fbpx
Skip to main content
Vladimir Putin, Hezbolah

RUSIJA I HEZBOLAH UČVRŠĆUJU SAVEZNIŠTVO: Postaju nesalomivi, Lavrov oduševljen novom idejom

Foto: SD ilustracija/ Profimedia
Libanski pokret se izuzetno istakao tokom sukoba u Siriji

Ruska vlada i libanski Hezbolah navodno razgovaraju o mogućnosti otvaranja predstavništva grupe u Moskvi. To je bio rezultat nekoliko sastanaka na visokom nivou održanih u martu 2021. godine.

POSLEDNJI DANI "TERORISTIČKE DEMOKRATIJE" U IDLIBU: Rusija i Damask odlučniji no ikada pre da očiste Siriju od zla

POSLEDNJI DANI "TERORISTIČKE DEMOKRATIJE" U IDLIBU: Rusija i Damask odlučniji no ikada pre da očiste Siriju od zla

RUSKI PILOTI USPEŠNO LOVE TERORISTE: Hajat Tahrir al-Šam nema šanse protiv moćnih borbenih letelica (FOTO)

RUSKI PILOTI USPEŠNO LOVE TERORISTE: Hajat Tahrir al-Šam nema šanse protiv moćnih borbenih letelica (FOTO)

KRVAVE BORBE NADOMAK ALEPA: Žestoki okršaj proturskih militanata i Kurda, "palo" jako granatiranje na liniji fronta

KRVAVE BORBE NADOMAK ALEPA: Žestoki okršaj proturskih militanata i Kurda, "palo" jako granatiranje na liniji fronta

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov primio je 15. marta delegaciju visokih zvaničnika Hezbolaha predvođene Mohamadom Radom, šefom "Lojalnost bloku otpora" - političkom krilu Hezbolaha - a izveštaji medija ukazali su da su dve strane održale "otvoren i prijateljski razgovor".

Poseta četvoročlane delegacije Hezbolaha Rusiji dogodila se u vreme kada je Liban zaglibio u najgoru ekonomsku krizu u poslednjih nekoliko decenija, kao i u vreme političkog zastoja oko formiranja nove vlade.

- Dve strane su naglasile potrebu da se pojačaju sredstva komunikacije između njih i usvoje direktni kanali komunikacije između stranke i Moskve, istovremeno proučavajući mogućnost uspostavljanja predstavništva stranke u ruskoj prestonici - preneo je libanski list "Al-Akbar".

Ovo je verovatno bilo pojačano realnošću da je Hezbolah bio prisutan u sirijskom sukobu i da je njegovo prisustvo bilo "neophodno".

Hasan Nazralah
Foto: Profimedia

- Ruski zvaničnici želeli su da pruže jasnu poruku rukovodstvu Hezbolaha: "Vaše prisustvo u Siriji je neophodno, u politici, kao i u vojsci" - izvestio je "Al-Akbar".

- Računamo na saradnju sa vama u budućnosti na oba polja.

Liban još uvek čeka na formiranje nove vlade nekoliko meseci nakon što je kabinet prelaznog premijera Hasana Dijaba podneo ostavku nakon masovne eksplozije u luci u Bejrutu 4. avgusta prošle godine, koja je uništila centar stambenih naselja i živahnu komercijalnu ponudu grada.

Mandatar Sad al-Hariri i predsednik Mišel Aoun mesecima su u zavadi oko sastava novog kabineta.

Dijab je zapretio da će prestati da obavlja dužnost prelaznog premijera u pokušaju da izvrši pritisak na političke snage da formiraju novu vladu, jer se suočio sa kritikama zbog pasivnosti i prekoračenja svoje prelazne uloge.

U međuvremenu, Hezbolah organizuje razne projekte socijalne i ekonomske pomoći kako bi podržao libansko stanovništvo i povećao svoju prisutnost i ulogu.

Vrednost libanske funte naglo je pala poslednjih nedelja, izgubivši trećinu vrednosti. Pad je povećao cenu ključnog uvoza poput hrane i goriva i pokrenuo male, ali besne proteste.

Prema izveštajima, više od polovine stanovništva Libana je pogođeno siromaštvom, a veći deo od šest miliona stanovnika zavisi od subvencija.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd