fbpx
Skip to main content
Hajat Tahrir Al-Šam

POSLEDNJI DANI "TERORISTIČKE DEMOKRATIJE" U IDLIBU: Rusija i Damask odlučniji no ikada pre da očiste Siriju od zla

Foto: Profimedia/ilustracija
Teroristi koriste svaki trenutak da se što bolje naoružaju

U sirijskom Idlibu, Hajat Tahrir al-Šam nastavlja svoje pokušaje rebrendiranja, sve vreme održavajući svoju uobičajenu militantnu aktivnost. Prema ruskom Centru za pomirenje, militanti iz Idliba su 6. aprila granatirali okolna područja 32 puta.

RUSKI PILOTI USPEŠNO LOVE TERORISTE: Hajat Tahrir al-Šam nema šanse protiv moćnih borbenih letelica (FOTO)

RUSKI PILOTI USPEŠNO LOVE TERORISTE: Hajat Tahrir al-Šam nema šanse protiv moćnih borbenih letelica (FOTO)

KRVAVE BORBE NADOMAK ALEPA: Žestoki okršaj proturskih militanata i Kurda, "palo" jako granatiranje na liniji fronta

KRVAVE BORBE NADOMAK ALEPA: Žestoki okršaj proturskih militanata i Kurda, "palo" jako granatiranje na liniji fronta

KATIBZADEH SVE POTVRDIO: Iranski teretnjak napadnut u Crvenom moru, Teheran povlači novi potez

KATIBZADEH SVE POTVRDIO: Iranski teretnjak napadnut u Crvenom moru, Teheran povlači novi potez

Druga militantna grupa povezana sa Al-Kaidom u Idlibu, Ansar al-Islam, objavila je fotografije svojih aktivnosti u provinciji Idlib. Na snimku se vidi rad terorističkih snajperista dok gađaju Sirijsku arapsku vojsku. Ovo je više nego verovatno sredstvo kojim pokazuju da vlada u Damasku ne može da ometa njihove aktivnosti, a pored toga služi kao metod regrutovanja.

Ruske vazduhoplovne snage nastavljaju da reaguju na sva kršenja prekida vatre gađajući militantne položaje 6. aprila. Izvršen je vazdušni napad u blizini naselja Basankul u Idlibu.

Uprkos pokušajima Damaska i Rusije da odvrate militante, Ujedinjene nacije poslale su 88 kamiona humanitarne pomoći sirijskom Idlibu. Pomoć bi trebalo da se distribuira siromašnima u Idlibu i okolini. Verovatnije je da će je upotrebiti Hajat Tahrir al-Šam i druge militantne grupe kako bi učvrstile svoj uticaj u regionu.

Pored suprotstavljanja aktivnostima ovih frakcija širom Idliba, Sirijska arapska vojska uz rusku podršku razbija ISIS u centralnom regionu.

Za 72 sata uoči 6. aprila, ruske vazduhoplovne snage su u svojim napadima ubile najmanje 29 terorista ISIS-a. Veliki broj je teško ranjen. Ovi napadi bili su usredsređeni na provinciju Hama i protezali su se sve do granice provincije Deir ez Zor.

Ipak, ograničene operacije ISIS-a se nastavljaju. Jedan civil je ubijen, nekoliko je ranjeno, a veliki broj građana otet je u gradu Al-San u istočnom delu regije Al-Salamija u Hami. Teroristi su upali u područje vladinih snaga koje su štitile civile. Ukupno je oteto 19, od toga 11 civila.

Minska polja ISIS-a takođe ostaju i moraju biti očišćena u budućnosti. Petog aprila, jedan civil je poginuo, a još jedan je ranjen u eksploziji, na lokalitetu Bovera na putu ka planini Abu Ražmejn, severno od Palmire.

Sjedinjene Države profitiraju od haosa, ne gubeći vreme oni krijumčare resurse dalje od lokalnog stanovništva. Prema sirijskim medijima, američke snage su 5. aprila prošvercovale konvoj kamiona natovarenih pšenicom ukradenom iz silosa Tal Alou u Jarubiji na severoistoku Hasake.

Pored toga, već sledećeg dana, vašingtonske trupe prokrijumčarile su novi konvoj od 34 cisterne i kamiona koji su prevozili ukradene količine nafte i pšenice takođe iz sirijske regije Al-Džazira u severni Irak.

Svaka strana koja je umešana u sukobima u Siriji bori se za svoje interese i svaka mala prilika se koristi, što se jasno može videti.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
6 Beograd