Utorak 19. mar 2024.
američka vojska

AMERIČKI "DIVLJI ZAPAD" U SIRIJI: Natovareni konvoji ne prestaju da krstare, narod se sve više pljačka

Foto: Profimedia/Ilustracija
Sirijski predsednik Bašar Al Asad pozvao je ruske snage još 2015. godine da pomognu u borbi protiv terorista i uspostavljanju reda u ratom razorenoj zemlji

Sirijski mediji izvestili su da su američke snage u više navrata prevozile oružje, kao i krijumčarenu naftu i ukradenu pšenicu do svojih baza u Siriji i Iraku, uprkos činjenici da Sirija nikada nije dozvolila američko vojno prisustvo u zemlji.

UZ OVAJ MINERAL SPREČITE GOMILU BOLESTI: Izuzetno važan za funkciju štitne žlezde!

UZ OVAJ MINERAL SPREČITE GOMILU BOLESTI: Izuzetno važan za funkciju štitne žlezde!

ASAD DOBIJA OPASNU KONKURENCIJU? Poznata prva dva kandidata za predsednika Sirije

ASAD DOBIJA OPASNU KONKURENCIJU? Poznata prva dva kandidata za predsednika Sirije

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) KAO U "KANTER STRAJKU" Borac Huta "GoPro" kamerom snimio napad na saudijske vojnike

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) KAO U "KANTER STRAJKU" Borac Huta "GoPro" kamerom snimio napad na saudijske vojnike

Američki konvoj koji je prevozio oružje i logistički materijal, kao i nekoliko oklopnih vozila, viđen je u severozapadnoj provinciji Al Hasaka, javila je sirijska državna novinska agencija (SANA) pozivajući se na lokalne izvore.

Prema navodima izvora, konvoj od 24 kamiona, natovarenih oružjem i municijom i hladnjače krenuo je prema američkoj bazi u gradu Al Šadadi.
Još jedan američki konvoj je nedavno primećen na severozapadu Sirije. Američke snage su 12. aprila prevezle 41 tanker nafte iz Hasake preko granice do svojih baza u Iraku. Raniji izveštaj kaže da su SAD prevozile naoružanje i logističku opremu iz baza u Iraku u sirijsku provinciju Hasakah, uključujući 59 kamiona hladnjača, cisterne sa vojnim zalihama i oklopna vozila "Hamvi".

američka vojska
Foto: Profimedia

SANA je u januaru izvestila da je američka vojska prevezla 70 terorista DAEŠ-a iz zatvora pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u Al Hasaki do svoje baze u oblasti At Tanf na sirijsko-jordanskoj granici. Sirijska novinska agencija dodala je da vojna baza u oblasti At Tanf služi kao "utočište za teroriste u regionu", gde se snabdevaju oružjem.

Američke snage raspoređene su u Hasaku i Deir ez-Zoru, provincijama bogatim naftom i gasom, bez zvanične saglasnosti sirijske vlade. Damask je više puta apelovao na međunarodnu zajednicu da američko vojno prisustvo u toj zemlji osudi kao nelegalno i kršenje suvereniteta Sirije, ističući da je ono usmereno na kontrolu naftnih polja na severu Sirije.

Sirijski predsednik Bašar Al Asad pozvao je ruske snage još 2015. godine da pomognu u borbi protiv terorista i uspostavljanju reda u ratom razorenoj zemlji. Bivši američki specijalni izaslanik za Siriju, Džim Džefri, priznao je u decembru da je cilj koji stoji iza američke misije u Siriji zapravo sprečavanje Asada da obnovi kontrolu nad teritorijom unutar svojih međunarodno priznatih granica. 

Bivši američki predsednik Donald Tramp najavio je 2018. godine da će američke trupe biti vraćene iz Sirije. Međutim, kasnije se predomislio, rekavši da će preostale snage američkih trupa ostati na severoistoku Sirije da bi "obezbeđivale naftu".

američka vojska
Foto: Shutterstock

U avgustu 2020. godine, bivši američki državni sekretar Majk Pompeo potvrdio je da je američka naftna kompanija Delta Crescent Energy obezbedila ugovor o modernizaciji naftnih polja pod kontrolom kurdske milicije. Sirijska vlada kritikovala je taj sporazum , navodeći da ima za cilj "krađu sirijske nafte".

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd