Novčanik

  Veće plate u javnom sektoru: Lekaru 75.000 RSD, policajcu 44.000

 • Read more Đorđe Božović Giška Hronika

  Srbija u ŠOKU: Giška postaje Sveti Đorđe

 • Read more Samardo Samjuels Košarka

  ZAŠTO BAŠ U PARTIZAN? Odgovor Samarda Samjuelsa baciće GROBARE u TRANS! (FOTO)

 • Read more Ivica Todorić Region

  Odbranili najgore od najgorih: Todorić angažovao NAJPOZNATIJI advokatski par u zemlji

 • Read more doktor daje rezultate pacijentu Info

  Da li ste se ikada pitali zašto nam KRV uvek vade iz ČETVRTOG PRSTA: Odgovor će vas oduševiti

Rat u Siriji

OBARANJE SIRIJSKOG AVIONA JE SAMO UVOD: Pravi rat za Siriju tek treba da počne! (MAPA)

Foto: Reuters
Sila Boga ne moli

Već neko vreme deluje kao da se Sirijski rat nalazi u završnoj fazi. Međutim upravo ta završna faza krije možda i najveće eskalacije koje vode ka eksplozivnom kraju ovog rata ili ga mogu vratiti natrag na njegovu aktivnu fazu bez kraja na vidiku.

Nekoliko važnih stvari dogodilo se ovih dana, a naročito u poslednjih 24 sata. Fokus je i dalje na južnim i istočnim delovima Sirije, tamo gde se vrši najveći pritisak na Islamsku državu (IS) i tamo gde dolaze do izražaja pre geostrateške igre nego zajednička borba protiv terorizma.

SVET IZMEĐU DVE IMPERIJE: Kakva je budućnost odnosa SAD i RUSIJE?

Nakon šest godina rata bi svima trebalo da bude jasno, a aktualni događaji to i potvrđuju, da je SAD aktivan učesnik u ovom ratu, jedna strana konflikta.

Amerićke specijalne snage
Foto: Profimedia

Sila Boga ne moli

Avganistan, Irak i sada Sirija - SAD ulaze u zemlje Blisko istoka bez ičijeg odobrenja, na temelju argumenta koji su sami sebi stvorili, tzv. "Rata protiv terorizma", odnosno geopolitičkog koncepta koji omogućava američkoj vojsci da uđe, bukvalno, gde god poželi.

I dok u slučaju Iraka i Avganistana tamošnje vlasti (možda nevoljno) dozvoljavaju SAD-u da bude vojno prisutan na njihovoj teritoriji, u slučaju Sirije nemaju apsolutno nikakav legitimitet te se njihova vojna prisutnost stoga može smatrati jedino ilegalnom invazijom i agresijom, prema svakoj interpretaciji međunarodnog prava.

NASTAVAK KURDSKE OFANZIVE: Džihadisti IS izgubili još jedan deo Rake!

Prema istoj interpretaciji međunarodnog zakona, sirijska vojska ima pravo da obračuna se sa svakim stranim silon na njihovoj teritoriji. Međutim, sirijska vojska to ne čini, znajući da bi se to po njih loše završilo, ali zato to čini taj strani akter.

Mig-27
Foto: Profimedia

Uvod u američko-sirijski rat

Američki narod ne želi produbljenje američkog vojnog angažmana u Siriji, američki narod želi povlačenje američke vojske i prekid imperijalnih pohoda ove vrste. Zbog toga su mnogi glasali za Donalda Trampa, znajući da je glas za Hilari Klinton glas za eskalaciju. Međutim, Tramp ih je sve prevario i iz dana u dan američkim glasačima je sve jasnije da su ipak "glasali za Hilari" u liku Donalda Trampa.

Tramp je do sada već nekoliko puta izveo napade na Siriju. Prvi put je to bilo nakon navodnog hemijskog napada u Idlibu. To je bio čisti čin agresije s predumišljajem i bez ikakvog čekanja na eventualnu istragu koja bi potvrdila odgovornost sirijske vojske koja je to čvrsto odbacivala.

Avioni AMERIČKE koalicije biće smatrani METAMA u zoni RUSKIH vojnih operacija!

Nakon toga usledilo je nekoliko napada na sirijske vladine i provladine snage u blizini sirijsko-iračke granice, nedaleko od prostora gde se SAD utaborio u bazi At Tanf.

Početak sve češćih američkih napada na sirijske snage

Juče je usledila najozbiljnija eskalacija - američke vazduhoplovne snage srušile su sirijski vojni avion tvrdeći da je taj vazduhoplov napadao proameričke snage na prostoru provincije Raka (sirijska vojska tvrdi da su napadali položaje IS-a).

Američke rakete u Siriji
Foto: Profimedia

Dalje, američka vojska na prostor Sirije dovela je, iz Jordana, HIMARS raketne sisteme nagoveštavajući tim potezom još i veću eskalaciju i još otvoreniji sukob protiv sirijske vojske.

Ono što svakako valja primetiti je činjenica da SAD sve ove napade, koji postaju sve češći, izvodi doslovno bez ikakvog straha od kontrareakcije. Moglo bi se reći kako ih pritom donekle ohrabruju i vrlo mlake reakcije najvećeg sirijskog saveznika, Rusije, čija se reakcije uvelike svodi na: "Nemojte više napadati, takvi napadi samo pogoršavaju situaciju".

Asadovi tigrovi OSLOBODILI grad Rusafa, obezbeđen PRODOR ka Deir ez Zoru!

No, "pogoršavanje situacije" je upravo ono što SAD-u i treba u ovom trenutku.

Mir za SAD nije opcija

Misli li neko zaista da bi SAD, nakon tolikog angažmana, nakon tolike podrške za militante i toliko izdvojenog novca, jednostavno prihvatio scenarijo u kojem bi Sirija nastavila postojati u izdanju kakvom je postojala pre proleća 2011.? Takva Sirija bila je negde između Istoka i Zapada, nova Sirija, s Asadom kao apsolutnim pobednikom, postala bi ogroman bastion ruskog i iranskog uticaja na Mediteranu i Bliskom istoku.

Mapa Sirije
Foto: Printscreen/Andrew Illingworth OZ Analysis

To je nešto što treba imati na umu u periodu koji dolazi i eskalaciji koja već izbija. Ko zna, možda je i bilo neke iskrenosti u Trampovim predizbornim komentarima, kada je govorio da želi samo eliminaciju terorista i povlačenje s Bliskog istoka. No njegovim dolaskom u Belu kuću shvatili smo - i mi i on - da je to nemoguće, da postoje određene sile daleko moćnije od njega koje to neće dozvoliti, te da je politika koju je planirala voditi Hilari Klinton jedina koja se sme voditi u slučaju Sirije.

Sprečavanje iranskog proboja

Otud američka podrška cepanju severnog i južnog dela Sirije. Drugim rečima, ako Asadu nešto već mora ostati, neka mu ostane što manje, ali najvažnije je da to što mu ostane fizički bude što je više moguće odvojeno od Irana. To je trenutno glavni cilj američke operacije na jugu Sirije - sprečiti da Liban-Sirija-Irak-Iran budu povezane jedinice u sklopu tzv. "šiitskog polumeseca".

Uhvatili ih NESPREMNE: U kontranapadu džihadisti ZVERSKI NAPALI Kurde kod Rake

To je upravo ono što Iran želi postići. I Iran je takođe u ovaj sukob već uložio poprilično puno i neće se povući. Ovo je razlog zbog kojeg se tenzije na ovom prostoru neće smiriti, a još veća eskalacija gotovo je sigurna.

Iransko raketiranje terorista na istoku Sirije

Raketa
Foto: Profimedia

Ako je jučerašnje rušenje sirijskog vojnog aviona bila američka poruka uključenim akterima, onda je slična poruka tokom jučerašnjeg dana stigla i od strane Irana. Naime, Iranska revolucionarna garda ispalila je balističke rakete s prostora zapadnog Irana, preko Iraka, na položaje terorista u sirijskoj istočnoj provinciji Deir el Zor.

Iako Iranci tvrde kako je ovo osveta za nedavne terorističke napade u Teheranu, to svakako nije jedini razlog zašto su iranske rakete juče, po prvi put, letele nad Irakom prema Siriji.

Potraga za PILOTOM završena NEUSPEŠNO: Žestok SUKOB sirijske vojske i Kurda kod Rake! (VIDEO)

Poruke se šalju, s obe strane, a u dopisivanju sudeluju Iran i SAD. Rusija pak stoji po strani jer njima na kraju i nije toliko bitno, koliko je Iranu bitno, što će se dogoditi na ovom prostoru jugoistoka Sirije jer to nije prostor preko kojeg oni ulaze u Siriju.

Rat između Irana i SAD-a na prostoru Sirije?

Donald Tramp Sirija
Foto: SD/ilustracija

Koji će biti idući potez? Kako će se ovo "slanje poruka" nastaviti i što će sve biti u idućem "pismu"? Da li je direktan sukob između Irana i SAD-a na prostoru Sirije moguć? To bi svakako mogao biti jedan od ishoda.Valja napomenuti kako Iranci, za razliku od Rusa, ništa nisu javili Amerikancima o tome da će rakete preko Iraka leteti na Siriju.

Dalje, ovaj napad je ujedno i poruka drugim iranskim neprijateljima u regionu, pre svega Saudijskoj Arabiji i Izraelu.

Teheran gađao položaje Islamske države u Siriji - pretvorićemo teroriste u PRAH! (VIDEO)

Raketiranje sirijske teritorije je presedan za Iran koji ovako nešto nikada nije učinio, a time daju da znanja da su spremni da učine sve za ciljeve koje smatraju od životne važnosti.

Već u narednim danima možemo biti svedoci još većih eskalacija na ovom prostoru a američkim vojnicima u bazi At Tanf, koliko god da su svesni snage svoje vojske, sigurno nije svejedno.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
mapa's picture

mapa

stvarno je stara skoro jedan ceo meseca a samo u dva dana desila se je velika eskalacija a razlog je upravo promene na toj mapi.

1 | 0
Read more Kurdi Sirija

Kurdi USPOSTAVILI potpunu kontrolu nad Rakom: Slavlje na ulicama grada (FOTO)

Read more Kurdi Sirija

Kurdi osvojili BOLNICU u Raki: Ostaje im da zauzmu još STADION, pa će ceo grad biti njihov (MAPA)

Read more Američka Predator bespilotna letelica u Iraku Sirija

Amerikanci dronovima bombardovali džihadiste IS u Jemenu: Ubijeno na desetine terorista

Read more iračka vojska Sirija

Iračka vojska ušla u Kirkuk! Kurdi na čelu sa Pešmergama napustili grad (MAPA/FOTO)

Read more Irak Svet

Dočekali svojih pet minuta: Jezidi preuzeli Sindžar

Read more turska vojska Sirija

Dva turska vojnika POGINULA u eksploziji na severu Iraka: U odmazdi ubijeno 8 pripadnika PKK

Read more Američki avioni Sirija

Situacija postaje KRITIČNA: Turska ZATVORILA vazdušni prostor za letove iz Iračkog Kurdistana

Read more iračka vojska Sirija

Kurdi PLAČUĆI napustili delove Kirkuka, kao i AERODROM: U grad polako nadiru iračke trupe (VIDEO)

Read more Hašim Tači Info

ISPALILI Tačija: Srpske sudije i tužioci nisu došli na zakletvu pred šefom lažne države

Read more Skupština Srbije o izveštajima Info

Posle dve nedelje burnih rasprava: Završena prva sednica parlamenta, usvojena 4 zakona

Read more migranti Info

U potrazi za boljim životom: Izbeglice napuštaju Srbiju, vraćaju se u Grčku

Read more Kiša Info

MIHOLJSKOM LETU 2017. SE BLIŽI KRAJ: Evo kad nam stižu kišni talas, hladni vetrovi i sneg!

Read more Denis Kif i Nebojša Stefanović Info

Stefanović sa britanskim ambasadorom: Saradnja policija dve zemlje u borbi protiv kriminala i terorizma

Read more Velika Britanija i Srbija Info

Novi vetrovi sa ostrva najavljuju zaokret britanske politike: Od Kosova sve krenulo po zlu

Read more Premijerka Ana Brnabić Info

Brnabić sa direktorom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta: Veliki napori u rešavanju pitanja nestalih

Read more Čovek i žena gledaju telefon Info

BIĆE MNOGO LAKŠE: Uvode se sjajne mogućnosti za sve koji koriste MOBILNE TELEFONE

Read more nova hronika Hronika

Užas u Sremskoj Mitrovici: Uleteo sa NOŽEM u poštu, VEZAO radnicu, pa OKRENUO KLJUČ, ali to nije sve?

