fbpx
Skip to main content
Bašar al Asad

PRITISCI NA DAMASK ZBOG NAVODNOG KORIŠĆENJA HEMIJSKOG ORUŽJA SVE VEĆI! Rusi ponovo stali uz svog vernog saveznika

Foto: Profimedia/ilustracija
Na sednici Saveta bezbednosti UN jasna podrška Moskve

Pritisak na Siriju, koju zapadne zemlje optužuju za nespremnost da sarađuje sa Organizacijom za zabranu hemijskog oružja, može obeshrabriti Damask da uopšte sarađuje sa tom organizacijom, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

IZRAEL IZVRŠIO AGRESIJU NA JUG SIRIJE: Eksplozije odjekuju, cela vojska je mobilisana da odbije napad

IZRAEL IZVRŠIO AGRESIJU NA JUG SIRIJE: Eksplozije odjekuju, cela vojska je mobilisana da odbije napad

RUSKI HELIKOPTER URADIO NEŠTO NEVEROVATNO: Sirijci oduševljeni vojnim umećem svojih zaštitnika (FOTO/VIDEO)

RUSKI HELIKOPTER URADIO NEŠTO NEVEROVATNO: Sirijci oduševljeni vojnim umećem svojih zaštitnika (FOTO/VIDEO)

IRANSKI UTICAJ SVE VIŠE RASTE U SIRIJI: Deir ez-Zor je ključan za plan Teherana, Amerika i Izrael nemoćni

IRANSKI UTICAJ SVE VIŠE RASTE U SIRIJI: Deir ez-Zor je ključan za plan Teherana, Amerika i Izrael nemoćni

- Već u najskorije vreme mogli bismo se suočiti sa ozbiljnim problemom koji rizikuje ne samo da ugrozi saradnju Damaska sa OZHO, već i da nanese još veću štetu autoritetu tehničkog sekretarijata ove organizacije - rekao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, Sirija je savesni partner u dijalogu sa OZHO i Ujedinjenim nacijama, koji bez obzira na neviđeni pritisak pokušava da učini sve moguće da ponovo potvrdi svoju posvećenost Konvenciji o zabranih hemijskog oružja.

Sirija
Foto: Profimedia

- Elementarni zdravi razum govori da Damask treba najviše da bude zainteresovan za zatvaranje pitanja u vezi sa svojim "hemijskim dosijeom".

Međutim, u stvarnosti, što on više izlazi u susret, to čuje više optužbi protiv sebe - konstatovao je stalni predstavnik Rusije.

Prema njegovim rečima, "članice Saveta bezbednosti treba da budu svesne da takva politika usmerena na uništavanje Sirije može u potpunosti da uništi svaku njenu motivaciju za saradnju sa OZHO".

Sirija
Sirija
Foto: Profimedia

- Ova zemlja živi pod Damoklovim mačem optužbi za kršenje Konvencije, ovog puta u obliku "otvorenih pitanja" prema početnoj najavi. Naše zapadne kolege pokušavaju da ga ovaplote u obliku kaznene odluke Konferencije država potpisnica OZHO o porazu Sirije u pravima - dodao je on.

Nebenzja je naglasio da se stav kritičara Damaska zasniva na namerno neizvodljivom ultimatumu Sirije, "sadržanom u julskoj odluci Izvršnog saveta OZHO - da objavi o hemijskom oružju koje nema, a koje je navodno upotrebljeno u El Latamini u martu 2017. godine".

U sredu je Savet bezbednosti UN održao sastanak o sirijskom hemijskom dosijeu. Niz zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države i Francusku, ponovo su izjavile da Sirija ne želi da sarađuje sa Izvršnim savetom OZHO.

U julu 2020. godine, Izvršni savet OZHO dalo je Siriji 90 dana da obavesti organizaciju o fabrikama koje su proizvodile hemijsko oružje, a koje je navodno upotrebljeno u martu 2017. godine, kao i da se izjasni o hemijskom oružju koje navodno trenutno poseduje.

U novembru je izvršni direktor OZHO Fernando Arijas rekao da Sirija nije ispoštovala rok od 90 dana da prijavi oružje koje je navodno korišćeno u El Latamini i otkrije preostale zalihe.

Zbog toga su Francuska i brojne druge zemlje predložile ovoj organizaciji da "suspenduje prava i privilegije" Sirije, a konkretno je predloženo da joj se oduzme glas u organizaciji.

Moskva i Damask više puta su optuživale OZHO za pristrasnost u istrazi incidenata u Siriji i dovodile u pitanje zaključke tehničkog sekretarijata OZHO.

Sirijske vlasti navele su da nikada nisu koristile hemijsko oružje protiv civila i terorista, a čitav hemijski arsenal zemlje uklonjen je iz Sirije pod kontrolom OZHO.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd