fbpx
Skip to main content
Sirija

OPERACIJA "IZVOR MIRA": Sve što treba da znate o VELIKOJ TURSKOJ AKCIJI u Siriji (FOTO/VIDEO/MAPA)

Foto: Profimedia/ilustracija
Turske snage u koordinaciji sa svojim proksi odredima SNA vrše snažne napade u cilju blokade gradova Ras al-Ajn i Tel-Abijad.

Tom prilikom masovno koriste lovačko-bombarderske kapacitete i artiljeriju. U popodnevnom časovima registrovana upotreba oklopno-mehanizovanih snaga što je povećalo intezitet ofanzive. Kurdi se za sada žilavo brane, ali je pitanje dokle će moći da izdrže, prenosi portal Bog Rata.

U ranim jutarnjim časovima 9. oktobra turska artiljerija je izvela masovni udar po kurdskim pozicijima u zahvatu tursko-sirijske granice. Tom prilikom je gađano oko 30 pozicija na kojima su se nalazile jedinice kurdske milicije. Artiljerijski udari su se potom proširili i na sve veće gradove koji se nalaze u zoni konflikta. Prvu porciju granata su na sebe primili gradovi Ajn el-Arab, Tal-Abad, Ras al-Ajn a nešto kasnije i Kamišli. U ovom gradu se inače nalazi enklava sirijske armije.

Telenor banka DANAS postaje MOBI BANKA

Telenor banka DANAS postaje MOBI BANKA

Ovo je PRVI TURSKI VOJNIK ubijen u Siriji: Umro je na NAJSUROVIJI NAČIN! Akcija "IZVOR MIRA" ubira sve više ŽRTVI!

Ovo je PRVI TURSKI VOJNIK ubijen u Siriji: Umro je na NAJSUROVIJI NAČIN! Akcija "IZVOR MIRA" ubira sve više ŽRTVI!

SAVET BEZBEDNOSTI UN PODELJEN: Nisu uspeli da se dogovore po pitanju turske akcije u SIriji!

SAVET BEZBEDNOSTI UN PODELJEN: Nisu uspeli da se dogovore po pitanju turske akcije u SIriji!

Prema prvim podacima sa terena, u prednjem kopnenom ešelonu učestvuju četiri motorizovane borbene grupe iz sastava "Sirijske nacionalne armije" (SNA). Njihova ukupna jačina je procenjena na 15-20 hiljada ljudi. U svom sastavu uglavnom imaju lakšu borbenu tehniku i transportna sredstva.

Napade ovih grupa snažno podržavaju artiljerijsko-raketne jedinice turske vojske i minobacači. Glavni udar je usmeren na pogranične gradove pod kontrolom Kurda - Tel-Abad i Ras al-Ajn. Na glavnim pravcima napada ove grupe su uspele da ovladaju sa desetak sela i obrazuju klinove dubine 2-10km. Inače sve grupe SNA su prošle specijalnu obuku na prostoru sirijske provincije Idlib. Konkretno, tokom izvođenja operacije je registrovano pojačano sadejstvo ovih grupa sa elementima turskog specnaza. Ove snage su opremljene snajperskim puškama sa termovizijskim nišanima.

Tel Abijad
Foto: Printscreen/syria.liveuamap

Kako saopštavaju kurdski izvori prva grupa turskih proksi snaga koju čine islamisti (SNA) je uspela da se nešto jače uklini istočno od grada Tel-Abad. Druga grupa je svoja dejstva usmerila ka gradu Ras al-Ajn gde je ovladala selom Tel-Arkam. Neposredno pored nje je angažovana treća grupa koja je izvela napad na selo Tel-Halaf, dok je četvrta aktivna u rejonu plantaže Madža koja se nalazi istočno od ovog grada.

U ranim jutarnjim časovima 10. oktobra registrovano je jače uključivanje turskog ratnog vazduhoplostva. Lovačko-bombarderska grupa koja je po raznim procenama brojala oko 30 aviona je izvela vazdušne udare u rejonu Ajn el-Arab, Tel-Abad, Ras al-Ajn u široj okoloni g-Kamišli. Registrovana je i masovna upotreba bespilotnih letelica, kako izviđačkih tako i udarnih.

