fbpx
Skip to main content
Američka vojska

MOĆNO AMERIČKO ORUŽJE STIGLO U SIRIJU? Snage SAD dopremile dve baterije snažnog raketnog sistema

Foto: Profimedia
Otkrivena prava istina o ovom događaju

Sjedinjene Države su rasporedile odbrambenu bateriju Patriot na severoistoku Sirije, barem prema pričama koje su ispričali kurdski mediji.

RUSI OČISTILI BRDA LATAKIJE OD MILITANATA: Avionski udari su bili žestoki, džihadisti desetkovani (FOTO)

RUSI OČISTILI BRDA LATAKIJE OD MILITANATA: Avionski udari su bili žestoki, džihadisti desetkovani (FOTO)

LAVROV OSUO PALJBU PO AMERICI: Poslao im je brutalnu poruku zbog napada na Siriju

LAVROV OSUO PALJBU PO AMERICI: Poslao im je brutalnu poruku zbog napada na Siriju

NAPADNUTI AMERIČKI VOJNI KONVOJI: Žestoka odmazda Irana!

NAPADNUTI AMERIČKI VOJNI KONVOJI: Žestoka odmazda Irana!

Ovo raspoređivanje se navodno dogodilo 24. februara u potpuno drugačijoj stvarnosti, jer su izveštaji koji to tvrde u potpunosti lažni.

Nekoliko kurdskih i opozicionih medija tvrdilo je da se raspoređivanje baterija Patriot odvija u Alomaru i Al-Šadadiju. Moglo bi biti i više baterija. Izveštaji takođe tvrde da SAD poboljšavaju svoje sposobnosti i u Hasaki i Deir ez Zoru.

Tvrdnje o baterijama Patriot na severoistoku Sirije trenutno su samo lažne vesti, jer svaki pregled fotografija, čak i slučajnim posmatračima na Tviteru, otkriva da one pokazuju sasvim drugačije mesto. Činjenica je da Vašington zaista pokušava da poveća svoje prisustvo i sposobnosti u Siriji.

U drugom i realističnijem izveštaju SANA, SAD su poslale "ručno prenosive raketne sisteme", tzv. MANPAD na severoistok Sirije.

SDF
Foto: Profimedia/ilustracija

Dva američka vojna helikoptera navodno su se spustila u Šadadi i istovarila artiljerijske granate i raketne bacače. Pre toga, Koalicija je izgradila novu avionsku pistu na naftnim poljima Al-Omar na jugoistoku Deir ez Zora. Baza u Hasaki se zaista gradi. Ova dešavanja, međutim, nisu toliko značajna koliko ih izveštaji takvim čine.

Saudijska Arabija, čvrsti američki saveznik, za kojeg se Vašington obavezao da će ga braniti i pomagati, gubi dve svoje odbrambene baterije "Patriot".

Dve jedinice u Saudijskoj Arabiji pomagale su u zaštiti naftnih polja Kraljevine, ali će ih verovatno zameniti baterije saudijskog sistema Patriot. Njihova efikasnost - ili nedostatak - dokazali su se još 2019. godine, kada nisu uspeli da zaštite Aramakove objekte.

Kao takvi, čak i ako bi ih prebacili u Siriju, njihova upotrebljivost ostaje pod sumnjom. Ipak, Kurdi kao američki saveznici nadaju se da će baterija Patriot sistema ostati moćna i sposobna da zaštiti njihove položaje, jer se verovatno nadaju da će im to pomoći u zaštiti od turskih oružanih snaga.

Vašington je, međutim, usredsređen na Iran, koji, posebno do sada 2021. godine, uglavnom nije uspeo da obuzda. Iran nastavlja da širi svoj uticaj u ključnim oblastima poput Sirije, Iraka i Jemena. U Siriji, nakon što su bile izložene napadima ISIS-a, teheranske snage grade nove položaje u južnom delu Homsa kako bi zaštitile rudnike fosfata u regionu od ćelija ISIS-a.

Lažne tvrdnje mogu brzo obići svet, međutim njihova tačnost je u ovom trenutku sumnjiva. Sjedinjene Države pokušavaju da povećaju svoje prisustvo i mogućnosti u Siriji, ali za sada se čini da je prekasno. Prisustvo Irana u Siriji i uticaj u čitavom regionu nastavljaju da rastu uprkos zadržavanju Vašingtona i njegovih saveznika.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
7 Beograd