fbpx
Skip to main content
Vladimir Putin, Hezbolah

RUSIJA I HEZBOLAH UČVRŠĆUJU SAVEZNIŠTVO: Postaju nesalomivi, Lavrov oduševljen novom idejom

Foto: SD ilustracija/ Profimedia
Libanski pokret se izuzetno istakao tokom sukoba u Siriji

Ruska vlada i libanski Hezbolah navodno razgovaraju o mogućnosti otvaranja predstavništva grupe u Moskvi. To je bio rezultat nekoliko sastanaka na visokom nivou održanih u martu 2021. godine.

POSLEDNJI DANI "TERORISTIČKE DEMOKRATIJE" U IDLIBU: Rusija i Damask odlučniji no ikada pre da očiste Siriju od zla

POSLEDNJI DANI "TERORISTIČKE DEMOKRATIJE" U IDLIBU: Rusija i Damask odlučniji no ikada pre da očiste Siriju od zla

RUSKI PILOTI USPEŠNO LOVE TERORISTE: Hajat Tahrir al-Šam nema šanse protiv moćnih borbenih letelica (FOTO)

RUSKI PILOTI USPEŠNO LOVE TERORISTE: Hajat Tahrir al-Šam nema šanse protiv moćnih borbenih letelica (FOTO)

KRVAVE BORBE NADOMAK ALEPA: Žestoki okršaj proturskih militanata i Kurda, "palo" jako granatiranje na liniji fronta

KRVAVE BORBE NADOMAK ALEPA: Žestoki okršaj proturskih militanata i Kurda, "palo" jako granatiranje na liniji fronta

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov primio je 15. marta delegaciju visokih zvaničnika Hezbolaha predvođene Mohamadom Radom, šefom "Lojalnost bloku otpora" - političkom krilu Hezbolaha - a izveštaji medija ukazali su da su dve strane održale "otvoren i prijateljski razgovor".

Poseta četvoročlane delegacije Hezbolaha Rusiji dogodila se u vreme kada je Liban zaglibio u najgoru ekonomsku krizu u poslednjih nekoliko decenija, kao i u vreme političkog zastoja oko formiranja nove vlade.

- Dve strane su naglasile potrebu da se pojačaju sredstva komunikacije između njih i usvoje direktni kanali komunikacije između stranke i Moskve, istovremeno proučavajući mogućnost uspostavljanja predstavništva stranke u ruskoj prestonici - preneo je libanski list "Al-Akbar".

Ovo je verovatno bilo pojačano realnošću da je Hezbolah bio prisutan u sirijskom sukobu i da je njegovo prisustvo bilo "neophodno".

Hasan Nazralah
Foto: Profimedia

- Ruski zvaničnici želeli su da pruže jasnu poruku rukovodstvu Hezbolaha: "Vaše prisustvo u Siriji je neophodno, u politici, kao i u vojsci" - izvestio je "Al-Akbar".

- Računamo na saradnju sa vama u budućnosti na oba polja.

Liban još uvek čeka na formiranje nove vlade nekoliko meseci nakon što je kabinet prelaznog premijera Hasana Dijaba podneo ostavku nakon masovne eksplozije u luci u Bejrutu 4. avgusta prošle godine, koja je uništila centar stambenih naselja i živahnu komercijalnu ponudu grada.

Mandatar Sad al-Hariri i predsednik Mišel Aoun mesecima su u zavadi oko sastava novog kabineta.

Dijab je zapretio da će prestati da obavlja dužnost prelaznog premijera u pokušaju da izvrši pritisak na političke snage da formiraju novu vladu, jer se suočio sa kritikama zbog pasivnosti i prekoračenja svoje prelazne uloge.

U međuvremenu, Hezbolah organizuje razne projekte socijalne i ekonomske pomoći kako bi podržao libansko stanovništvo i povećao svoju prisutnost i ulogu.

Vrednost libanske funte naglo je pala poslednjih nedelja, izgubivši trećinu vrednosti. Pad je povećao cenu ključnog uvoza poput hrane i goriva i pokrenuo male, ali besne proteste.

Prema izveštajima, više od polovine stanovništva Libana je pogođeno siromaštvom, a veći deo od šest miliona stanovnika zavisi od subvencija.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd