fbpx
Skip to main content
Bašar Al Asad

PRVI INTERVJU Asada posle BOMBARDOVANJA SIRIJE! SAD nas LAŽNO optužuju, mi NEMAMO hemijsko oružje

Foto: Profimedia
Sirijski predsednik optužio Zapad da izmišljotinama opravdavaju raketiranje

Patnja sirijskog naroda je jedina stvar koja bi mogla da me drži budnim s vremena na vreme, a ne izjave Zapade i pretnje onih koji podržavaju teroriste, rekao je danas predsednik Sirije Bašar Al-Asad u ekskluzivnom intervjuu za AFP.

AMERIČKI AVIONI UNIŠTILI TERORISTIČKO SKLADIŠTE HEMIJSKOG ORUŽJA U SIRIJI

Obučen u otmeno odelo, izgledao je više kao viši javni službenik ili menadžer banke nego kao autokratski predsednik države u ratnom stanju. Asad ima dva sina i ćerku, a kaže da i dalje živi u svom domu u Damasku, vozi decu u školu i ide u svoju kancelariju u gradu, gde obavlja posao, prenosi AFP.

- Nema vladavine Asadove familije na bilo koji način u Siriji - rekao je za AFP.

Bašar Al Asad
Foto: Reuters

Asad je rekao da su navodi o napadu hemijskim oružjima izmišljotina, kojom SAD žele da opravdaju svoj napad krstarećim raketama.

- Definitivno, 100 odsto, to je isfabrikovano. Naš utisak je da Zapad, a prvenstveno SAD, sarađuje sa teroristima. Oni su izmislili čitavu priču kako bi imali povod za napad - rekao je Asad za AFP, u prvom intervjuu nakon napada SAD krstarećim raketama na vazduhoplovnu bazu Šajrat u Siriji.

Asadovi TIGROVI ubili VOĐU džihadista u Hami (FOTO)

Asad je rekao da je njegova vlada predala sve zalihe hemijskog naoružanja 2013. godine, stoga ne može da bude odgovorna za napad takvim naoružanjem prošle nedelje, u kome se sumnja da je korisćen bojni otrov sarin.

- Nije bilo nikakvog naređenja da se izvede bilo kakav napad... predali smo svoj arsenal pre nekoliko godina. Čak i da imamo takvo naoružanje, ne bismo ga koristili - rekao je Asad za AFP.

"CNN SAZNAJE": SAD navodno presrele razgovore sirijskih vojnika sa hemičarima

On dodaje da će dozvoliti samo nepristrasnu spoljnu istragu prošlonedeljnog napada na grad Idlib na severu Sirije.

- Možemo da dozvolimo bilo kakvu istragu, samo ako je nepristrasna, kada se uverimo da će delegaciju činiti nepristrasne zemlje i da istragu neće koristiti u političke svrhe - navodi Asad za AFP.

Hemijski napad u Siriji
Foto: Reuters

Optužio je SAD da nisu ozbiljne u svojoj nameri da pronađu političko rešenje za građanski rat, rekavši da to koriste kao zaštitu za teroriste.

Asad je rekao da američki napad na bazu Šajtar u Siriji nije osujetio vojnu moć te zemlje, te dodao da su i dalje sposobni da izvode napade.

Hoće li Rusija pustiti Siriju niz vodu ili će je do kraja SNAŽNO braniti?!

-  Napadi nisu uticali na našu vojnu moć ili mogućnost da napadamo teroriste - rekao je Asad za AFP.

Ostale vesti iz Sirije i Iraka možete pročitati OVDE.

 

Pročitajte i:

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd