fbpx
Skip to main content
Gadafi

PORODICA GADAFI SE VRAĆA NA ČELO LIBIJE? Na severu Afrike se sprema neverovatan obrt, narod je rekao svoje (FOTO/VIDEO)

Foto: Profimeda/Ilustracija
Ovih dana je prezime Gadafi ponovo u naslovima svetskih medija.

Sadi Gadafi (48), treći sin nekadašnjeg libijskog vladara Moamera Gadafija, pre nedelju dana pušten je iz zatvora. Navodno je odmah otišao u Tursku, prenose mediji.

Mlađi Gadafi je proveo sedam godina iza rešetaka, osuđen zbog zločina nad demonstrantima tokom pobune protiv režima 2011., kao i zbog ubistva popularnog fudbalera Bašira al-Rajanija 2005. godine. Al-Rajani je otvoreno kritikovao Gadafijev režim.

Sadi Gadafi je takođe bio fudbaler i stigao je na čudnovat način čak i do dresa nekih italijanskih prvoligaša.

Važna životna odluka: Kako napraviti pravi izbor koji garantuje uspeh?

Važna životna odluka: Kako napraviti pravi izbor koji garantuje uspeh?

GADAFI JE OSLOBOĐEN! Odmah je seo u avion i uputio se za Istanbul, svet u neverici!

GADAFI JE OSLOBOĐEN! Odmah je seo u avion i uputio se za Istanbul, svet u neverici!

ISIS IMA FINANSIJERE IZ KOMŠILUKA: Tužilaštvo hitno reagovalo, džihadisti primali ogroman novac

ISIS IMA FINANSIJERE IZ KOMŠILUKA: Tužilaštvo hitno reagovalo, džihadisti primali ogroman novac

U dogovoru da se Sadi Gadafi pusti iz zatvora učestvovale su važne plemenske vođe, trenutni premijer, ali i Fati Bašaga, bivši ministar policije kojem se daju dobre šanse da postane premijer nakon izbora u decembru.

Poznavatelji prilika upravo tu vide problem - porodica Gadafi bi mogla biti bitan faktor na tim izborima.

Ambicije jednog sina

Moamer Gadafi je četiri decenije gospodario zemljom, pre nego što je svrgnut s vlasti i ubijen u pobuni 2011. koju su podržale zapadne sile. Od sedmorice njegovih sinova, trojica su ubijena. Dva sina, kći i supruga pokojnog diktatora dobili su azil u Omanu.

Ali, najzanimljiviji je slučaj Gadafijevog sina Seifa al-Islama (49), jedinog člana porodice za kojeg se čuje da ima političke ambicije. Seifa su pre deset godina zarobile plemenske paravojske na severozapadu Libije. Pušten je pre četiri godine i veruje se da živi među svojim bivšim otmičarima.

U julu je u jednom od retkih intervjua, objavljenom u Njujork Tajmsu, rekao da ima političke ambicije i da želi postati predsednik ove godine.

Analitičari kažu da uopšte nije bez šansi u zemlji koju su, od pada Moamera Gadafija, obeležili krvavi sukobi i podele. Nema aktera ili grupe koji bi jasno dominirali političkom scenom - kaže Tim Eaton, istraživač koji se bavi stanjem u ovoj mediteranskoj zemlji.

- Sve je postalo veoma komplikovano. Kao partija trodimenzionalnog šaha, u kojoj razni lideri i mreže pokušavaju sklopiti saveze, ili ponegde sarađuju, ali uvek ograničeno - kaže Eaton.

Seif nema vojsku

Drugi analitičari kažu da je puštanje Sadija Gadafija iz zatvora način da se njegov stariji brat Seif privoli na određene političke saveze. Ima ljudi u Libiji koji bi, s obzirom na događaje prethodnih godina, potpisali da im je bilo bolje pod vlašću porodice Gadafi - kaže Eaton.

Neki se čak pitaju da li bi Seif Gadafi mogao postati novi predsednik nakon izbora 24. decembra. Jedan od konkurenata mogao bi mu biti moćni gospodar rata, general Kalifa Haftar koji kontroliše dobar dio zemlje.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Light snow
1 Beograd