Sudeći po količini angažovanih snaga glavni udar je koncentrisan u rejonu grada Ras al-Ajn. Napadne grupe pokušavaju sa bokova da izvrše brz prodor i stave grad u obruč. Međutim, prilikom ovih pokušaja turske vojska i njihove proksi snage nailaze na mestimično žilav otpor kurdske milicije, tako da im ova namera nije u prvom momentu uspela. Mešovita motorizovana grupa sastavljena od boraca SNA i nekoliko stotina pripadnika turskog specnaza uspela je tokom dana da zauzme selo Tel-Arkam. Napadi u pravcu sela Tel-Halaf i Madža su pretpeli neuspeh.

Prilikom napada na varošicu Tel-Halaf upotrebljena je i teža tehnika. Tu su Kurdi uspeli da unište jedan turski tenk, jedan oklopni transporter i minimum tri pikapa sa teškim mitraljezima. U protivnapadu po ovim snagama Kurdi su odbacili napadača na polazne pozicije. Prema informacijama iz kurdskih izvora napadač je tom prilikom pretrpeo osetne gubitke od najmanje 20 ljudi izbačenih iz stroja, od čega 8 mrtvih (dva turska komandosa). Registrovana je i uzvratna artiljerijska vatra po pograničnim gradovima koji se nalaze na teritoriji Turske. U tim napadima ima žrtava.

U ovom momentu, na praktično svim značajnim delovima fronta vode se borbe različitog intenziteta. Kurdi ka najkritičnijim tačkama fronta prebacuju pojačanja iz dubine svoje teritorije, u cilju sprečavanja razvoja početnih klinova koji bi doveli do masovnijeg uvođenja turskih oklopno-mehanizovanih jedinica. Pretpostavka je da su Turci samo za ovu operaciju odvojili oko 300 tenkova.

Što se tiče teritorijalnih uspeha koje je ostvarila turska vojska sa svojim saveznicima u prva dva dana operacije, oni se mogu oceniti kao skromni. Zauzeto je svega nekoliko sela i pozicija koje su praktično bez borbe napustili Kurdi plašeći se udara sa bokova i potencijalnog odsecanja. Međutim, ne treba biti nešto previše vidovit pa reći da će pre ili kasnije turske snage u koordinaciji sa svojim saveznicima, realizovati svoju nameru koju su zacrtali ovom operacijom. Jednostavno odnos između angažovanih snaga i savremene tehnike je u aspolutnim brojkama na strani Ankare.

U popodnevnim i večernjim časovima turske snage su pojačale pritisak u rejonu gradova Tel-Abad i Tel-Halaf. Uz podršku višecevnih bacača raketa, samohodnih haubica i avijacije, napadač je uspeo da ostvari izvestan napredak na glavnim pravcima svog udara, i preti da ova mesta u potpunosti opkoli. Tom prilikom Kurdi su pretrpeli izvesne gubitke u tehnici i živoj sili. Uništeno je najmanje jedno vozilo na kome se nalazio ZU-23. Zaplenjeno je i nekoliko kurdskih ratnih zastava.

Pretpostavka je da je na obe strane tokom prvih 48 sati borbi poginulo 32-39 ljudi, dok ih je stotinjak ranjeno.

ČAVUŠOGLU ŽUSTRO ODGOVORIO NA TRAMPOVU PRETNJU: "Nećemo vam ostati dužni!"

ČAVUŠOGLU ŽUSTRO ODGOVORIO NA TRAMPOVU PRETNJU: "Nećemo vam ostati dužni!"

Zabrinutost i svezane ruke pred turskom ofanzivom u Siriji: EVROPA JE NEMOĆNA!

Zabrinutost i svezane ruke pred turskom ofanzivom u Siriji: EVROPA JE NEMOĆNA!

U TOKU SU ŽESTOKE BORBE! Turci poslali KOMANDOSE na selo u Siriji, Kurdi pružaju JAK OTPOR

U TOKU SU ŽESTOKE BORBE! Turci poslali KOMANDOSE na selo u Siriji, Kurdi pružaju JAK OTPOR

Mogerini pozvala Tursku da obustavi vojnu akciju u Siriji: Dovešćete u pitanje stabilnost celog regiona!

Mogerini pozvala Tursku da obustavi vojnu akciju u Siriji: Dovešćete u pitanje stabilnost celog regiona!

NOVI UDARI U SIRIJI: Turska avijacija pogodila zatvor u kojem su borci Islamske države

NOVI UDARI U SIRIJI: Turska avijacija pogodila zatvor u kojem su borci Islamske države

PROJEKAT "PAKLENI PRESRETAČ" Upoznajte MiG 41, NAJBRŽI VOJNI AVION na svetu (VIDEO)

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd