fbpx
Skip to main content
trgovac ljudima

ZLOGLASNI "BIJA" PONOVO NA SLOBODI: Iz zatvora izašao najtraženiji trgovac ljudima na svetu (FOTO/VIDEO)

Foto: Twitter/Printscreen/@ObservatoryLY/Profimedia/Ilustracija
Abd el Rahman Milad pušten na slobodu zbog "nedostatka dokaza" protiv njega

Libijske vlasti pustile su na slobodu čoveka koji se smatra najtraženijim trgovcem ljudima na svetu i koga je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sankcionisao zbog direktne umešanosti u potonuće migrantskih brodova, prenosi Gardijan.

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

CENTAR MOSADA ŽESTOKO NAPADNUT? Mediji bruje o brojnim izraelskim žrtvama, čeka se zvanična potvrda

CENTAR MOSADA ŽESTOKO NAPADNUT? Mediji bruje o brojnim izraelskim žrtvama, čeka se zvanična potvrda

DOŠLO JE VREME DA SE POVUČE CRTA: Damask traži od SAD kompenzaciju za ratom uništenu zemlju

DOŠLO JE VREME DA SE POVUČE CRTA: Damask traži od SAD kompenzaciju za ratom uništenu zemlju

Abd el Rahman Milad, poznat pod nadimkom Bija, osumnjičen je da je bio deo kriminalne mreže koja deluje u gradu Zavija na severozapadu Libije. Bija je uhapšen prošlog oktobra, ali je u nedelju pušten na slobodu pošto je vojni državni tužilac u Tripoliju odustao od optužbi protiv njega zbog "nedostatka dokaza".

Sankcije Saveta bezbednosti

Libija je postala glavni kanal za migrante koji iz Afrike i sa Bliskog istoka beže preko Mediterana u nadi da će doći do Evrope. Zemlja je zato postala poprište korupcije i trgovine ljudima, piše Gardijan. U oktobru 2018. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uveo je sankcije Biji i još petorici navodnih vođa kriminalnih mreža koje su se bavile trgovinom migrantima i drugim ljudima iz Libije.

Prema Ujedinjenim nacijama, Bija je bio na čelu regionalne obalske straže u Zaviji, gradu koji je "stalno povezan s nasiljem nad migrantima i drugim krijumčarima ljudi".

Savet stručnjaka Ujedinjenih nacija saopštio je 2017. godine da je Bija sa ostalim članovima obalske straže "direktno umešan u potapanje migrantskih brodova korišćenjem vatrenog oružja".

Naveli su i da je u gradu otvorio centar za pritvaranje migranata u kojem su zlostavljani, a bio je i "važan saradnik" u krijumčarenju goriva.

Sastanci na Siciliji i u Rimu​

Italijanski list Avenire je 2019. godine dokumentovao da je Bija u Italiji prisustvovao nizu zvaničnih sastanaka na Siciliji i u Rimu 2017. Zbog ovih navoda je kritikovan tadašnji ministar unutrašnjih poslova Marko Miniti. Tri meseca ranije, Miniti je sa čelnikom libijske vlade koju podržava UN, Fayezom el Sarajem, potpisao memorandum o saradnji s libijskom obalskom stražom, koji je obuhvatao pružanje četiri patrolna broda. Dogovorom je libijska obalska straža dobila ovlašćenja da presreće migrantske čamce na moru i preusmerava ih u Libiju.

Bija je predstavljen na sastancima kao "zapovednik libijske obalske straže", javio je list Avenire. Miniti je porekao bilo kakvu nezakonitost, rekavši da Italija u to vreme nije bila upoznata sa kriminalnim optužbama protiv Bije.

Italijanski novinari Nelo Skavo, koji je Bijino prisustvo u Italiji prvo dokumentovao za Avenire, i Nensi Porsia, koja je prvi put pisala o njegovim sumnjama u kriminalne radnje 2016. godine, dobili su policijsku zaštitu pre dve godine jer im je prećeno smrću.

"Pisali su lažne vesti o meni"

Skavo je za Gardijan rekao da je "apsurdno da je Italija nastavila da daje novac libijskoj obalskoj straži – zemlji koja je pustila na slobodu trgovca ljudima".

- A još je apsurdnije da se njegovo puštanje na slobodu dogodilo nekoliko dana posle posete italijanskog premijera Marija Dragija Tripoliju - napomenuo je Skavo.

- Kada sam uhapšen prošlog oktobra, pisali su lažne vesti o meni ... Znam da su hapšenje naredili neki političari koji su zaboravili da je Abd el Rahman Milad godinama štitio obale naše domovine - napisao je Bija u objavi na Fejsbuku.

U gradu Zaviji mnogi su proslavili njegovo oslobađanje. Na društvenim mrežama su objavljene fotografije na kojima se vidi kako ga grli mnoštvo nasmejanih muškaraca.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Vremenska prognoza
Fog
3 Beograd