fbpx
Skip to main content
Libija

UTERALI TURCIMA STRAH POD KOŽU: Snage Ankare izvršile desant, Haftarove trupe ih razbile, pa izgazile turski barjak!

Foto: Profimedia
LNA je pokazala zube namerama Turske

Libijska nacionalna vojska (LNA), koju predvodi feldmaršal Kalifa Haftar, pokazala je svoju snagu izvršavajući vojni manevar u kojem je simulirala navodni turski vojni napad na istočni grad Bengazi.

VELIKI OKRŠAJ U HAMI: Islamska država žestoko napala, ali su sirijske snage pokazale neviđenu hrabrost

VELIKI OKRŠAJ U HAMI: Islamska država žestoko napala, ali su sirijske snage pokazale neviđenu hrabrost

MOST DIGNUT U VAZDUH: Turske snage više neće proći, militanti strašno ljute Erdogana (FOTO)

MOST DIGNUT U VAZDUH: Turske snage više neće proći, militanti strašno ljute Erdogana (FOTO)

TURSKI DRON ZALUTAO? Usledila munjevita reakcija Asadovih junaka!

TURSKI DRON ZALUTAO? Usledila munjevita reakcija Asadovih junaka!

Prema novinama "Ašark al-Avsat", manevar dolazi kao najnovija "smotra vojnih snaga libijske vojske kroz manevar sa bojevom municijom, tokom koje su vređali tursku zastavu stavljajući je pod noge njenih vojnika".

U izjavi Odeljenja za vojno informisanje Libijske nacionalne armije (LNA) kaže se da je "106. brigada juče uveče izvela proširenu terensku vojnu vežbu sa bojevom municijom pod imenom manevar u ime mučenika general-potpukovnika Vanisa Bukhamada, pokojnog komandanta Specijalnih snaga."

Libija
Foto: Profimedia/ilustracija

- Manevri koje su izvršili elitni najefikasniji timovi i vojnici sa velikom preciznošću i profesionalnošću obuhvatali su vazdušne udare ratnih aviona. Pored vazdušne akcije bila je to i operacija za pešadijske timove i obračune preciznom municijom uživo.

Scenario manevra, koji je drugi tog tipa tokom ovog meseca, zasnovan je na suprotstavljanju navodnom vazdušnom i pomorskom desantu, koji su izvele neprijateljske turske snage na obali Bengazija, sa ciljem napredovanja do područja Benine u pokušaju da zauzmu aerodrom i kontrolišu ga s ciljem da ga koriste za transport ostatka neprijateljskih snaga.

libija
Foto: Profimedia

Ranije je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan potvrdio da Turska ima ekspanzionističku ambiciju, ističući da je "poslala plaćenike u Libiju i Karabah", kao i da je "okupirala deo severnog Iraka" i "krši suverenitet Kipra i Grčke u istočnom Mediteranu".

U intervjuu za francuski "LCI kanal" prošle nedelje, Le Drijan je rekao: "Imamo mnogo razlika sa Turskom, koja ima ekspanzionističku ambiciju; Turska šalje plaćenike u Libiju i zauzima deo severnog Iraka, a sirijske plaćenike šalje u Karabah i krši suverenitet Kipra i Grčke u istočnom Mediteranu."

Kalifa Haftar
Kalifa Haftar
Foto: Profimedia

U vezi sa pretnjom sa kojom se suočavaju Francuzi, Le Drijan je dodao: "Nivo terorističke pretnje sa kojom se suočavaju Francuzi u inostranstvu visok je kao i uvek i preduzeli smo neophodne mere kako bismo osigurali zaštitu naših građana."

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd