fbpx
Skip to main content
Kurdi

Raka je OSLOBOĐENA od militanata Islamske države! Džihadisti NAPUSTILI grad! (MAPA/VIDEO)

Foto: Profimedia
Kurdi polako uspostavljaju kontrolu nad gradom

Grad Raka, koji je bio glavno uporište militanata Islamske države (IS), potpuno je oslobođen od terorista, piše na sajtu televizije „El Arabije“, koja se poziva se na sopstvene izvore.

Hiljade TERORISTA prešlo iz Iraka u Siriju, a onda su ih dočekali Rusi

IS u ozbiljnom problemu u Deir ez Zoru: Grad Majadin pred oslobođenjem?

Kako je rekao sagovornik televizijskog kanala, preostali militanti položili su oružje i predali su se oružanim Sirijskim demokratskim snagama (SDF). U petak je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da militanti kontrolišu manje od osam odsto sirijske teritorije. Generalštab Oružanih snaga Rusije takođe je ranije javio da je rat u Siriji faktički završen.

NIJE IM DOSTA KRVI! Islamisti SATRLI sirijske pobunjenike, NAJUSPEŠNIJA akcija IS od 2015. godine!

Prethodno su Sirijske demokratske snage evakuisale veliki broj civila iz grada. Kurdske snage su saopštile da očekuju potpunu uspostavu kontrole nad gradom tokom današnjeg ili sutrašnjeg dana.

Kako su saopštile koalicione snage na čelu sa SAD, stranim borcima Islamske države je zabranjeno da napuste grad. Naime, svi sirijski borci Islamske države su napustili Raku, prema ranijem dogovoru sa Kurdima, dok se strani borci prema nekim informacijama spremaju da napuste grad.

Raka
Foto: syria.liveuamap/Printscreen

Treba spomenuti i to da je Francuska bila izričito protiv toga da se džihadistima dozvoli da napuste grad.

Prethodno je britanski BBC izjavio kako borci IS traže od koalicionih snaga da im se omogući bezbedno napuštanje Rake.

Veliki broj autobusa je stigao u Raku s namerom da se njima evakuišu tamošnji teroristi i njihove porodice iz grada. Tokom dana nije bilo vazdušnih udara koalicionih snaga. Sirijske demokratske snage (SDF) su u potpunosti zauzele četvrt Al Nahdu, ubivši 23 terorista IS.

Raka se nalazila pod kontrolom terorista od 2013. godine. Grad se smatrao nezvaničnom prestonicom IS-a. Zapadna koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama 2016. godine je najavila početak operacije za oslobađanje grada.

Vesti iz Rake možete pogledati OVDE.

Ostale vesti iz Sirije, Iraka i Jemena možete pogledati OVDE.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd