fbpx
Skip to main content
Bašar al Asad, sirijska vojska

RUSIJA I IRAN POSTIGLI POBEDONOSNI DOGOVOR: Radosne vesti stižu u Siriju, zemlja će konačno odahnuti

Foto: Profimedia
Pogledajte šta su Teheran, Moskva i Damask odlučili

Privatni izvori su otkrili detalje o uspostavljanju operativne sale (ruske, iranske i sirijske) s ciljem da se obezbedi siguran i stabilan protok zaliha nafte, pšenice i nekih drugih materijala u Siriju preko Mediterana.

MOZZART PROMO KVOTE:‭ ‬Mančester Siti‭ ‬2,00,‭ ‬Barselona‭ ‬1,75,‭ ‬Bajern‭ ‬2,02‭!

MOZZART PROMO KVOTE:‭ ‬Mančester Siti‭ ‬2,00,‭ ‬Barselona‭ ‬1,75,‭ ‬Bajern‭ ‬2,02‭!

RUSIJA UPOTREBILA NOVO ORUŽJE U SIRIJI: Džihadisti nisu trepnuli, a već su bili mrtvi (VIDEO)

RUSIJA UPOTREBILA NOVO ORUŽJE U SIRIJI: Džihadisti nisu trepnuli, a već su bili mrtvi (VIDEO)

STRAHOVIT UDARAC ZA SIRIJSKU VOJSKU: Likvidirana ključna četvorka, izuzetno važne karike na jugu zemlje

STRAHOVIT UDARAC ZA SIRIJSKU VOJSKU: Likvidirana ključna četvorka, izuzetno važne karike na jugu zemlje

Izvori su ukazali da su tokom poslednjeg perioda održavani intenzivni sastanci, na kojima su bili predstavnici Rusije, Irana i Sirije, sa ciljem da se razbije zagušujuća američko-evropska blokada nametnuta Siriji.

Ukazuje se da je rad misije obezbeđivanje višestrane koordinacije kako bi se u prvom redu obezbedio dolazak nafte, posebno posle krize sa gorivom koja je najveća kojoj je Sirija svedočila decenijama unazad.

tanker
Foto: Profimedia/ilustracija

Otkriveno je da odobreni mehanizam omogućava ruskim ratnim brodovima da prate iranske naftne tankere koji dolaze u Siriju, čim stignu do mediteranske kapije Sueckog kanala, i dok ne dođu do sirijskih teritorijalnih voda, kako bi ih zaštitili od piraterije ili bilo kakvog napada drugačije prirode.

Što se tiče mehanizma rada brodova koji prevoze sirovu naftu, izvor je rekao: "Snabdevanje naftom nastaviće se tokom narednog perioda prikupljanjem određenog broja iranskih brodova i njihovim slanjem u Siriju u jednoj seriji, pod uslovom da ruska flota u Mediteranu neprekidno preuzima pitanje sigurnosti njihovog pristupa sirijskim lukama do kraja ove godine."

Admiral Makarov
Foto: Profimedia/ilustracija

Istaknuto je da je novi mehanizam tokom proteklih nekoliko dana obezbedio siguran pristup sirijskim lukama za 4 iranska tankera u pratnji ruskih ratnih brodova koji su pored prirodnog gasa prevozili i sirovu naftu.

Određeni broj brodova će stići sukcesivno u Siriju, sa hranom i nekim primarnim proizvodima koji se tiču farmaceutske industrije, preferirajući da ne navode svoj izvor kako ne bi bili meta na otvorenom moru.

Dodaje se da će nedavna tripartitna koordinacija, koja je rezultirala dogovoru koji bi se mogao opisati kao (strategija), da će osigurati većinu potreba sirijskog tržišta za osnovnim robama i materijalima, ističući da će se ovo pitanje na terenu odraziti za nekoliko dana.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd