fbpx
Skip to main content
Vladimir Putin i Donald Tramp

PUTIN POHVALIO TRAMPA: On ispunjava obećanja! PREDSEDNIK RUSIJE DETALJNO O SITUACIJI U SIRIJI! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedina ispravna odluka, kada je reč o najavljenom povlačenju američke vojske iz Sirije, predavanje kontrole nad teritorijama na kojima se vojnici SAD nalaze sirijskim oružanim snagama.

- Što se tiče povlačenja američke vojske, znamo da predsednik Sjedinjenih Američkih Država (Donald) Tramp prilično aktivno radi na ispunjavanju svojih predizbornih obećanja, što se veoma retko dešava u političkom životu SAD u praksi. Jedno od tih obećanja bilo je povlačenje američke vojske iz Sirije, ali kako je ovde malopre navedeno, unutrašnja politička situacija je takva, da ne uspeva uvek da postigne one ciljeve koje je pred sebe postavio. Šta će se dalje događati ne znamo, ali danas konstatujemo da velikih promena na teritoriji nema - rekao je Putin nakon trilateralnog sastanka o Siriji s liderima Irana i Turske, Hasanom Rohanijem i Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju. 

Rohani SVE SASUO U LICE Amerima! "Otvoreno PODRŽAVATE TERORISTE, RUŠITE Siriju, ali uprkos svemu smo USPOSTAVILI MIR"

Ruski predsednik je istakao da bi povlačenje američkih vojnika iz Sirije bilo pozitivan korak, kao i da je neophodno da se te oblasti vrate pod kontrolu Damaska.

- Polazimo od toga da će se to ipak dogoditi, a ako to bude tako, jedino ispravno rešenje pitanja bezbednosti jeste predavanje tih teritorija pod kontrolu sirijskih oružanih snaga - rekao je Putin. 

On je dodao da bi povlačenje američke vojske bilo pozitivan korak, jer bi doprinelo stabilizovanju situacije u toj oblasti Sirije. 

Putin je naglasio da očuvanje teritorijalne celovitosti Sirije, uz rešavanje sukoba, važi i za zonu Idliba.

- Svi polazimo od toga da jedan od principa rešavanja krize mora da bude poštovanje teritorijalne celovitosti Sirije. To se tiče i zone Idliba, to se tiče i teritorija oko Eufrata, uključujući istočni deo - rekao je Putin. 

Prema njegovim rečima, Sirija mora da nastavi da se bori protiv terorizma, gde god da se teroristi nalaze.

- Ne podržavamo ništa što bi bilo povezano sa separatizmom. Polazimo od toga da dijalog unutar same Sirije treba da dovede do toga da društvo i država budu potpuno obnovljeni - rekao je ruski predsednik. 

NEVESTA DŽIHADA MOLI ZA MILOST: Ne sudite mi! STIGLA KOD KURDA, pa poslala poruku u kameru! (VIDEO)

Govoreći o astanskom procesu rešavanja krize u Siriji, Putin je naveo da su pojedine zemlje izrazile želju da se uključe u taj proces kao posmatrači. 

- Astanska trojka održava čvrste kontakte sa zainteresovanim regionalnim zemljama i međunarodnim strukturama. Od pojedinih država su stigli zahtevi za uključivanje u astanski format u svojstvu posmatrača. U vezi s tim, naložili smo ministrima inostranih poslova naših zemalja da razmotre mogućnost dodeljivanja takvog statusa - rekao je Putin. 

Donald Tramp i Vladimir Putin
Donald Tramp i Vladimir Putin
Foto: Profimedia

Ruski predsednik je rekao da će nova runda konsultacija o Siriji u Astani biti održana krajem marta ili početkom aprila. 

- Dogovoreno je da se nastavi praksa redovnih susreta na ekspertskom nivou, uz učešće delegacija zemalja-garanata sirijskih pregovarača — vlade i opozicije, kao i predstavnika Ujedinjenih nacija. Dogovorili smo se da nova, 12. runda tih konsultacija bude održana u Astani krajem marta ili početkom aprila - rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija, Iran i Turska će nastaviti da jačaju saradnju u okvirima astanskog procesa.

- I dalje ćemo jačati napore u borbi protiv terorizma, unapređivanja međusirijskog dijaloga i poboljšanja humanitarne situacije u Siriji - rekao je Putin. 

BBC PRIZNAO DA REŽIRA HEMIJSKE NAPADE U SIRIJI: Sve u Dumi je bilo lažno! (FOTO/VIDEO)

Ruski predsednik je zaključio da su pregovori o Siriji na samitu Rusija—Turska—Iran u Sočiju bili konstruktivni.

- Završili smo veoma sadržajne pregovore o Siriji. Oni su protekli u konstruktivnoj i radnoj atmosferi. Naši sastanci u trilateralnom formatu su postali redovni. Danas smo održali već četvrti samit. Tako čvrsta koordinacija nam omogućava da efikasno radimo kako bismo postigli dugoročnu normalizaciju situacije u Sirijskoj Arapskoj Republici - rekao je Putin nakon susreta. 

On je dodao da su na današnjem sastanku utvrđeni ključni pravci dalje saradnje u rešavanju sirijske krize. 

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE

SKRIVAO SE U BEOGRADU: On važi za jednog od NAJOPASNIJIH i NAJSUROVIJIH ljudi na planeti (VIDEO)

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
25 Beograd