fbpx
Skip to main content
američka vojska

ŠVERC KOMERC CVETA U SIRIJI: Američkoj vojsci nafta više nije u fokusu, konvoji sada prevoze nešto drugo

Foto: Profimedia
Sve više američkih kamiona prelazi iz Sirije u Irak

Četrnaest kamiona ilegalno su prokijumčarili pšenicu iz dva silosa u provinciji Hasaka, iz Sirije u Irak koristeći granični prelaz al-Valid, izvestila je Sirijska arapska novinska agencija pozivajući se na lokalne izvore.

Vakciniši se i dobijaš POKLON PIĆE po izboru!

Vakciniši se i dobijaš POKLON PIĆE po izboru!

NAPADNUT AMERIČKI ZATVOR: Pucnji odzvanjali Hasakom, borba počela u ranu zoru

NAPADNUT AMERIČKI ZATVOR: Pucnji odzvanjali Hasakom, borba počela u ranu zoru

RAFINERIJU NAFTE U HOMSU ZAHVATIO POŽAR: Svi posumnjali na diverziju, a onda je otkriven "krivac" (FOTO)

RAFINERIJU NAFTE U HOMSU ZAHVATIO POŽAR: Svi posumnjali na diverziju, a onda je otkriven "krivac" (FOTO)

Prema novinskoj agenciji, pšenica je uzeta iz silosa u gradovima Tal Alu i Ijarubija, poznatih kao glavne lokalne rezerve hrane. SANA je krađu pripisala "američkim okupacionim snagama", terminom koji se često koristi za označavanje američkih trupa ili njihovih saveznika u vidu Sirijskih demokratskih snaga.

Poslednji incident usledio je posle izveštaja od prošle nedelje o tome da je 12 vozila sa pšenicom prešlo u Irak preko graničnog prelaza Semalka i još jedan događaj 28. marta u kome je nekih 38 kamiona natovarenih pšenicom u Irak poslato preko prelaza al-Valid. Preko Semalke je iste nedelje prošvercovano još osamnaest kamiona žita.

američka vojska
Foto: Profimedia/ilustracija

Lokalni mediji izvestili su o velikom porastu krijumčarenja prehrambenih proizvoda od januara, pri čemu se odustalo od ranije proverene taktike paljenja useva hrane kako bi se sprečila njihova berba.

Sve veći pritisak na zalihe hrane u zemlji dolazi dok SAD i njihovi kurdski saveznici nastavljaju da zauzimaju čak 90 posto sirijskih regiona za proizvodnju nafte. Sirija nikada nije bila velika naftna sila pre 2011. godine, ali zalihe koje je imala bile su dovoljne za osiguranje energetske nezavisnosti i za ostvarivanje skromnog prihoda od zemlje izvozom. Siriji su očajnički potrebni izvori prihoda kako bi popravila procenjenu štetu od oko 400 milijardi dolara prouzrokovanu građanskim sukobom podržanim od strane inostranstva, ali američko-evropske sankcije, u kombinaciji sa okupacijom glavnih naftnih polja Arapske Republike otežavaju obnovu.

Pre rata, Sirija je uživala samostalnost u proizvodnji pšenice. Danas je zemlja u velikoj meri zavisna od uvoza, a Rusija je njen primarni izvor. Rusija je 2020. godine donirala 100.000 tona pšenice Siriji u vidu humanitarne pomoći.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
12 Beograd