fbpx
Skip to main content
Sirija

RUSKI "GOSPODARI NEBA" SU SPASILI SIRIJCE: Srušili Izraelcima 50 aviona, za samo tri dana su odlučili rat

Foto: SD/Ilustracija
Čuveni PVO sistem je još uvek u upotrebi i vodi bitke na više frontova

Pre 54 godine, Sovjetski Savez je usvojio jedan od najboljih PVO sistema na svetu, koji je imao veliki uticaj na promenu taktike vazduhoplovstva i koji je promenio odnos snaga, sve dok u to vreme nije nazvan "gospodar neba".

SAUDIJCI TRAŽE NAČIN DA SLOME HUTE: Skovali su pakleni plan, cilj je povratiti 300 saboraca

SAUDIJCI TRAŽE NAČIN DA SLOME HUTE: Skovali su pakleni plan, cilj je povratiti 300 saboraca

TURCI STEŽU OBRUČ OKO IDLIBA: Sirijska vojska se sprema za veliki obračun, miriše na olovo i krv (MAPA)

TURCI STEŽU OBRUČ OKO IDLIBA: Sirijska vojska se sprema za veliki obračun, miriše na olovo i krv (MAPA)

(UZNEMIRUJUĆI FOTO/VIDEO) TURCI MASAKRIRALI KURDSKE CIVILE: Alepo i Raka su obojeni krvlju nedužnih

(UZNEMIRUJUĆI FOTO/VIDEO) TURCI MASAKRIRALI KURDSKE CIVILE: Alepo i Raka su obojeni krvlju nedužnih

Bivši Sovjetski Savez je lansirao pre 54 godine protivvazdušni raketni sistem "2K12 Kub" ili "SAM" koji se proslavio tokom arapsko-izraelskog rata 1973. godine i postao jedan od najpoznatijih sovjetskih borbenih sistema na svetu, a koji je igrao važnu ulogu u brojnim oružanim sukobima, forsirajući visoku borbenu efikasnost. Neviđena tačnost PVO sistema u svom letenju promenila je taktiku u ratovanju.

Tokom rata koji su Sirija i Egipat vodili protiv Izraela, a koji je poznat kao "Oktobarski rat" 1973. godine, sirijsko ratno vazduhoplovstvo uspelo je da u roku od 3 dana obori 50 izraelskih lovaca, što je izraelske lidere uvelo u atmosferu neverice.

Prema časopisu "Rusko oružje", vođe izraelske vojske ostvarile su velike gubitke, pošto su izraelske vazduhoplovne snage pre 6 godina imale kontrolu nad nebom i zadavale oštre udarce arapskoj koaliciji, a američki lovci "Fantom F-4" padali su jedan po jedan.

Komandant izraelskog vazduhoplovstva, general Peled, obavestio je izraelsko rukovodstvo i ministra odbrane da mu je od 99 ostalo samo 50 "Fantoma".

Do kraja rata, sirijska vojska je oborila 64 letelice uz pomoć ruskih kontra-projektila, ispalivši samo 95 projektila.

Časopis je istakao da je tajna uspeha sirijske vojske u to vreme bila zbog zaliha koje je Damask dobijao od Sovjetskog Saveza, gde je Sovjetski Savez poslao tajnu pošiljku pod nazivom "Kvadrat" koja je preko pustinje prevožena železnicom.

Kao ruski odgovor na pružanje Izraelu nadzvučnih lovaca, Sovjetski Savez je arapskoj koaliciji pružio najnovija sredstva za njegovo uništavanje, što je bilo dovoljno za "čišćenje" sirijskog vazdušnog prostora.

Za izraelske pilote novi protivavionski sistemi bili su neprijatno iznenađenje. Elektronske protivmere koje su stigle iz Amerike avionima "Fantom" nisu uspele, jer su bile dizajnirane za PVO sisteme S-75 i S-125 koji rade na potpuno različitim frekvencijama.

Protivavionska vođena raketa 3M9 bila je dobro zaštićena od elektronskog ometanja i imala je poluaktivno navođenje, jer je odmah po lansiranju pogađala cilj, a mlazni motor je omogućio da raketa sustigne cilj sa velikom brzinom i vrhunskim manevrom.

Razvoj protivavionske rakete 3M9 koji je nosio sistem "SAM 6" trajao je sedam godina, ali su rezultati njegovih ispitivanja bili impresivni, jer je bio brz, upravljiv i izuzetno tačan.

- Jednog dana Sirijci će podići spomenik pronalazaču ovih projektila - napisao je francuski magazin "Paris Meč".

Pored odlične rakete, sistem je dobio i novi sistem za prijem podataka koji ne prati jedan radar, već radarsku mrežu koja deluje u različitim dometima.

Sam 6
Sam 6
Foto: Profimedia

Srpski "Sam 6" je 1995. godine oborio lovac "F-16", a četiri godine kasnije Jugoslovenska PVO na isti način uništila je nekoliko NATO aviona.

F-117
Foto: Profimedia

Do ovog trenutka sistem "SAM-6" je u upotrebi i vodi bitke na više frontova, u Libiji, Siriji i Jemenu, pošto je Ansar Alah uspeo da obori američke dronove starim sovjetskim raketama.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd