fbpx
Skip to main content
Sergej Lavrov

Rusija pomaže Asadu: Sirija će dobiti S-300

Foto: Profimedia
Cena će biti niža nego inače

Sirija će dobiti tražene sisteme S-300 da bi ojačala bezbednost svoje zemlje, potvrdio je ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov. Pod kojim uslovima i koliko će Sirija nabaviti tih PVO sistema u Moskvi zasada se ne govori. Najverovatnije da će to biti neki dugoročni kredit, a cena će biti niža nego inače, jer se S-300 više ne proizvodi, pa će Damask dobiti te sisteme iz ruskih vojnih skladišta. Jedino će biti potrebno da se najmanje pola godine obučavaju sirijski oficiri da efikasno mogu da koriste te ubojite PVO sisteme.

Lavrov je podsetio da je Rusija pre nekoliko godina na nagovor "zapadnih partnera" odustala od prodaje S-300 Siriji. Posle subotnjeg raketnog napada na Siriju isto je to rekao i načelnik operativne uprave ruskog Generalštaba Sergej Rudskoj. Iako nije govorio o kojim se zemljama radi, poznato je da su to od Moskve tražili Izrael i SAD.

S300
Foto: Profimedia

Svakog dana se otkrivaju novi detalji napada na Siriju, pa je tako britanski "Tajms" objavio da su ruske bešumne podmornice koje na zapadu zovu "crna rupa", sprečile britansku podmornicu koja je trebalo da iz Sredozemnog mora ispali krilate rakete na objekte u Siriji. Naime, britanska podmornica je otkrivena nekoliko dana ranije u tom regionu i morala je da zaroni i provede više dana pokušavajući da izbegne otkrivanje. Ruskim podmornicama pridružila su se dva ruska broda i avion za otkrivanje podmornica.

A "Vol strit džornal" je objavio, pozivajući se na svoje izvore iz Bele kuće, da je Donald Tramp razmatrao varijantu udara na ruske objekte u Siriji, ali da ga je navodno šef Pentagona Džejms Matis odvratio od toga objasnivši mu da odgovor Moskve može biti opasan. Zbog toga je odabrana varijanta napada na sirijske objekte koji imaju veze sa hemijskim oružjem, kao i na mesta na kojima je moglo biti vojno komandovanje.

Pročitajte i:

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd