fbpx
Skip to main content
Sergej Lavrov, teroristi

"BRINE NAS..." Lavrov otkrio veliki problem na Sredozemlju, šta to Moskva vidi?

Foto: Profimedia
Glavni zadatak međunarodne zajednice je da pomogne

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov učestvovao je na međunarodnoj konferenciji "Sredozemlje: rimski dijalog" na kojoj je istakao da je Rusija zabrinuta zbog situacije u Libiji, kao i da zvanična Moskva smatra da su akcije koje produbljuju konfliktni potencijal u regionu Sredozemlja nedopustive.

Pozovi Mozzart asistenta – uplati avans sa kućnog praga!

Pozovi Mozzart asistenta – uplati avans sa kućnog praga!

PREMIJER IRAKA DIGAO DRŽAVU NA NOGE: Procurio osetljivi audio zapis, nikako nije smelo da se dogodi

PREMIJER IRAKA DIGAO DRŽAVU NA NOGE: Procurio osetljivi audio zapis, nikako nije smelo da se dogodi

RUSKI "LOVCI" POČISTILI DŽIHADISTE: Islamska država pretrpela više od 30 vadušnih udara na položaje (VIDEO)

RUSKI "LOVCI" POČISTILI DŽIHADISTE: Islamska država pretrpela više od 30 vadušnih udara na položaje (VIDEO)

- Brine nas situacija u Libiji...Politički proces je u zastoju. Nedavni sastanci nisu doveli do napretka koji su svi očekivali - rekao je Lavrov na konferenciji koja je održana u on-lajn formatu.

Prema njegovom mišljenju, glavni zadatak međunarodne zajednice je da pomogne Libijcima da prevaziđu nepoverenje i nađu kompromisna rešenja bez nametanja gotovih recepata spolja ili izdvajanja jedne od strana u libijskom konfliktu kao prioritetne.

Ruska vojska
Ruska vojska
Foto: Profimedia

Povodom komplikovanja situacije u Sredozemlju nakon što je Turska počela ispitivanja u moru nedaleko od grčkih granica, Lavrov je rekao da su nedopustive sve akcije koje vode produbljivanju konfliktnog potencijala u tom regionu.

- Univerzalna platforma za rešavanje sporova su Ujedinjene nacije - poručio je Lavrov.

Kako je dodao, Moskva nije protiv realizacije projekata usmerenih na diversifikaciju isporuka gasa, ali ne prihvata politizaciju u toj sferi.

Libija
Foto: Profimedia/ilustracija

Kada je reč o situaciji u Siriji, Lavrov je rekao da sa žaljenjem mora da konstatuje da Damask u odgovor na pokušaje da načini konstruktivne pomake u procesu normalizacije situacije dobija nezakonito oružano prisustvo SAD na svojoj teritoriji koje se otvoreno koristi za podsticanje separatizma i onemogućavanje uspostavljanja jedinstva zemlje.

- Zapad pokazuje dvostruke standarde, odbija da pruži pomoć Siriji, čak i kada je reč o humanitarnim problemima. I tokom pandemije Zapad nastavlja kurs ekonomskog gušenja Sirije - rekao je šef ruske diplomatije i podsetio na nove američke i evropske sankcije protiv te zemlje zasnovane na ničim potkrepljenim optužbama o primeni hemijskog oružja.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
38 Beograd