Read more policija Hronika

POLICIJSKA POTERA na autoputu Beograd-Niš: Stigli su vozilo, a onda je usledio pretres

Read more Nova hronika Hronika

Tragedija u Beogradu: Vlasnik poznate firme pronađen obešen

Read more žena plače Hronika

MONSTRUOZNO SILOVANJE KOD MLADENOVCA: Žena je pre zlostavljanja nasilnika zamolila JEDNU STVAR

Read more Đorđe Božović Giška Hronika

Srbija u ŠOKU: Giška postaje Sveti Đorđe

Read more Turisti Hronika

Bolesno: Turisti dolaze u Srbiju da siluju životinje (UZNEMIRUJUĆE)

Read more Teodora Krsmanović Hronika

Teodora Krsmanović bi da preuzme brigu o maloj Jani?

Read more Policija Hronika

Detalji STRAVIČNOG udesa kod Besnog Foka: Vatrogasci sekli KAROSERIJU da bi izvukli stradalog čoveka

Read more Foto: Reuters Svet

Ne zavaravajte se ovim umiljatim licem: NACI BABA ide u zatvor zbog OVIH STRAŠNIH IZJAVA

Read more F-18 Svet

Pao španski LOVAC F-18: Pilot je POGINUO! (VIDEO)

Read more Spomenik ustaškim vojnicima u Blajburgu Svet

Glas razuma iz Austrije: Zaustavite ustaško divljanje u Blajburgu, to je napad na Srbe

Read more Foto: Reuters Svet

Trampove pretnje Iranu se POTPUNO POGREŠNO tumače: Hejli - EVO koja poruka se ZAPRAVO šalje S. Koreji

Read more Foto: Reuters Svet

POLICIJSKA AKCIJA u Španiji kao iz filma: DŽIHADISTKINJA (21) uhapšena uz pomoć FBI

Read more Rohinja muslimani Svet

Zbog grupe LUDAKA iz redova Rohinja, sada nestaje čitav njihov NAROD u Mjanmaru (VIDEO)

Read more Napad u Londonu Svet

Sasvim običan dan u Londonu: Jedna osoba UBIJENA, dve RANJENE u napadu NOŽEM

Read more Sebastijan Kurc Svet

Ko je prva dama Austrije i PRELEPA devojka novog kancelara Sebastijana Kurca? (FOTO/VIDEO)

Read more Ustaše Region

Opet USTAŠKI simboli u Zagrebu: Fašisti su ponovo ISKALILI BES na bisti mrtvog heroja

Read more hitna pomoć Region

TRAGIČAN ISHOD: Nakon svih napora doktora, PREMINULA žena (74) koju je bivši suprug upucao u grudi

Read more policija Region

STRAVIČNA SCENA: Pijana žena udarila muškarca STAKLENOM ČAŠOM, pa HISTERISALA po policijskoj stanici

Read more Ivo Sanader Region

Hospitalizovan bivši hrvatski premijer Ivo Sanader!

Read more crnogorska policija Region

RACIJA U HERCEG NOVOM: Uhapšeni saradnici "kavačkog klana", među njima i brat Duška Roganovića!

Read more Ivica Todorić Region

Odbranili najgore od najgorih: Todorić angažovao NAJPOZNATIJI advokatski par u zemlji

Read more devojčica Region

Skandal u Makedoniji: Otac pregledao telefon svoje ćerke (11) i umalo se nije onesvestio od šoka

Read more Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik Region

DODIK NE ODUSTAJE OD SVOG CILJA: Sanjam nezavisnost Republike Srpske

Read more Novi Sad Vojvodina

PRVI PUT: Univerzitet u Novom Sadu na Šangajskoj listi

Read more Selo Vojvodina

TOPLA PRIČA IZ VOJVODINE: Dimići su dobili novi dom, a evo šta je njihov "recept" za miran i srećan život

