fbpx
Skip to main content
Avganistan

SVIMA IM ISTO ODZVANJA U GLAVAMA, DONETA ODLUKA: Strah se usadio u umove generala američke Vrhovne komande

Foto: Profimedia/ilustracija
Čime je izazvano njihovo povlačenje sa Bliskog istoka?

Zabrinutost prati nedavne planove koje je objavila Trampova administracija da ograniči svoje vojno osoblje u Iraku i Avganistanu, kao i mogući odlazak nosača aviona USS "Nimitz" koji je sada smešten u Persijskom zalivu.

DRAMATIČNA SCENA KOD OBALA LIBIJE: Munjevita akcija, specijalci LNA opkoljavaju turski brod (VIDEO)

DRAMATIČNA SCENA KOD OBALA LIBIJE: Munjevita akcija, specijalci LNA opkoljavaju turski brod (VIDEO)

SPECIJALNA JEDINICA U ALEPU: Rusi su ih naučili zanatu, imaju izuzetno opasan zadatak (VIDEO)

SPECIJALNA JEDINICA U ALEPU: Rusi su ih naučili zanatu, imaju izuzetno opasan zadatak (VIDEO)

TENK ASADOVIH SNAGA POGOĐEN GRANATOM: Turske trupe napale sirijsku vojsku (FOTO/VIDEO)

TENK ASADOVIH SNAGA POGOĐEN GRANATOM: Turske trupe napale sirijsku vojsku (FOTO/VIDEO)

Američke trupe koje se povlače sa Bliskog istoka mogle bi pružiti priliku Iranu da izvrši vojne udare u regionu, rekao je u ponedeljak agenciji "Associated Press" vojni zvaničnik upoznat sa prilikama u regionu.

Prema zvaničniku, uz takav scenario, američka vojska je odlučila da USS "Nimitz" mora ostati u Persijskom zalivu "još neko vreme". Pored toga, još jedna eskadrila borbenih aviona može biti raspoređena u region, ako bude potrebno.

Sredinom novembra vršilac dužnosti ministra odbrane Kristofer Miler najavio je da će do 15. januara 2021. američko vojno prisustvo u Iraku i Avganistanu biti smanjeno na 2.500 pripadnika u svakoj zemlji. Ubrzo nakon toga, savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajan izrazio je nadu da će se svi američki vojnici vratiti u Sjedinjene Države živi i zdravi do maja.

Izveštaj "Axiosa" kaže da su prošlog meseca Izraelske odbrambene snage stavljene u stanje pripravnosti zbog straha od potencijalnih odmazdi nad Izraelom bilo od strane Irana, bilo preko "njegovih saveznika u Siriji, Gazi i Libanu".

američka vojska
Foto: Profimedia/ilustracija

Spekulacije o potencijalnim vojnim napadima intenzivirale su se nakon ubistva iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Fahrizadea, za šta su iranski zvaničnici optužili izraelske obaveštajne službe i zapretili odmazdom.

Vraćanje američkih vojnika kući i okončanje "beskrajnih ratova" širom sveta bilo je jedno od ključnih obećanja koje je Tramp dao tokom predizborne kampanje 2016. godine i koje je postepeno ispunjavao tokom svog mandata u Beloj kući.

Donald Tramp
Foto: Profimedia

Godine 2018. američki predsednik je najavio potpuno povlačenje trupa iz Sirije, što se, međutim, odugovlačilo pre nego što je Vašington saopštio da će zadržati deo svog kontingenta u zemlji kako bi "obezbedio naftna polja".

Za sada, u Iraku ima oko 3.000 američkih vojnika, a u Avganistanu otprilike 4.500 američkih trupa. Prema izveštaju Ministarstva odbrane, ratovi u Avganistanu, Iraku i Siriji koštali su američke poreske obveznike više od 1,57 milijardi dolara od napada 11. septembra 2001. godine.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd