fbpx
Skip to main content
Kalifa Haftar

SIN MARŠALA KALIFE HAFTARA TAJNO POSETIO IZRAEL: Na pomolu VELIKI "DIL" sa jevrejskom državom (VIDEO)

Foto: Profimedia
Četiri arapske države su nedavno donele odluku kojom su uzdrmale islamski svet

Alžir komentariše navode da je libijski kandidat za predsednika obećao normalizaciju odnosa sa Izraelom. Alžirski ministar spoljnih poslova Ramtane Lamamra rekao je da njegova zemlja više voli da ima ljude na čelu bratskih zemalja koji vole svoju zemlju, a ne da se upuštaju u inostrane poslove u korist drugih na račun interesa svoje zemlje.

BELORUSKA I TURSKA AVIO-KOMPANIJA DONELE ODLUKU: Više neće prevoziti građane tri države, postoji velika opasnost (FOTO/VIDEO)

BELORUSKA I TURSKA AVIO-KOMPANIJA DONELE ODLUKU: Više neće prevoziti građane tri države, postoji velika opasnost (FOTO/VIDEO)

SAUDIJSKE SNAGE NAPUŠTAJU JEMEN? Ukrcavaju vojnike i opremu na brodove i avione i beže?! (FOTO)

SAUDIJSKE SNAGE NAPUŠTAJU JEMEN? Ukrcavaju vojnike i opremu na brodove i avione i beže?! (FOTO)

ASAD I BIN ZAJED SKLOPILI MOĆAN SPORAZUM: Projekat će zadati žestok udarac američkim paklenim planovima u Siriji

ASAD I BIN ZAJED SKLOPILI MOĆAN SPORAZUM: Projekat će zadati žestok udarac američkim paklenim planovima u Siriji

Odgovarajući na pitanje o tome šta se dešava povodom mogućeg kandidata za predsedničke izbore u Libiji koji bi dao svoju podršku libijskom priznanju Izraela, Lamamra je u intervjuu za alžirsku državnu televiziju rekao da Alžir više voli da ima muškarce ili žene na čelu bratskih zemalja koji vole svoju zemlju i posvećeni su višem interesu zemlje. "To je ono što želimo za sebe i našu braću".

On je naglasio da "Alžir smatra da je prikladnije, s obzirom na odnose arapskih zemalja sa izraelskim okupatorom, da podrži napore koji imaju za cilj ostvarivanje neotuđivih prava bratskog palestinskog naroda i podsticanje rada Ujedinjenih nacija ka oživljavanju Palestine. "

- Pregovori arapskih zemalja sa Izraelom ne služe miru na Bliskom istoku, niti stabilnosti u regionu uopšte - rekao je on.

- Njegova zemlja veruje da se svako ko se oslanja ili drži izraelskog uticaja, bilo u Libiji – ako je izjava istinita – u Maroku ili bilo kojoj drugoj zemlji, smatra činom izdaje koji ne služi interesima regiona i svog naroda.

Alžirski ministar je istakao da njegova zemlja "poštuje suverenitet bratskog libijskog naroda i smatra da samo libijski narod ima pravo da bira svog predsednika i predstavnika u parlamentu, i obećao je da se neće mešati u njihove poslove, već će pomoći ponovnom ujedinjenju u kontekstu svoje želje da se prevaziđe libijska kriza, što će omogućiti razvoj Libije."

Prekjuče su izraelski mediji tvrdili da je sin libijskog generala Kalife Haftara, Sadam Haftar, tajno posetio Izrael i preneo im poruku svog oca, tražeći izraelsku političku i vojnu pomoć, u zamenu za obećanje da će uspostaviti diplomatske odnose sa Izraelom, dok se priprema za kandidaturu na libijskim izborima zakazane za nekoliko nedelja.

Bivši ministar u vladi Benjamina Netanjahua, Ajub Kara, otkrio je juče, da je "dok je bio u izraelskoj vladi održavao tajne sastanke sa istaknutim političkim liderima iz Libije na ostrvu Rodos, koji su se fokusirali na normalizaciju odnosa, tvrdeći da je pokojni libijski predsednik Muamer al-Gadafi imao želju da potpiše sporazume sa Izraelom."

Četiri arapske zemlje, naime UAE, Bahrein, Maroko i Sudan, potpisale su sporazume o normalizaciji sa Izraelom u istorijskom zaokretu u odnosima između starih neprijatelja, prenosi Sputnik Arabic.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
0 Beograd