Read more Etno kuća Jelena Vojvodina

I turistički i gastronomski užitak: Etno kuće koje krase Sombor (FOTO)

Read more Most slobode Vojvodina

Istorija kroz konstrukciju: Kako je "Most slobode" postao jedan od simbola Novog Sada

Read more Novosadska Sinagoga Vojvodina

Dom molitve svih naroda: Predstavljamo vam novosadsku Sinagogu

Read more Muzej Vojvodine Vojvodina

Istorija na tlu Vojvodine: Posetili smo muzej koji živopisno svedoči o milenijumskoj prošlosti ovog kraja

Read more Požarevac Vojvodina

Grad Požarevac osvojio šest nagrada na Sajmu turizma u Novom Sadu

Read more Pokrajinska Vlada Vojvodina

Usvojen akcioni plan: Pokrajinska vlada uvodi olakšice ratnim veteranima

Read more autobus Beograd

Na ulicama Beograda još 10 novih autobusa

Read more Dorćol Beograd

DA LI ZNATE: Šta znači naziv „Dorćol“ – jedno od najčuvenijih beogradskih naselja?

Read more sinisa-mali Beograd

Mali najavio SPEKTAKL u Beogradu: Trajaće sedam dana!

Read more Radnik Beograd

Sve, samo ne u zatvor: Sedmoro Beograđana trenutno je na radu u javnom interesu

Read more Ulica kneza Miloša Beograd

Od beogradske lepotice do KUĆE DUHOVA: U srcu grada već decenijama propada nekada najlepše zdanje

Read more Voz u Nemačkoj Beograd

NESTANAK NAPONA na železničkoj mreži u Beogradu, saobraćaj u prekidu

Read more podešavanje grejanja na radijatoru Beograd

Donesena Odluka: Beograd neće imati grejanje do kraja nedelje zbog OVE JEDNE STVARI

Read more Hodnik bolnice Beograd

Otvoren novi Dom zdravlja na Labudovom brdu: Opsluživaće čak 50.000 ljudi, urađen po NAJSAVREMENIJIM STANDARDIMA

Read more Drug nije meta Drug nije meta

Tuča u beogradskoj osnovnoj školi?! Dete sa POVREDAMA GLAVE prevezeno u Urgentni

Read more dečak Drug nije meta

Zabrinuti roditelji ne šalju decu na nastavu: Učenik PRVOG RAZREDA pretio vršnjacima NOŽEM!

Read more Devojčice Drug nije meta

Strava i užas u Srbiji: Ovakvim porukama pedofili mame devojčice preko Fejsbuka (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Read more devojčica drug nije meta Drug nije meta

NEZAPAMĆENI INCIDENT u Karlovačkoj gimnaziji: Učenik PRETUKAO bivšu devojku posle časa?

Read more Drug nije meta Drug nije meta

USPELA AKCIJA PORTALA SRBIJA DANAS: Nakon našeg upornog insistiranja SOS linija KONAČNO RADI!

Read more Drug nije meta Drug nije meta

Na velikom odmoru FRKA, u holu KRVAVI PIR! Novi incident u Rakovici: Mislio sam da mu je glava razbijena

Read more Ministar prosvete Mladen Šarčević Drug nije meta

Šarčević najavio inspekcije u školama širom Srbije: Prisutno sIledžijstvo svake vrste

Read more Predstava "Ko se lema drugare nema" Drug nije meta

Prva predstava ''Onaj ko se lema drugare nema" odigrana u OŠ "Branko Radičević" u Zemunu

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd
Read more Muntathar Ludo burazeru

ISKRIVIO KIČMU NAČISTO: Jedva hodao, trpeo teške bolove, a sve zbog jedne greške! (VIDEO)

Read more Ivica Dačić VIP

PEVAČ MEĐU POLITIČARIMA: Poslušajte kako Ivica Dačić peva "Lutku sa naslovne strane"! (VIDEO)

Read more Ivana Panzalović VIP

DEČKO PUCAO U NJU, PA SE UBIO: Evo kako danas izgleda glumica Ivana Panzalović! (FOTO/VIDEO)

Read more Leteći motori Noviteti

NAUČNA FANTASTIKA JE STVARNOST! Policija u Dubaiju kriminalce juri na letećim motorima! (VIDEO)