fbpx
Skip to main content
džihadisti

BLISKI ISTOK DRHTI OD "MAČA OSVETE": Al Kaida ima novog vođu, komadant "Crne garde" ne zna za milost (FOTO)

Foto: SD/ilustracija
Amerika je već raspisala nagradu za informacije o nasledniku Osame bin Ladena

Teroristička organizacija Al Kaida se sprema da ponovo postane pretnja svetu kao što je to bila tokom napada na Njujork 11. septembra 2001, jer je na čelo došao nemilosrdni vođa koga zovu "Mač osvete" i za koga obaveštajne službe kažu da je gori od Osame bin Ladena, bivšeg vođe Al Kaide.

TERORISTI GRANATIRALI RUSE: Izvršen strahovit udar na Sarakib, ruska komanda naredila evakuaciju

TERORISTI GRANATIRALI RUSE: Izvršen strahovit udar na Sarakib, ruska komanda naredila evakuaciju

AMERI DOPREMAJU SVE VIŠE ORUŽJA U SIRIJU: Najnovije je ubitačno, potpuno uništava sve što pogodi

AMERI DOPREMAJU SVE VIŠE ORUŽJA U SIRIJU: Najnovije je ubitačno, potpuno uništava sve što pogodi

OSUĐEN ASADOV OFICIR I BIVŠI OBAVEŠTAJAC: Istorijski presedan u Nemačkoj, Damask na nogama

OSUĐEN ASADOV OFICIR I BIVŠI OBAVEŠTAJAC: Istorijski presedan u Nemačkoj, Damask na nogama

- Veruje se da je krvožedni Saif al-Adel novi vođa Al Kaide i da regrutuje borce Islamske države, kao i da izaziva strah od zverstava širom Zapada. Radi se o bivšem egipatskom generalu (60) za koga se veruje da je genijalan i nemilosrdan strateg i preuzeće vođenje organizacije od Ajmana Zavahirija - piše britanski Miror.

Visoki britanski ekspert za terorizam rekao je za taj list da je, u poređenju sa Zavahirijem, "Al-Adel mnogo efikasniji lider, u najmanju ruku je egal sa Osamom bin Ladenom, ako ne i opasniji od njega".

Glasine da je Zavahiri verovatno mrtav znači da će obaveštajne službe sa Zapada morati da se pripaze na reorganizaciju Al Kaide, s obzirom na to da je Saif, koji ima bazu u Iranu, novi šef, navodi Miror.

- Britanski i američki špijuni su pratili Saifove poteze godinama, jer je bio umešan u svaki Al Kaidin napad koji se dogodio u protekle tri decenije - dodaje se u tekstu.

Egipatski džihadista, veteran Ajman Zavahiri, preuzeo je vođstvo posle ubistva Bin Ladena 2011. godine, ali skoro da se o njemu nije čulo godinama.

Bivši FBI ekspert za kontraterorizam Ali Sufan je napisao da bi Saif mogao da bude "treći emir Al Kaide" sa trodecenijskim stažom u toj organizaciji.

Islamska država
Foto: Profimedia/ilustracija

Amerika već nudi 10,5 miliona dolara za informaciju o Saifu, koji se traži za bombardovanje ambasade SAD u Najrobiju i Dar es Salamu, kada je poginulo 224 ljudi.

Saif je vodio Bin Ladenovu ličnu "Crnu gardu", jedinicu za zaštitu u Avganistanu, koja je dobila naziv po crnim maramama.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
6 Beograd